Ενδιαφέρουν Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Φ.Ε.: ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η ΕΦΕ ζητά προστασία από ερασιτέχνες ή παράνομα εργαζόμενους στο χώρο.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 4/6 και την υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος και η Γεν. Γραμματέας  Χριστίνα Ζαχοπούλου. Απευθύνεται στους Πολιτιστικούς Φορείς της χώρας και κοινοποιείται στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη. Αναλυτικά το κείμενο:

Με την ευκαιρία της καλοκαιρινής περιόδου και την έναρξη εκδηλώσεων από πολιτιστικούς φορείς (επιχορηγούμενους και μη), η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) θα ήθελε να επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους πως οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί σε άτομα που εμφανίζονται στις εκδηλώσεις τους ως επαγγελματίες φωτορεπόρτερ αλλά δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Σας υπενθυμίζουμε ότι νοούνται ως επαγγελματίες φωτορεπόρτερ:

  • Τα μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), που είναι η μοναδική σχετική δημοσιογραφική Ένωση και μάλιστα πανελλήνια, και η οποία καλύπτει περίπου το 96% των φωτορεπόρτερ στη χώρα μας.
  • Φωτορεπόρτερ που είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ).
  • Μισθωτοί φωτορεπόρτερ εντύπων που είναι εγγεγραμμένοι στις αντίστοιχες δημοσιογραφικές ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οι φωτορεπόρτερ που υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες οφείλουν να σας επιδεικνύουν την επαγγελματική τους ταυτότητα προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος. Όσοι επιθυμούν να καλύψουν φωτογραφικά τις εκδηλώσεις που οργανώνετε χωρίς να υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες είναι ερασιτέχνες ή παράνομα εργαζόμενοι.

 Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τίθεται θέμα ασφάλειας όχι μόνο των συναδέλφων μας, αλλά και του ίδιου τους του εξοπλισμού, αφού σε παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν κλαπεί εξοπλισμοί συναδέλφων (αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ) από άσχετους με το χώρο που έτυχαν διαπίστευσης από το Φορέα.

 Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε, πως έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμη και Φορείς που επιχορηγούνται από το κράτος δεν προβαίνουν σε ανάρτηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεών τους (Διαύγεια), όπως κάνουν για όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες τους, ως οφείλουν. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν αναρτούν την αντίστοιχη δαπάνη. Η μη δημοσίευση δαπανών στη Διαύγεια καθιστά παράνομη πράξη με αρμοδιότητα Εισαγγελέα.

 Τονίζουμε περαιτέρω ότι η «εθελοντική εργασία» που προσφέρεται σε οργανισμούς που έχουν σκοπό το κέρδος ή επιχορηγούνται από το κράτος είναι παράνομη γιατί θίγει τα ελάχιστα όρια αμοιβών. Επομένως, η αποδοχή της όποιας «εθελοντικής» συνεργασίας θίγει τα νόμιμα δικαιώματα των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ. Ζητάμε για αυτό τη ματαίωσή της άμεσα σε όποιους από εσάς έχετε προβεί σε ανάλογες «συνεργασίες». Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν και φωτογραφίες που συνοδεύουν δελτία τύπου και τις υπογράφουν μουσικοί, χορευτές, μακιγιέρ και άλλοι «εθελοντές» και λάτρεις και της τέχνης της φωτογραφίας. Η Φωτογραφία είναι πολιτιστικό αγαθό με αξία και προστατεύεται τόσο νομικά όσο και φοροτεχνικά.

 Πέραν της προφανούς υποβάθμισης της ποιότητας του έργου σας κατά την επικοινωνιακή του προώθηση από ερασιτέχνες φωτογράφους ή εθελοντές, η παρουσία παράνομα εργαζομένων στο χώρο σας εγείρει πολλαπλά ζητήματα νομιμότητας, με εμφανή τον κίνδυνο να συμπαρασυρθείτε στην παρανομία σε περίπτωση ελέγχου.

 Κρίνουμε συνεπώς σκόπιμο να σας επισημάνουμε τα ανωτέρω ούτως ώστε να διασφαλιστεί εφεξής η καλύτερη δυνατή διεξαγωγή και φωτογραφική κάλυψη των καλλιτεχνικών σας εκδηλώσεων.

 Τέλος, ως Πολιτιστικοί Φορείς που διέπονται από τους κανόνες και τους νόμους της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, όπως φροντίζετε την προστασία της μουσικής, του λόγου, του χορού και όλων των πνευματικών έργων, ζητούμε να συμβάλετε και στην προστασία του πολιτιστικού αγαθού που λέγεται Φωτογραφία.

 Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω συνεργασία.