Know How

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΑΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Από την ανάδειξη της κατανυκτικής ατμόσφαιρας της Μεγάλης Εβδομάδας έως την οπτικοποίηση της αναζωογονητικής ενέργειας της άνοιξης και την καταγραφή των οικογενειακών συγκεντρώσεων, το φωτογραφικό πεδίο που ανοίγεται μπροστά μας τις αμέσως προσεχείς ημέρες είναι πλούσιο και ποικίλο!

Το κλειδί είναι να μην αντιμετωπίσετε τις επερχόμενες διακοπές απλώς ως “ανάπαυλα”, αλλά (και) ως αφορμή για φωτογραφική εξάσκηση, εξερεύνηση και ανάπτυξη του προσωπικού σας στιλ!

Δείτε παρακάτω 10 συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες λήψεις που προσφέρουν οι ημέρες που έρχονται:

1. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως της άνοιξης

Την περίοδο που διανύουμε, η ημέρα μεγαλώνει και το φως γίνεται πιο μαλακό και “ζεστό”, ειδικά κατά τις χρυσές ώρες (μία ώρα μετά την ανατολή και μία ώρα πριν τη δύση). Χρησιμοποιήστε αυτό το φως για πορτρέτα, τοπία και σκηνές δρόμου. Προτιμήστε διάφραγμα f/2.8 έως f/5.6 για πιο όμορφα bokeh και αξιοποιήστε τη φυσική σκίαση για δραματικές λήψεις.

Solitsocial, Unsplash

2. Φωτογραφήστε τη Μεγάλη Εβδομάδα με διακριτικότητα

Οι λειτουργίες και οι περιφορές Επιταφίων προσφέρουν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και μυσταγωγία. Χρησιμοποιήστε ευρυγώνιο φακό (24mm ή 35mm) για να συλλάβετε τη συνολική αίσθηση του χώρου, και γρήγορο prime (π.χ. 50mm f/1.8 ή f/1.4) για χαμηλό φωτισμό χωρίς φλας. Μειώστε την ταχύτητα του κλείστρου (~1/60) και ανεβάστε ISO (μέχρι 3200 ή και παραπάνω, ανάλογα με τη μηχανή σας) για πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Dimitris Asproloupos, Unsplash

3. Μην ξεχνάτε τις λεπτομέρειες

Αναζητήστε συμβολικά ή εποχιακά στοιχεία: κεριά ή/και λαμπάδες, βαμμένα αυγά, στεφάνια, νηστήσιμα φαγητά. Χρησιμοποιήστε macro φακό ή λειτουργία macro (αν έχετε compact ή smartphone) με έμφαση σε χαμηλό βάθος πεδίου. Ένα διάφραγμα f/2.8 – f/4 θα τονίσει το κύριο θέμα και θα απομονώσει τις λεπτομέρειες από το φόντο.

Frimufilms, Freepik

4. Συνθέστε εικόνες με επίγνωση της γεωμετρίας

Στους παραδοσιακούς ναούς και τα χωριά της ηπειρωτικής χώρας ή των νησιών μας, τα στοιχεία συμμετρίας, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και γραμμών προσφέρουν πλούσιο υλικό. Φροντίστε η γραμμή του ορίζοντα να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη (χρησιμοποιήστε το grid στο viewfinder ή την οθόνη σας). Παίξτε με την προοπτική: από κάτω προς τα πάνω για να δώσετε έμφαση στο ύψος, ή από πάνω προς τα κάτω για ενδιαφέρουσα δυναμική.

Sigmund, Unsplash

5. Kαταγράψτε τα τοπικά έθιμα

Πέρα από τις πανελλήνιες συνήθειες του Πάσχα –σούβλισμα αρνιού κ.λπ.– κάθε γωνιά της ελληνικής επαρχίας έχει τα δικά τοπικά έθιμα, η καταγραφή των οποίων αποτελεί ιδανικό θέμα για φωτορεπορτάζ. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία burst (συνεχής λήψη) της μηχανής σας και τραβήξτε σε ταχύτητες άνω του 1/500 για να “παγώσετε” την κίνηση. Αν έχετε mirrorless ή DSLR, δοκιμάστε και λειτουργία silent shutter για πιο διακριτική προσέγγιση, ειδικά αν φωτογραφίζετε μέσα σε μια εκκλησία ή πέριξ αυτής κατά τη διάρκεια μιας από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Barbare Kacharava, Unsplash

6. Αξιοποιήστε τη λειτουργία HDR (αλλά χωρίς υπερβολές!)

