Ενδιαφέρουν

ΠΟΦ – ΕΚΦΑ: ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 30/8 ΓΙΑ ΤIΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ!

Η ΠΟΦ καλεί: “στις 30 Αυγούστου 2023, όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι κλείνουμε τα καταστήματα μας και δεν πραγματοποιούμε φωτογραφίσεις για κρατικά έγγραφα. Η ΕΚΦΑ τονίζει: “η έκδοση του νέου αστυνομικού δελτίου ταυτότητας να είναι εντελώς δωρεάν και να πληρωθεί από το κρατικό ταμείο. Η φωτογραφία να παραμείνει στους φωτογράφους και να πληρώνεται από το κρατικό ταμείο.”

Aκολουθούν τα πλήρη σχετικά κείμενα (με ημερομηνία 28/8/23) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων και της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.


Συνάδελφοι,

Στις 30 Αυγούστου 2023, όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι κλείνουμε τα καταστήματά μας και δεν πραγματοποιούμε φωτογραφίσεις για κρατικά έγγραφα.

Με αυτό τον τρόπο αντιδράμε στα σχέδια της Κυβέρνησης για την φωτογράφιση των πολιτών στα Αστυνομικά Τμήματα, από Αστυνομικούς κάτι το οποίο θέτει σε άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο χιλιάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Μπορείτε να εκτυπώσετε μία από τις δύο αφίσες και να τη θυροκολλήσετε στο κατάστημα σας.

Οι επαγγελματίες Φωτογράφοι καλούνται στις 30 Αυγούστου, ώρα 10:30 να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό τη συνάντησή μας με τον Υπουργό και την αποδοχή του μοναδικού αιτήματός μας: Οι φωτογραφίες της νέας ταυτότητας να μην λαμβάνονται από την εκδούσα αρχή.


Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2023 εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο, τον κλάδο των φωτογράφων υφαρπάζοντας στην ουσία χωρίς καμιά διαφανή διαδικασία την φωτογραφία της νέας αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα των φωτογράφων και χωρίς καν να τους δέχεται για συζήτηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τις εκλογές με προίκα το 41% του μισού σχεδόν εκλογικού σώματος προχωρά ως αντιλαϊκός οδοστρωτήρας στην εφαρμογή του προγράμματος της αδιαφορώντας για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Τεράστια χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς αφορολόγητο όριο, με προκαταβολή φόρου, με τεκμήρια διαβίωσης, με τέλος επιτηδεύματος, με αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και τώρα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης εννοώντας νέα επίθεση στους μικρούς επαγγελματίες. Ο πληθωρισμός τρέχει σαν τρελός και επιβαρύνει το πετσοκομμένο εισόδημα μας. Καύσιμα, τρόφιμα, ηλεκτρικό, ενοίκια αυξάνονται και ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Η πατρίδα μας καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, με την πυροσβεστική να παλεύει με 4.500 κενές οργανικές θέσεις, με δασαρχεία χωρίς δασεργάτες, με λιγοστά επίγεια και εναέρια μέσα, χωρίς σχέδιο πρόληψης και μόνο με το 112 στη λογική “τρεχάτε να σωθείτε”.

Ο σχεδιασμός της Ν.Δ. για τη νέα αστυνομική ταυτότητα προβλέπει τη φωτογράφιση των πολιτών εντός του αστυνομικού τμήματος δήθεν χωρίς χρέωση για τη φωτογραφία και την ίδια στιγμή επιβάλλει κάθετα σε όλους ανεξαιρέτως παράβολο 10,00 € ενώ μέχρι σήμερα η έκδοση του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ήταν ΔΩΡΕΑΝ και σωστά ήταν γιατί η αστυνομική ταυτότητα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και είναι απαράδεκτο να ζητάς από τους πολίτες να πληρώσουν για να φακελωθούν από ένα αστικό κράτος που έχει δώσει δείγματα γραφής κατά το παρελθόν πως αξιοποιεί το φακέλωμα.

Είναι ολοφάνερο και δεν μπορούν να εξαφανίσουν από τα μάτια μας ότι αφαιρούν το 10ευρω από τους επαγγελματίες φωτογράφους και το βάζουν στο κρατικό ταμείο μέσα από το παράβολο. Κι έτσι πετυχαίνουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει ο πολίτης άμεσα από το πορτοφόλι του και θα τα τσεπώσει μια εταιρεία. Το άλλο τρυγόνι είναι η εξόντωση ενός ολόκληρου ιστορικού κλάδου αυτοαπασχολουμένων κυρίως φωτογράφων ικανοποιώντας έτσι την καλή μας Ε.Ε. που θεωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες διαρθρωτικό πρόβλημα και απαιτεί την εξόντωση μας.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα αλλά θα πρέπει να ψάχνουν να βρουν τα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εκδώσουν τη νέα αστυνομική ταυτότητα ενώ μέχρι σήμερα αυτή εκδίδονταν σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Ο εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού αστυνομικών και με το πάρεργο της φωτογράφισης είναι απαράδεκτος και θα δημιουργήσει τεράστια έλλειψη από το πραγματικό έργο της αστυνόμευσης και της προστασίας των πολιτών.

Οι φωτογράφοι, φωτογραφίζουν και οι αστυνομικοί, αστυνομεύουν. Eμείς ως φωτογράφοι δεν εξουσιοδοτούμαστε να αστυνομεύουμε και δεν εξουσιοδοτούμε ούτε εμείς ούτε η κοινωνία τους αστυνομικούς να φωτογραφίζουν και να αποσπώνται από τα πραγματικά τους καθήκοντα.

Η ΕΚΦΑ απαιτεί και δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερο από:

Η έκδοση του νέου αστυνομικού δελτίου ταυτότητας να είναι εντελώς δωρεάν και να πληρωθεί από το κρατικό ταμείο.

Η φωτογραφία να παραμείνει στους φωτογράφους και να πληρώνεται από το κρατικό ταμείο.

30/08/2023 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. ΣΤΙΣ 10:30 πμ

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α


ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΦΑ
Η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2023 εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο, τον κλάδο των φωτογράφων υφαρπάζοντας στην ουσία, χωρίς καμιά διαφανή διαδικασία την φωτογραφία της νέας αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα των φωτογράφων και χωρίς καν να τους δέχεται για συζήτηση.
Την Τετάρτη 30/08/2023 μη έχοντας άλλη λύση κηρύξαμε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ζητάμε την συμπαράστασή σας με όποιον τρόπο μπορείτε.
Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ


ΣΕΚΑΦ

Δ.Ι.Ε.Φ.Ε.

Η Διεθνής Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να γίνονται οι φωτογραφίες των νέων ταυτοτήτων στα αστυνομικά τμήματα από αστυνομικά όργανα. Παράλληλα, προτρέπει τα μέλη της να συμμετάσχουν και να καλύψουν φωτοειδησεογραφικά την κινητοποίηση – διαμαρτυρία που διοργανώνουν η ΕΚΦΑ και η Π.Ο.Φ. την Τετάρτη! Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής της εδώ!


 ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ


 ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ


Επαγγελματίες Φωτογράφοι Άργους Μυκηνών


Φωτογράφοι της Ρόδου


Επαγγελματίες Φωτογράφοι της Εύβοιας


Σ.Ε.ΦΩ.ΒΙ.Μ.
(Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων & Βιντεοληπτών Ν. Μαγνησίας)


Επαγγελματίες Φωτογράφοι Πάτρας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΛΑΜΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