To κείμενο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας έχει ημερομηνία 2/11/23.
Πραγματοποιήθηκε (1/11/23) η προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΦΕ με την ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η ΕΦΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Χρήστο Μπόνη και τον Αντιπρόεδρο Βαγγέλη Στόλη, το δε Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. από τον Γενικό Γραμματέα (Γ.Γ.) κ. Μάνο Λογοθέτη, απουσιάζοντος του Υπουργού κ. Ιωάννη Οικονόμου.
Στην ομολογουμένως μακρά συνάντησή μας (διάρκειας 2 ωρών) καταθέσαμε σειρά εγγράφων που αφορούν περιστατικά μη σύννομων ενεργειών από αστυνομικές δυνάμεις κατά φωτορεπόρτερ (ενδεικτικά: προπηλακισμούς, ψεκασμούς με χημικά στα πρόσωπα, συλλήψεις, απαγορεύσεις ή περιορισμούς φωτογράφισης σε δημοσίους και αθλητικούς χώρους). Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες εξ’ αυτών των ενεργειών προξένησαν σοβαρούς τραυματισμούς με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Επιπρόσθετα, καταθέσαμε κείμενο προτάσεων, δώδεκα θέσεων, ελαφρώς τροποποιημένο από αντίστοιχο που είχαμε καταθέσει στον πρ. Υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Παράλληλα, επισημάναμε ειδικά δύο από τα πολλά περιστατικά που αναφέρονται στο υπόμνημα. Παρότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει ΕΔΕ εκτιμώντας και η ίδια την σοβαρότητα του ενός από αυτά, για κανένα δεν έχουμε σχετική ενημέρωση, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη, παρότι έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια έκτοτε. Ο Γ.Γ. δεσμεύτηκε να “ψάξει” τις δυο περιπτώσεις (μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα) και να μας ενημερώσει για το αποτέλεσμα.
Αναφορικά με τις επαγγελματικές μας ταυτότητες, στις οποίες με Νόμο του κράτους τίθεται η υπογραφή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και το λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ., θέσαμε το θέμα που αφορά αρκετές περιπτώσεις απαξίωσής τους από αστυνομικά όργανα στην επίδειξη που τους γίνεται. Αναδείξαμε επίσης και τα προβλήματα που εμφανίζονται σε αθλητικές διοργανώσεις (κυρίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες) όπου κάποιοι παρόντες “υπεύθυνοι” δεν λαμβάνουν υπόψη την επαγγελματική ταυτότητα, με τα γνωστά επακόλουθα που εμφανίζονται και που όλοι αντιλαμβανόμαστε.
Οι προσεχείς ημέρες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, είναι συνδεδεμένες με γεγονότα που θα προκαλέσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα (κυρίως) αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις (όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα κ.λπ.). Ενόψει κυρίως των επετείων για το Πολυτεχνείο (συμπληρώνονται 50 χρόνια) αλλά και για τον Γρηγορόπουλο, σε συνδυασμό με το βαρύ κλίμα που υπάρχει από τον πρόσφατο τραυματισμό της 16χρονης κοπέλας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Γάζα, ζητήσαμε (ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ) να υπάρξει Πολιτική Παρέμβαση τόσο του Υπουργού όσο και του ιδίου του Γ.Γ. προς τους επικεφαλής διμοιριών και προϊσταμένους των αστυνομικών δυνάμεων (ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΥΜΕΤ, ΥΑΤ) ώστε να μην προβούν σε καμία μορφή βίας κατά των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων για την καταγραφή του ρεπορτάζ.
Ο Γ.Γ. κ. Λογοθέτης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πέραν της προφορικής εντολής και διαταγή προς όλες τις υπηρεσίες (ομάδες) της Αστυνομίας (ΟΠΚΕ, ΥΜΕΤ, ΥΑΤ, ΔΡΑΣΗ) οι οποίες θα έχουν άμεση εμπλοκή με τις σχετικές πορείες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, να μην προβούν σε καμία πράξη βίας ή άλλης μορφής κατάχρηση εξουσίας προς τους φωτορεπόρτερ που εκ των πραγμάτων (όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Γ.Γ.) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ.
