Ενδιαφέρουν

Ε.Κ.Φ.Α.: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/9 & ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00. Δραματική έκκληση των διοργανωτών: “η στιγμή είναι κρισιμότατη και θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.”

Η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας σε ανοικτή επιστολή της προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τονίζει τα εξής:


Συμπολίτες μας,

Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ συστηματικά και ανάλγητα οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο τον κλάδο των φωτογράφων υφαρπάζοντας μια από τις βασικές δραστηριότητες των φωτογραφείων, την φωτογραφία της ταυτότητας με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή όλων των φωτογραφιών των κρατικών εγγράφων.

Απευθυνόμαστε σήμερα σε όλους τους Έλληνες πολίτες για να τους ενημερώσουμε για τα πραγματικά δεδομένα γιατί παρατηρούμε πως έχει κυριαρχήσει η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συστημικών Μ.Μ.Ε.

Καταρρίπτουμε ένα-ένα τα σαθρά έτσι κι αλλιώς ψευτοεπιχειρήματα:

 1. Η νέα ταυτότητα δεν θα είναι καθόλου δωρεάν, επιβάλλεται υποχρεωτικό παράβολο για όλους, χωρίς εξαίρεση 10€, δωρεάν ήταν μέχρι σήμερα.
 2. Έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση όλη η δουλειά, με αδιαφανείς διαδικασίες, εν κρυπτώ και παραβύστω, σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό παράγοντα, φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση. Τα δημοσιεύματα στον μη συμβιβασμένο τύπο περιγράφουν την υπόθεση ως τη μεγαλύτερη μπίζνα των τελευταίων ετών σε ελληνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 3. Κέρδος από όλη την υπόθεση θα έχει μόνο η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από όλο αυτό, το συνολικό πακέτο ανέρχεται στα 800 εκατ., αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα έχει και ένα παχυλό ετήσιο εισόδημα από την είσπραξη του παραβόλου, αλλά και την δήθεν συντήρηση του εξοπλισμού. Όλα αυτά θα τα πληρώσουμε εμείς οι πολίτες από τη φορολογία μας.
 4. Η κυβερνητική προπαγάνδα και τα παπαγαλάκια της ισχυρίζονται πως με τη νέα ταυτότητα θα παταχθεί η εγκληματικότητα. Είναι αστείο, ταυτότητα θα έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, ή μήπως έχει εξαφανιστεί η παρανομία και η εγκληματικότητα στους αλλοδαπούς συμπολίτες μας;
 5. Η κυβέρνηση προβάλλει την δήθεν εξυπηρέτηση των πολιτών. Πώς μπορεί να εξυπηρετείται ο πολίτης, όταν θα χρειάζεται πάνω από μισή ώρα να παραμείνει στο Α.Τ. με την προϋπόθεση πως η φωτογραφία είναι σωστή, πως δεν υπάρχουν λάθη και μετά θα πρέπει να ξαναπάει σε 15 μέρες ιδανικότερα αν δεν υπάρχουν λάθη. Εμείς που ασχολούμαστε χρόνια με αυτόν τον τομέα, γνωρίζουμε πως τα λάθη στην εκτύπωση και στην αναγραφή των ονομάτων ξεπερνούν το 30%.

Δεν πρόκειται επομένως για καμιά διευκόλυνση του πολίτη, αλλά για μια ταλαιπωρία παραπάνω από τις ήδη υπάρχουσες στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και μια οικονομική επιβάρυνση ακόμη, η οποία σήμερα θα είναι 10€, αλλά αύριο δεν ξέρουμε, με διάφορες προφάσεις, πού μπορεί να φτάσει.

 1. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές υποσχέθηκε πως θα απεγκλωβίσει πλήθος αστυνομικών για την προστασία των πολιτών και την πάταξη του εγκλήματος. Πώς αιτιολογεί τώρα τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 1700 αστυνομικών για να κάνουν άμισθη εργασία και χρέη φωτογράφου προς όφελος της συγκεκριμένης εταιρείας;
 2. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μας αλλά η όλη υπόθεση μυρίζει σκάνδαλο μεγατόνων, μια ματιά στον μη ελεγχόμενο τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό να ρίξει κάποιος και θα καταλάβει.
 3. Η εφαρμογή του μέτρου θα σημάνει τον ξαφνικό θάνατο των επαγγελματιών φωτογράφων. Αυτό σημαίνει φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία και στις φορολογικές εισφορές. Ένα κομμάτι της κοινωνίας θα καταρρεύσει, είναι αυτό προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας;
 4. Είναι πολύ σημαντική η παράμετρος της υποχρεωτικότητας, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, όπου υπάρχει ταυτότητα και αυτό γεννά υποψίες.

Έλληνες συμπολίτες μας. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε νέα ταυτότητα, αλλά η ανάγκη αυτή δεν πρέπει να γίνει το πρόσχημα για την επιβολή ενός νέου χαρατσιού στους Έλληνες πολίτες, ούτε η αφορμή για να αφανιστεί ένας ολόκληρος κλάδος, αλλά ούτε και η δικαιολογία για την συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας.

Συμπολίτες μας, σε αυτή την κρίσιμη για τον κλάδο μας και την κοινωνία στιγμή, σας καλούμε δίπλα μας, στο πλευρό μας. Αύριο, κάποιος άλλος κλάδος θα έχει την ανάγκη μας και θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο.

 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Φ.Α.

Βασίλης Στάμος


 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.