Ενδιαφέρουν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΑΣΙΑ

Ημερομηνία παρουσίασης:  Τετάρτη 28-2-2024, 19.00

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία διοργανώνει παρουσίαση του πλούσιου φωτογραφικού έργου του Βαγγέλη Ρασσιά στις Κάννες – μέρος μόνο του συνόλου από μια ζηλευτή καλλιτεχνική πορεία 42 ετών, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του.

Το πρώτο του πορτρέτο ήταν αυτό του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά το 1982 την χρονιά που κέρδισε και τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Ο αγνοούμενος». Έχει φωτογραφίσει από τον Robert De Niro και την Uma Thurman μέχρι τους Akira Kurosawa, Krzysztof Kislovsky, Roman Polanski, αλλά και ίσως όλους τους σημαντικούς Διεθνείς αλλά και  Έλληνες αστέρες και καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικούς. Ο ενεργός θρύλος της φωτογραφίας και διεθνώς διακεκριμένος φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς διαθέτει ένα βιογραφικό που «ταξιδεύει» από την Ελλάδα μέχρι τη Βραζιλία και από την Κυανή Ακτή μέχρι το Παρίσι. Πλέον είναι εγκατεστημένος μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά η διεθνής εμπειρία και φιλοσοφία του αντικατοπτρίζονται σε κάθε του λήψη.

Clint Eastwood – © Bαγγέλης Ρασιάς

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Ρασσιάς σημειώνει: “Ο σπουδαίος ψυχολόγος Ζακ Λακάν είχε πει το εξής: «Το ασυνείδητο είναι δομημένο ως μία γλώσσα». Η φωτογραφία δεν έχει δικό της λόγο, δηλαδή δεν υφίσταται το «μία εικόνα, χίλιες λέξεις». Εμείς, οι θεατές, έχουμε τη γλώσσα. Η φωτογραφία δίνει το ερέθισμα. Αλλά έχει ένα σημαίνον και ένα σημαινόμενο. Το σημαίνον είναι το δέντρο και το σημαινόμενο είναι το δάσος. Αυτό επιδιώκω να κάνω μέσα από τη φωτογραφία, ώστε τα πορτρέτα μου να είναι διαχρονικά. Αν η φωτογραφία δεν έχει σημαίνον και σημαινόμενο, τα πορτρέτα δεν αντέχουν στον χρόνο.”

Christopher Walken –  © Bαγγέλης Ρασιάς

Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν έχουν δημοσιευθεί με το όνομα του Βαγγέλη Ρασσιά σε ελληνικά, γαλλικά και αμερικανικά έντυπα. Συνεργάζεται με το πρακτορείο  Global Image Works στην Νέα Υόρκη.

  • Χώρος: Εκθεσιακό Κέντρο ΕΦΕ Πόντου 12, Ιλίσια, Αθήνα | Τηλ. 210 822813
  • Ημερομηνία παρουσίασης:  Τετάρτη 28-2-2024, 19.00
  • Είσοδος Ελεύθερη

Catherine Deneuve –  © Bαγγέλης Ρασιάς

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ο Oliver Stone εξετάζει τις λήψεις πορτρέτων του που δημιούργησε ο Bαγγέλης Ρασιάς (δεξιά στην εικόνα). 
 


Aρθρογράφος

Ρούλα Χαρίτου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται από το 2008 στη Nexus Publications, στον τομέα της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων. H επικοινωνία για εκείνη είναι τρόπος ζωής και γι' αυτό και ασχολείται επαγγελματικά με αυτήν. Αγαπάει επίσης το χορό και τη μουσική.