Επ’ αυτού να επισημάνουμε ως Δ.Σ. πως εξυπακούεται, ότι και η στάση των φωτορεπόρτερ – μελών της ΕΦΕ θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη, χωρίς να υπάρξει καμία παρέκκλιση επ’ ουδενί λόγω πέραν του επιτρεπτού ορίου, με πλήρη τήρηση του κώδικα δεοντολογίας της ΕΦΕ!
Επισημαίνουμε επίσης ότι για το παραμικρό περιστατικό βίας, απώθησης, απαγόρευσης ή οποιαδήποτε άλλη μορφή παρεμπόδισης του έργου μας, θα πρέπει να γίνει άμεσα καταγγελία ονομαστικά, μαζί με την περιοχή του συμβάντος και το από ποιον προήλθε η παράνομη πράξη, ούτως ώστε να ενημερωθεί ο Γ.Γ. κ. Λογοθέτης, που θα παρακολουθεί ως καθ’ ύλην αρμόδιος τα δύο (κυρίως αυτά) γεγονότα μαζί με τον Υπουργό κ. Οικονόμου, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να παρέμβει καθοριστικά, ακόμη και την ίδια στιγμή!
Τέλος, θέσαμε το θέμα (παρότι είναι ευτυχώς ελάχιστες οι σχετικές περιπτώσεις τα τελευταία δυο χρόνια) της μη αρμονικής (κακής) συνεργασίας των φωτορεπόρτερ με τους επικεφαλής ανωτέρους αξιωματικούς των αστυνομικών δυνάμεων σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα (προεξάρχοντος του ποδόσφαιρου) – κοινώς την αδιαφορία των μεν προς τους δε. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες φωτορεπόρτερ ζήτησαν την παρέμβαση του επικεφαλής των δυνάμεων σε αγώνες ποδοσφαίρου για ζητήματα που αφορούν είτε την παρεμπόδισή τους εντός των αγωνιστικών χώρων από κάθε είδους “παράγοντες”, είτε την απειλή από οπαδούς, χωρίς να υπάρξει καμία καθοριστική παρέμβαση από τον (τους) επικεφαλής αστυνομικό (-ους), προφανώς διότι κάποιοι αποβλέπουν στο μακρινό μέλλον.
Ο Γ.Γ. κ. Λογοθέτης μάς ζήτησε να καταγράψουμε, σε παρόμοιες περιπτώσεις, τα απαραίτητα στοιχεία (τόπος, γήπεδο, αγώνας, ημέρα κ.λπ.) και να του παραδώσουμε ενυπόγραφη καταγγελία τόσο του παθόντος όσο και της ΕΦΕ, ώστε να προβεί στις όποιες δυνατές ενέργειες του παρέχει η θέση του.
Γενικά, ήταν η πρώτη συνάντηση αντιστοίχου περιεχομένου που διήρκεσε δύο ώρες, κάτι πολύ σημαντικό, διότι η πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας άκουσε με ενδιαφέρον όλα όσα της καταθέσαμε τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς. Υπενθυμίζουμε ότι, σε ανάλογες συναντήσεις (σε όσες τουλάχιστον οι υπογράφοντες έχουμε συμμετάσχει) οι συναντήσεις δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα σαράντα λεπτά!
Κατόπιν των παραπάνω, η ΕΦΕ καλεί την ηγεσία του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες – πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατεύσει τους φωτορεπόρτερ αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (δημοσιογράφους – οπερατέρ) και να απαιτήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις να μην προβούν σε καμιά χρήση βίας, η οποία θα οδηγήσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους και πιθανόν θα απαιτήσει μια μακροχρόνια ανάρρωση για την αποκατάσταση της υγείας τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η αυθαίρετη βία είναι εξίσου καταδικαστέα και επικίνδυνη!
Κάθε χρήση βίας, η οποία λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις που δεν είναι αναγκαία (ύποπτος φυγής, αποφυγή σύλληψης, άμυνα) ή σε περιπτώσεις όπου υπήρχε ηπιότερο μέσο αντιμετώπισης ή που υπερβαίνει το μέτρο που επιτάσσουν οι εκάστοτε περιστάσεις, αποτελεί αξιόποινη πράξη (Π/Δ 254/2004).
Μένει να φανεί αν θα υπάρξει πολιτική βούληση κάποτε για αυτό.
- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
- Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΟΛΗΣ
- Φωτό: Agence Olloweb