Τα πασχαλινά τοπία με έντονη αντίθεση (φωτεινός ουρανός – σκιερή γη) επωφελούνται από τη λειτουργία HDR. Αν η μηχανή σας δεν έχει ενσωματωμένο HDR, τραβήξτε τρεις λήψεις (-2 EV, 0, +2 EV) και συγχωνεύστε τις στο post-processing με ένα λογισμικό όπως το Lightroom ή το Photoshop.

Frank Winkler, Pixabay

7. Φωτογραφήστε παιδιά, φίλους και συγγενείς με φυσικότητα

Αποφύγετε τις πόζες τύπου “πιάτο στο χέρι – χαμόγελο στην κάμερα”. Αντί γι’ αυτό, φωτογραφίστε τους σε αυθόρμητες στιγμές (ιδανικά χωρίς να το αντιλαμβάνονται) ή όταν γελάνε, μιλάνε ή τσουγκρίζουν αυγά. Χρησιμοποιήστε τηλεφακό (π.χ. 85mm, 135mm) για να διατηρήσετε φυσική απόσταση και αυθορμητισμό. Ρυθμίστε την εστίαση σε λειτουργία συνεχούς AF (AF-C) για να διατηρήσετε το θέμα καθαρό όσο κινείται.

8. Φτιάξτε μια μικρή ιστορία μέσα από 5-10 φωτογραφίες

Αντί να τραβήξετε σκόρπιες εικόνες, επιδιώξτε να δημιουργήσετε μια οπτική αφήγηση: π.χ. η προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού, η διαδικασία του ψησίματος, το μοίρασμα των ευχών, τα παιδιά που παίζουν. Η συνοχή στις γωνίες λήψης, στο χρωματικό τόνο και στο φωτισμό θα κάνει τη σειρά πιο δυνατή.

9. Επεξεργαστείτε με φειδώ και συνέπεια

Μετά τις διακοπές, επιλέξτε ένα συνεκτικό στυλ επεξεργασίας για όλες τις φωτογραφίες σας δίνοντας έμφαση σε στοιχεία όπως η θερμοκρασία χρώματος, η αντίθεση και ο κορεσμός. Αν χρησιμοποιείτε Lightroom, δημιουργήστε ένα Preset ή χρησιμοποιήστε έτοιμα profiles και προσαρμόστε τα. Αποφύγετε τις υπερβολές: τα πασχαλινά χρώματα είναι συνήθως έντονα στην πλειοψηφία τους – μην τα “καίτε” με επιπλέον saturation ή clarity.

StockSnap, Pixabay

10. Κάντε backup!

Φροντίστε να αποθηκεύετε άμεσα τις λήψεις σας (πρόκειται για ένα κανόνα με γενικότερη  ισχύ). Ένα laptop και ένας εξωτερικός SSD είναι ιδανικός συνδυασμός για φορητό backup. Αν φωτογραφίζετε με smartphone, ενεργοποιήστε αυτόματο ανέβασμα σε cloud (Google Photos, iCloud κ.λπ.). Θυμηθείτε: μια φωτογραφία που χάνεται, δεν αντικαθίσταται ποτέ!

Συμπερασματικά

Οι πασχαλινές διακοπές, εκτός από την ξεκούραση και τη γιορτινή διάθεση που προσφέρουν, μπορούν να αποτελέσουν και ένα δημιουργικό ορμητήριο για κάθε φωτογράφο. Είτε προσεγγίζετε το θέμα ντοκιμαντερίστικα, είτε αναζητάτε καλλιτεχνική έκφραση, οι ευκαιρίες είναι μπροστά σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι παρατηρητικότητα, τεχνική ετοιμότητα και δημιουργική διάθεση!

Couleur, Pixabay

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Freepik