Ενδιαφέρουν

ΕΚΦΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10/1/22!

Προσυγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια πίσω από το πανό της Ε.Κ.Φ.Α. Ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες και τα αιτήματα της κινητοποίησης!

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, που έχει ημερομηνία 7/1/22.


Συνάδελφοι.

Κλείσαμε σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας με συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα, δεσμεύσεις, απαγορεύσεις, πιστοποιητικά, ταυτοπροσωπίες, εμβόλια, test και ένα σωρό άλλα πρωτόγνωρα, χωρίς να  αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα στα ουσιώδη και βασικά σημεία όπου κατ’ εξοχήν  γίνεται η διασπορά του ιού και αυτά τα σημεία δεν είναι άλλα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και τα σχολεία. Αποδεχτήκαμε και στηρίξαμε σαν κοινωνία και σαν κλάδος, έμπρακτα από την αρχή, τα κυβερνητικά μέτρα και ας ήταν πολλά από αυτά σε λάθος κατεύθυνση όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε στη συνέχεια. Δύο σχεδόν χρόνια μετά βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, με συλλήβδην κατηγορίες για ατομικές ευθύνες χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος. Στοχευμένα και σκόπιμα βέβαια αποσκοπώντας στην κατεδάφιση των δομών του δημοσίου και της δημόσιας περιουσίας, βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Αποτέλεσμα η πανδημία με τις όποιες μορφές μετάλλαξης, να καλπάζει ανεξέλεγκτη, απομυζώντας και συρρικνώνοντας, εισοδήματα, αντοχές αλλά και την υπομονή και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας. Πλήττοντας περισσότερο βέβαια  τους μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ανθρώπους της τέχνης και του θεάματος. Με αποτέλεσμα να έχουμε απομείνει πολλοί κλάδοι άνευ αντικειμένου. Φωτογράφοι χωρίς το κύριο θέμα της δουλειάς μας που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο πρόσωπο και η καταγραφή του σε στιγμές επιτυχίας, χαράς και ευτυχίας. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και μουσικοί χωρίς κοινό και θεατές, χάνοντας το πιο αποδοτικό και ζωτικό κομμάτι για τους κλάδους μας, όπως είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς.

Το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης όλων αυτών των κλάδων έχει λήξει στις αρχές του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα τίποτα, ευχολόγια για τη λήξη της πανδημίας, χωρίς να διαφαίνεται λήξη ούτε καν στον ορίζοντα. Όλοι οι προαναφερόμενοι κλάδοι, και όχι μόνο,  προσπαθούν να δείξουν την αγωνία τους για το τσαλαπάτημα εισοδημάτων, δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας με όποιον τρόπο μπορούν.

Η Ε.Κ.Φ.Α. μαζί με τα Σωματεία και τις Ενώσεις όλων αυτών των κλάδων, της τέχνης του πολιτισμού και του ακροάματος, αντιστέκεται στην συλλήβδην απόδοση της ατομικής ευθύνης, είναι ώρα πλέον της κρατικής ευθύνης, των κυβερνητικών ευθυνών.

    ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ

▶️ Άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και καθιέρωση σοβαρής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας – είναι γνωστό σε όλους μας, πόσο μακριά από τους πραγματικές ανάγκες βρίσκεται και πόσο υποβαθμισμένο είναι το Ε.Σ.Υ. Ένα Ε.Σ.Υ. που έχει χτιστεί στο παρελθόν από τις εισφορές και τη φορολογία των εργαζομένων και τώρα βρίσκεται υπο κατεδάφιση βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

▶️ Άμεση αποζημίωση για τους υπόλοιπους μήνες έως το Δεκέμβρη που η δραστηριότητά μας υπολειτουργούσε, καθώς και για όσο διάστημα ακόμη υπολειτουργεί με το επίδομα ειδικού σκοπού.

▶️ Να ενταχθούν άμεσα στο Μητρώο Καλλιτεχνών, όλοι οι συνάδελφοι που έχουν τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση όρισε και που αποκλείστηκαν από τις 10/01/21 και μετά.

▶️ Άμεση αποζημίωση για όσες ημέρες αδυνατούμε να εργαστούμε σε περίπτωση ασθένειας από covit. Το χαμένο εισόδημά μας δεν αναπληρώνεται και ακόμη στο διάστημα αυτό πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και άλλα έξοδα χωρίς ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη. Η αποζημίωση από το ασφαλιστικό ταμείο για τον αυτοαπασχολούμενο σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας  είναι ζωτικής σημασίας και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέριμνα λες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι άτρωτοι σε ασθένειες και ατυχήματα.

▶️ Μαζικά και επαναλαμβανόμενα, δωρεάν rapid test και PCR για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και έξοδα κράτους.

▶️ Να εξασφαλιστεί το εισόδημα και η επιβίωση για το σύνολο των συναδέλφων μας του φωτογραφικού κλάδου, αλλά και όλων των αυτοαπασχολούμενων της τέχνης.

Όχι άλλη ατομική ευθύνη, είναι η ώρα της κρατικής ευθύνης.

Η Υγεία, η Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κερδοφορίας.

Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του Εισοδήματός μας ΤΩΡΑ.

Καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Κ.Φ.Α. αλλά και τους συναδέλφους φωτογράφους που δεν είναι μέλη της Ένωσής μας, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 10/01/22.
Προσυγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια πίσω από το πανό της Ε.Κ.Φ.Α.

 

ΤΟ Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α. (ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΑΘΗΝΑΣ)


  • Φωτό: από τη δράση της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 5/1/22. Πηγή: ΕΚΦΑ, Facebook