Εκθέσεις φωτογραφίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ: “ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ”

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στις 19:00!

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία διοργανώνει την παραπάνω έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου δημιουργού στον εκθεσιακό της χώρο (Πόντου 12, Ιλίσια, Αθήνα – τηλ.: 210 8228131) μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη Κώστα Χαραλάμπους “Ο Καπετάν Μιχάλης” από το Μανώλη Μετζάκη, καθηγητή μαθηματικών – φωτογραφίας και τον Γιώργο Παπαδάκη υπάλληλο ΑΔΜΗΕ, που είχε φιλική συμμετοχή. Η έκθεση αποτελείται από 100 μεγάλες φωτογραφίες διαστάσεων 50x70cm.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, ο οποίος θα αναφερθεί στο έργο του. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 17:30 έως τις 21:00.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Η έκθεση – ξενάγηση στα χρόνια του Καπετάν Μιχάλη αναφέρεται και περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε την εποχή εκείνη στο νησί μας και την προσπάθεια να ελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό από μερικούς «κουζουλούς», όπως τους αποκαλεί στο βιβλίο του ο Μεγάλος Συγγραφέας, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, ποιητής, φιλόσοφος, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Ο Νίκος Καζαντζάκης!

Παρακολουθώντας τα γυρίσματα της ταινίας η οποία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Κρήτη, επιχειρώ μέσα από τις φωτογραφίες μου να μεταφέρω στον θεατή την ατμόσφαιρα εκείνης της περιόδου και να τον κάνω να αισθανθεί την αγωνία αλλά και την αγάπη όλων αυτών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολέμησαν για την λευτεριά του νησιού.

Μία δύσκολη επιλογή φωτογραφιών που έγινε μέσα από ένα μεγάλο αρχείο χιλιάδων λήψεων που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Ας αφήσω όμως την έκθεση να “μιλήσει” σε όποιον την επισκεφθεί.

Ευχαριστώ θερμά τον σκηνοθέτη κ. Κώστα Χαραλάμπους για την ευκαιρία που μου έδωσε και τις συγκινήσεις που μου πρόσφερε.

Ευχαριστώ επίσης θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιδήμαρχο πολιτιστικών κα. Αριστέα Πλεύρη, τους συνεργάτες τους και όσους αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή.

Μετζάκης Μανώλης GPU ZEUS, GPU CR5, EFIAP/p, ESFIAP, QPSA, APSA