Ενδιαφέρουν

ΕΚΦΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/7 ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ – ΠΙΟ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΕΚΑΦ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ!

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΚΦΑ τονίζει: “ζητάμε τη συμπαράστασή σας για το πρόβλημά μας αυτό με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε εφικτό και πρόσφορο.”

Aκολουθoύν, με παράθεση βασισμένη στη χρονική σειρά παραλαβής τους, ολόκληρες οι σχετικές ανακοινώσεις (με ημερομηνίες 17/7/23 και 18/7/23) που λάβαμε από την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας!

Σε δική του ανακοίνωση (18/7) ο ΣΕΚΑΦ τονίζει πως σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κατσαφάδο, ο τελευταίος “εξήγησε ότι δεν έχουν παραληφθεί μηχανήματα λήψεως φωτογραφιών.” Διαβάστε την πλήρη σχετική ανακοίνωση στο τέλος του άρθρου!


  • 17/7/23

Εδώ και αρκετά χρόνια ο φωτογραφικός κλάδος ζει κάτω από μια απειλή και έναν εκβιασμό από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το πρόβλημα αφορά την υφαρπαγή της φωτογραφίας ταυτότητας από διάφορα οικονομικά συμφέροντα.

Η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί ένα σοβαρό ποσοστό της δραστηριότητας και του τζίρου των συνοικιακών φωτογραφείων και χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Πέραν του οικονομικού ζητήματος υπάρχουν και πολλά άλλα σημειολογικά θέματα πολύ σημαντικά, όπως η πρώτη επαφή του κάθε νέου πολίτη με το συνοικιακό φωτογραφείο και η πρώτη του επαφή με την φωτογραφική τέχνη. Πολλές φορές επιχειρήθηκε η υπεξαίρεση της φωτογραφίας ταυτότητας από τους επαγγελματίες φωτογράφους.

Πριν λίγα χρόνια το 2018 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του κυρίου Τόσκα. Τότε ο κλάδος κινητοποιήθηκε, συναντήθηκε με τον υπουργό ο οποίος κατάλαβε το πρόβλημα και την αδικία που θα δημιουργούσε η υλοποίηση της ΚΥΑ και προς τιμήν του άλλαξε αμέσως την υπουργική απόφαση προσαρμόζοντας την νέα ΚΥΑ πάνω στα δεδομένα που πρότειναν τα συνδικαλιστικά όργανα των φωτογράφων. Η νέα ΚΥΑ όμως δεν υλοποιήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2019 και φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2023 όπου ξαφνικά εμφανίζεται μια νέα ΚΥΑ του κυρίου Θεοδωρικάκου όπου, εμμέσως πλην σαφώς, αφαιρεί τη φωτογραφία της νέας αστυνομικής ταυτότητας από τα φωτογραφεία και την δίνει, μέσω της εταιρείας που θα αναλάβει την διεκπεραίωση του εντύπου της ταυτότητας στα αστυνομικά τμήματα, εμπλέκοντας και εγκλωβίζοντας μεγάλο αριθμό αστυνομικών που θα επωμισθούν και με το έργο της φωτογράφισης. Διαμαρτυρηθήκαμε στον κύριο υπουργό χωρίς αποτέλεσμα, ήρθαν οι εκλογές και τώρα ο νέος υπουργός Υ.ΠΡΟ.ΠΟ κύριος Μηταράκης συνεχίζει το έργο του προκατόχου του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για συνάντηση μαζί του αρνείται να μας δεχτεί.

Να σημειώσουμε ότι επιχειρήθηκε, από την κυβέρνηση το Φθινόπωρο του 2022, η πλατφόρμα του my photo με την πρόθεση να ανεβαίνουν στην πλατφόρμα αυτή φωτογραφίες κρατικών εγγράφων. Αποδείχθηκε τελικά πως το my photo ήταν μια πρόφαση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις μας και να θολώσει τα νερά, δίνοντας ψευδή εντύπωση στους επαγγελματίες φωτογράφους, ότι οι φωτογραφίες κρατικών εγγράφων θα παραμείνουν στα φωτογραφεία τους. Η κυβέρνηση έσπευσε να προμηθευτεί, εξοπλισμούς και μηχανήματα για την λήψη φωτογραφιών στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς να αναρτηθεί κάτι στο Διαύγεια, εν κρυπτώ, όπως αποδεικνύεται φέροντας μας προ τετελεσμένου γεγονότος.

Μη έχοντας άλλη λύση και μπροστά στον επικείμενο αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου 8.000 και πλέον επαγγελματιών φωτογράφων, αποφασίσαμε την Τετάρτη 19/07/2023 στις 9:00 πμ. να πραγματοποιήσουμε μεγάλη συγκέντρωση στο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ.

Ζητάμε τη συμπαράστασή σας για το πρόβλημά μας αυτό με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε εφικτό και πρόσφορο.

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.


  • 17/7/23
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε από ένστολους αστυνομίας, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι λήψεις των φωτογραφιών των νέων ταυτοτήτων θα λαμβάνονται στα Αστυνομικά τμήματα και έχουν ήδη προμηθευτεί τα νέα μηχανήματα.
Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει και σεμινάρια εκμάθησης των αστυνομικών για τη λήψη φωτογραφιών των νέων ταυτοτήτων.
Είναι άμεση ανάγκη όλα τα μέλη της Ε.Κ.Φ.Α. να παραστούν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 19/7/23 ώρα 9:00 το πρωί, στον Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. για να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή, δυστυχώς είναι η τελευταία μας ευκαιρία και δεν θα υπάρξει άλλη.
Αν χαθεί η φωτογραφία ταυτότητας στο τέλους του έτους θα απολεσθεί και η φωτογραφία διαβατηρίου.
Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.

  • 18/7/23

Χθες, Δευτέρα 17/07/2023 στις 16:05 επικοινώνησαν με την Ε.Κ.Φ.Α. από το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ με προφανή σκοπό να ματαιωθεί η συγκέντρωση της Τετάρτης και μας πρότειναν ραντεβού για σήμερα στις 14:45 με τον κύριο υφυπουργό. Αρνηθήκαμε, τονίζοντας πως το ραντεβού που ζητάμε λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος μας είναι με τον κύριο υπουργό την Τετάρτη την ώρα της συγκέντρωσης.

Στις 18:30, με νέα επικοινωνία, μας πρότειναν ραντεβού στις 11:00. Αρνηθήκαμε ξανά λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης αλλά και λόγω των προαναφερθέντων λόγων.

Παραμένουμε αταλάντευτοι και αδιαπραγμάτευτοι στον στόχο μας: Η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας να παραμείνει στα φωτογραφεία και μόνο σ’ αυτά.

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α

Ενημέρωση από ΣΕΚΑΦ

Η σχετική ανάρτηση έγινε σήμερα 18/7 στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook:

Σε συνέχεια της κοινής επιστολής ΣΕΚΑΦ-ΠΟΦ και των πιέσεών μας, επετεύχθη σήμερα σύντομη -λόγω των πυρκαγιών- συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κατσαφάδο, ο οποίος άκουσε με μεγάλη κατανόηση τις θέσεις μας, μας εξήγησε ότι δεν έχουν παραληφθεί μηχανήματα λήψεως φωτογραφιών και μας ζήτησε να στείλουμε υπόμνημα με τις θέσεις μας στον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό. Δεσμεύθηκε δε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση.


  • Δείτε τις δηλώσεις Μηταράκη εδώ!
  • Δείτε τη θέση της ΠΟΦ εδώ!

Η σελίδα θα ανανεώνεται διαρκώς με κάθε νέα εξέλιξη για το θέμα!


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;