Ενδιαφέρουν

Η Ε.Κ.Φ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ 2023

Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως “διεκδικούμε απαιτούμε άμεση απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ για τις ταυτότητες και δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτή μας την απαίτηση.”

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο (με ημερομηνία 28/4/23) που λάβαμε από την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας!


1η Μάη 2023

Η Ε.Κ.Φ.Α. στο δρόμο του κοινού αγώνα με τους αυτοαπασχολούμενους άλλων κλάδων

Πλάι πλάι, διαδηλώνοντας για τις κοινές ανάγκες και διεκδικήσεις: ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα υπερκέρδη τους, το ανάλγητο αστικό κράτος και τις λαοπλάνες κυβερνήσεις του, την ΕΕ όχι των λαών αλλά των λίγων και ισχυρών.

Τα διδάγματα της ηρωικής Πρωτομαγιάς παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά και σήμερα. Αποτελούν φωτεινό παράδειγμα αγώνα και διεκδίκησης για κάθε λαϊκό άνθρωπο σε όλον τον κόσμο, αγώνα και διεκδίκησης για τις κατακτήσεις που έρχονται. Βρίσκουν το γνήσιο εκφραστή τους σήμερα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στις οποίες κυριάρχησε το σύνθημα “τα κέρδη τους, οι ζωές μας”.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.

Το «πάμε και οπού βγει» για κάθε πτυχή της ζωής μας δεν μπορεί να είναι το μέλλον!

Η τακτική της ιδιωτικοποίησης κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής και δραστηριότητας και η μονοπώληση κάθε κερδοφόρας δραστηριότητας και προϊόντος είναι έγκλημα.

Με τη δύναμη της συλλογικής μας πάλης θα αποτρέψουμε κάθε τέτοια πιθανότητα!

Οι χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν για να μην συγκαλυφθούν οι αίτιες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, “απαγόρευσαν” σε κράτος και ΜΜΕ να κρύψουν την ενοχή πολιτική υπέρ των μονοπωλίων που τσακίζει τις ζωές μας και των συνανθρώπων μας.

Αυτή η εγκληματική πολιτική ακουμπά κάθε πλευρά της ζωής μας και όλες οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν συμμετοχή σε όλα τα κακώς κείμενα.

Στην πανδημία: Η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών, με τα lockdown σε πρώτο πλάνο και με τις γνωστές επιπτώσεις στο εισόδημά μας. Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θησαύριζαν από τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, στη νοσηλεία, στη διάγνωση. Το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκεται και εδώ για να κερδίσει, εκβιάζοντας πάνω στις λαϊκές ανάγκες με την συνδρομή του ανάλγητου αστικού κράτους.

Στην ενέργεια: Με τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης υπέρ των μονοπωλίων, με το εμπόριο ρύπων και το χρηματιστήριο ενέργειας. Με τους ενεργειακούς κολοσσούς -παρόχους ενέργειας, διυλιστήρια- να σημειώνουν ασύλληπτα κέρδη, τη στιγμή που ο λαός, μαζί και οι επαγγελματίες, βυθίζονται στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Τώρα ο κλάδος μας δέχεται την ανηλεή επίθεση των μονοπωλίων: Μας κλέβουν τη φωτογραφία της ταυτότητας γιατί είναι πολλά τα λεφτά και μετά θα θελήσουν όλες τις φωτογραφίες κρατικών εγγράφων.

Αρνούμαστε την ζωή λάστιχο, χωρίς δικαιώματα. Η απελευθέρωση του ωραρίου που επιβάλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και νομοθετούν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, είναι μια σύγχρονη σκλαβιά.

Δεν την δεχόμαστε.

Μερικά χρονιά πριν, ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε την αργία για 32 Κυριακές στις λεγόμενες «τουριστικές περιοχές». Σήμερα έρχεται η ΝΔ να νομοθετήσει το ενδεχόμενο 24ώρης λειτουργίας σε κάθε δήμο (ανοιχτά μέχρι τις 6:00 το πρωί!!!). Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο, οδηγώντας μας στην εξόντωση για το χατίρι των εμπορικών αλυσίδων και πολυκαταστημάτων.

O χρόνος για ξεκούραση, για οικογενειακή ζωή, δεν είναι προαιρετικός, είναι ανάγκη. Αλήθεια, ποιος μικρός επαγγελματίας του εμπορίου μπορεί να ανταποκριθεί στα ωράρια που προβλέπει η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό χωρίς να θυσιάσει όλα τα παραπάνω; Ποια συναδέλφισσα μπορεί “να τα φέρει βόλτα” με τα εξοντωτικά ωράρια που διαμορφώνουν; Το «εγώ, ό,τι και να κάνουν, δεν ανοίγω» είναι παγίδα, αργός θάνατος. Μόνη διέξοδος που αμφισβητεί στην πράξη τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς μονοπωλίων – κυβερνήσεων είναι η συλλογική διεκδίκηση και πάλη για την κατάργηση της κατάπτυστης τροπολογίας της ΝΔ, για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Δεν ανεχόμαστε τον εκφοβισμό, το «όποιος δεν προσαρμόζεται – πεθαίνει». Η αλληλεγγύη και η συλλογική πάλη είναι το δικό μας όπλο απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που δυναμώνει. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Διεκδικούμε απαιτούμε άμεση απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ για τις ταυτότητες και δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτή μας την απαίτηση.

Μπλοκάρουμε τις ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ των πλειστηριασμών, τις απειλές για διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου στα σπίτια μας και στις επιχειρήσεις μας. Ορθώνουμε εμπόδια στην πράξη.

Απαιτούμε την κατάργηση των άδικων φόρων και των χαρατσιών που εξανεμίζουν το εισόδημά μας, τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα. Την δημοσιονομική σταθερότητα να την πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Σύγχρονες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, μεταφοράς, αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής προστασίας, με ευθύνη του κράτους. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στην εγκληματική πολιτική του “κόστους οφέλους” από την οποία κερδισμένοι είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καμιά εμπιστοσύνη στις προεκλογικές δεσμεύσεις όσων μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Το αντιλαϊκό πλαίσιο που μας τσακίζει σε κάθε βήμα, έχει τη δική τους υπογραφή. Έχει δημιουργηθεί “συνεταιρικά” από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Καμιά εμπιστοσύνη στο συνδικαλισμό της “αφωνίας” του να μην ενοχλήσουμε του απόλυτου συμβιβασμού της υποταγής, των χρεοκοπημένων δημοσίων σχέσεων, των ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ. Αυτοί που στάζουν μέλι για “την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα” ανακατεύοντας μικρούς και μεγάλους στο ίδιο καζάνι, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις ανάγκες όσων μοχθούν για την καθημερινή επιβίωση και το μεροκάματο.

Συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας και τις Ενώσεις μας, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί, να ορθώσουμε εμπόδια, να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Φ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Βασίλης Στάμος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Νίκος Χατζηβασιλείου


  • Ε.Κ.Φ Α – ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • Διεύθυνση: Ιπποκράτους 13, 106 79 – ΑΘΗΝΑ / τηλ.: 210 36 10 345
  • www.ekfa1916.gr

 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.