Ενδιαφέρουν

ΕΦΕ: “ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!”

Ανατροπή δεδομένων, με επανεμφάνιση στο Facebook των αναρτήσεων και των εικόνων των φωτοειδησεογράφων που είχαν κατέβει από τις σελίδες τους!

Μετά την καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας πως έχουν «πέσει» στο Facebook πολλά προφίλ φωτοειδησεογράφων, και αφού το θέμα πήρε μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ οι αναρτήσεις και οι φωτογραφίες τους επανήλθαν!

Ας δούμε αναλυτικά το περιεχόμενο του σχετικού κειμένου που μας απέστειλε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και φέρει ημερομηνία 2/3/21, λίγες μόνο ημέρες μετά την καταγγελία της Παρασκευής 26/2/21 για επτά τραυματίες “από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων”.


Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, “αυτό δεν το ήξερα”».

Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δεν ξέρουμε πώς θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ


Ενδεικτική περίπτωση της παραπάνω καταγγελίας αποτελεί το μπλοκάρισμα της σελίδας στο Facebook του τέως Προέδρου της ΕΦΕ Μάριου Λώλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε σε πληθώρα ΜΜΕ (βλέπε π.χ. άρθρα σε Αυγή, Έθνος, enikos.gr, in.gr, News24/7.)

O φωτοειδησεογράφος ανήρτησε φωτογραφίες από πορεία που έγινε στο Σύνταγμα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (1/3/21), ωστόσο, το Facebook κατέβασε τις λήψεις και ταυτόχρονα μπλόκαρε το προσωπικό προφίλ του, μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 60 λεπτών: «αυτό συμβαίνει επειδή δημοσιεύσατε παλιότερα κάτι που δεν ακολουθούσε τους όρους της κοινότητάς μας. Η δημοσίευση αυτή παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις, επομένως δεν μπορεί να τη δει κανείς άλλος», αναφέρεται στην επίσημη αιτιολόγηση του Facebook.

Φωτογραφίες του Μάριου Λώλου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιες λήψεις του φωτοειδησεογράφου που επέφεραν το μπλοκάρισμα από το Facebook αναρτήθηκαν και στο Twitter, όπου και παραμένουν κανονικά αναρτημένες:

Σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρονται ονόματα δύο ακόμα φωτορεπόρτερ στους οποίους το Facebook μπλόκαρε αναρτήσεις: o λόγος για την Τατιάνα Μπόλαρη και τον Λευτέρη Παρτσαλή. Σε ρεπορτάζ που έχει αναρτήσει Το Ποντίκι προστίθεται και το όνομα του Γιάννη Κέμμου.

Η πρώτη, σε σχετική ανάρτησή της, υπογράμμισε τα εξής:

Πριν λίγο το fb μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου καταγραφή, προτρέπω σε επικίνδυνες ενέργειες, υποστηρίζω τρομοκράτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις και κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι. Αναρωτιέμαι εάν αύριο-μεθαύριο συμβεί το οτιδήποτε ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ εγώ θα κάνω πως ΔΕΝ το είδα! Οπότε… η χθεσινή πορεία ΔΕΝ έγινε ποτέ και ΔΕΝ είχε τόσο κόσμο και ΔΕΝ ήμουν εκεί και ΔΕΝ ήταν και κανένας άλλος, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, ΞΑΝΑ! (θα μου το κατεβάσουν κι αυτό ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι)

Οι θετικές απογευματινές εξελίξεις

Οι αναρτήσεις και οι φωτογραφίες έγιναν πάλι ορατές και ενεργές! Ιδού το σχετικό σχόλιο της Τατιάνας Μπόλαρη λίγο μετά τις 3:30μμ (2/3/21):

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως δια μαγείας η χθεσινοβραδυνή μου ανάρτηση ανέβηκε! (διόρθωση επανεμφανίστηκε)

Τι έγινε ρε παιδιά;

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Μάριου Λώλου:

  • Eικόνα στην κορυφή της σελίδας: harshahars
  • Update: 2/3/21, 18:13
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.