Ενδιαφέρουν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 1η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ 35Η FIAP BLACK AND WHITE BIENNIAL – OMAN 2022

Η Ελλάδα, μέσω της ΕΦΕ απέσπασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα χρυσό μετάλλιο και δέκα επαίνους!

Κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης – Fédération Internationale de lArt Photographique (FIAP) η Biennale Φωτογραφίας. Υπάρχουν 3 διαφορετικές Biennales, της Ασπρόμαυρης, της Εγχρώμου και της Φύσεως.

Η πρώτη αφορά μόνο εκτυπωμένες φωτογραφίες ενώ οι δύο άλλες τόσο εκτυπωμένες όσο και προβαλλόμενες (ψηφιακές εικόνες). Υπάρχει τέλος και μία ειδική κατηγορία Biennale για νέους. Στις Biennale δεν μπορούν να λάβουν μέρος μεμονωμένοι καλλιτέχνες αλλά μόνο τα κράτη-μέλη της FIAP με ομαδική συμμετοχή.

Φέτος διοργανώθηκε από την FIAP η 35η Biennale Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας στο Μουσκάτ του Ομάν. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε, όπως πάντα, μέσω της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) που είναι το επίσημο μέλος της FIAP στην χώρα μας με δέκα πολύ αξιόλογες φωτογραφίες. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ομαδικές συμμετοχές, επισημαίνεται ότι η ελληνική δεκάδα είχε να αντιμετωπίσει την αφρόκρεμα των συμμετοχών 46 διαφορετικών χωρών. Η Ελλάδα, μέσω της ΕΦΕ κατετάγη τελικά πρώτη αποσπώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα χρυσό μετάλλιο και δέκα επαίνους. Πρόκειται για μία διάκριση ιδιαίτερα σημαντική που η χώρα μας κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ): μικρή ιστορία

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το 1o ερασιτεχνικό φωτογραφικό σωματείο τη χώρας μας με ιστορία και συνεχή παρουσία στον χώρο της φωτογραφίας τα τελευταία 70 χρόνια.
Μέλη της διατέλεσαν οι σημαντικότεροι Έλληνες φωτογράφοι, όπως οι Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας, Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Τλούπας, Δημήτρης Χαρισιάδης, Νίκος Στουρνάρας, Χρήστος Τσέλιος, Άλκης Ξανθάκης και πληθώρα άλλων αξιόλογων φωτογράφων.

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) είναι ενεργό μέλος από το 1954 της FIAP Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης (Fédération Internationale de l’ Art Photographique, F.I.A.P.) αποτελεί Official FIAP Photo Exbitition Center, και μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στον αναγνωρισμέ-νο από την UNESCO διεθνή αυτό Οργανισμό, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Φωτογραφικών Φεστιβάλ (Photo Festival Union) από το 1995, η ΕΦΕ διατηρεί στενές σχέσεις με πολλές εθνικές φωτογραφικές Ομοσπονδίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: LEONTOPOULOS NIKOS, “Passion”
 


Aρθρογράφος

Ρούλα Χαρίτου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται από το 2008 στη Nexus Publications, στον τομέα της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων. H επικοινωνία για εκείνη είναι τρόπος ζωής και γι' αυτό και ασχολείται επαγγελματικά με αυτήν. Αγαπάει επίσης το χορό και τη μουσική.