Εκθέσεις φωτογραφίας

Ε.Φ.Ε.: ΕΚΘΕΣΗ & ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΗ

Διάρκεια έκθεσης: από το Σάββατο 18 μέχρι και την Τρίτη 28 Μαρτίου! 

H Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία παρουσιάζει την Ψυχύλη”, την ατομική έκθεση φωτογραφίας μαζί με το σχετικό λεύκωμα του φωτογράφου και μέλους της Χρήστου Νικολή.

Η Ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Σωτηροπούλου σημειώνει σχετικά: “στην Ψυχύλη, ο Χρήστος Νικόλης, επιτυγχάνοντας μια ιδανική ισορροπία λόγου και εικόνας, ποίησης και φωτογραφίας, επιτυγχάνει να καταγράψει ολιστικά τις καίριες συνιστώσες των σύγχρονων κοινωνικών αδιεξόδων. Ο ποιητικός του λόγος διακρίνεται για την διεισδυτικότητα του βλέμματος που συνδυάζεται με την ευαισθησία ενός υπόγειου. Στις φωτογραφίες του, ο φακός αναλαμβάνει ψυχαναλυτικό ρόλο και μεταμορφώνεται σε εργαλείο υπαρξιακού αναστοχασμού. Πασχίζοντας να διατρυπήσει τα προσωπεία των ρόλων που μας επιβάλλουν καθημερινά οι ανηλεείς κοινωνικές συμβάσεις, κάθε λήψη λειτουργεί αντανακλαστικά, εξαναγκάζοντας το θεατή να προβεί σε μια απόπειρα ειλικρινούς επανακαθορισμού των χαρακτηριστικών που δομούν την ανθρώπινη υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό, οι κούκλες της βιτρίνας λειτουργούν ως αλληγορικές διατυπώσεις του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος πασχίζει να διαγνώσει τον βαθμό της αλλοτρίωσης που του έχει επιφέρει η απέλπιδα προσπάθεια του να ανταποκριθεί στις φρενήρεις απαιτήσεις της επίπλαστης ευδαιμονίας που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Χρήστος Νικολής

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως στην Ψυχύλη ο καλλιτέχνης εστιάζει αποκλειστικά στα πρόσωπα, δημιουργώντας ιδιότυπα πορτρέτα αλλόκοτων πλασμάτων που μοιάζουν να βρίσκονται σε μια υβριδική κατάσταση μεταξύ ανδρείκελου και ανθρώπου. Αναδεικνύοντάς τα σε φορείς μιας μεταιχμιακής αμφισημίας, η οποία δεν περιορίζεται στην ευχέρεια της γόνιμης φαντασίας του αλλά τείνει να εξελιχθεί σε κοινωνικό φαινόμενο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προαναγγέλλοντας ένα μέλλον στο οποίο ο άνθρωπος θα χρειαστεί να ξαναβρεί την ταυτότητά του. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις φαίνονται να στερούνται ακόμη και των βασικών χαρακτηριστικών ενός προσώπου. Η απουσία στόματος και, κατά συνέπεια, ομιλίας, παραπέμπει σε εκκωφαντική σιωπή. Η απουσία ματιών φέρνει στο νου τη δυστοπική κοινωνική πραγματικότητα που περιγράφει προφητικά στο «Περί Τυφλότητας» ο Σαραμάγκου.

Χρήστος Νικολής

Άλλες φορές, η αληθοφάνεια αυτών των κίβδηλων προσώπων είναι τόσο μεγάλη που κάθε βεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητά μας να διακρίνουμε τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης συντρίβονται, αφήνοντας στη θέση της μια ανοίκεια ανησυχία που φτάνει στα όρια του μεταφυσικού άγχους. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν η παρουσία ταυτίζεται με την απουσία και το αληθινό συγχέεται με το αντίγραφο, όπως συμβαίνει στο έργο του Χρήστου Νικόλη, είτε πρόκειται για ποίηση είτε για φωτογραφία, η μεταφυσική αναδεικνύεται εντέλει σε δομικό στοιχείο του κόσμου που βιώνουμε με τις αισθήσεις μας, ανατρέποντας τις απατηλές βεβαιότητες μιας εξαιρετικά πολυσύνθετης πραγματικότητας.”

  • Χώρος: Εκθεσιακό Κέντρο ΕΦΕ Πόντου 12, Ιλίσια, Αθήνα | Τηλ. 210 822813
  • Εγκαίνια: Σάββατο 183-2023, 19.30
  • Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 18 μέχρι και την Τρίτη 28 Μαρτίου 
  • Ημέρες & Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 18.00 – 21.00
  • Είσοδος Ελεύθερη

Χρήστος Νικολής