Readers Write

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΜΑΪΤΟΥ

“Ένα είδος φωτογραφίας που αγαπώ πολύ, είναι το γυμνό. Θεωρώ ότι έχω επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την ενασχόληση μου με τη γλυπτική αλλά και την αγάπη μου για τις τέχνες γενικότερα.”

Τη σχέση μου με τη φωτογραφία πλέον θα την περιέγραφα ως μία ευχάριστη εμμονή και θα τολμήσω να πω, ερωτική. Ζω και αναπνέω μέσα από αυτή. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και που μπορώ να ρισκάρω χωρίς φόβο. Αισθάνομαι μία εσωτερική απελευθέρωση που μου δίνει ζωή.

Γενικά φωτογραφίζω πολλά και διαφορετικά θέματα. Κάποιες φορές αυθόρμητα και άλλες επηρεασμένη από τη μουσική ή τους στίχους ενός τραγουδιού, ακόμα και ένας ήχος ή ένας τίτλος μουσικού κομματιού θα μπορούσε να είναι η έναρξη μίας ιδέας, συναισθημάτων και στη συνέχεια η προσπάθεια απεικόνισής τους μέσα από τις εικόνες που δημιουργώ.

Ένα είδος φωτογραφίας που αγαπώ πολύ, είναι το γυμνό. Θεωρώ ότι έχω επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την ενασχόληση μου με τη γλυπτική αλλά και την αγάπη μου για τις τέχνες γενικότερα. Το σώμα είναι κάτι που αγαπώ πολύ και λατρεύω την δυνατότητα ελευθερίας που προσφέρει. Πιστεύω ότι υπάρχει ομορφιά σε όλους τους τύπους σώματος με πολλές εκφραστικές δυνατότητες.

Τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια δουλεύω αρκετά πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο μινιμαλισμός σε όλες τις μορφές τέχνης με εξιτάρει. Μπορώ να πω ότι έχω δουλέψει αρκετά πάνω σε αυτόν, αλλά αισθάνομαι ότι έχει να μου αποκαλύψει ακόμα πολλά.

Παρόλα αυτά, στην τελευταία μου δουλειά, με ενδιαφέρει αρκετά να αναδείξω τόσο την αξία της προσωπικότητας των μοντέλων όσο και τον ερωτισμό που αποπνέουν. Πειραματίζομαι αρκετά με μία πιό ρεαλιστική απόδοση των σωμάτων, τοποθετημένα σε έναν εξαιρετικά ασαφή χώρο, προσπαθώντας να παρασύρω το θεατή συνδυάζοντας την ερωτική διέγερση και την ευπρέπεια. Οι μορφές είναι πιο γλυπτικές και τα σώματα “μιλάνε”.

Κάτι άλλο που απολαμβάνω πολύ όταν φωτογραφίζω γυμνό, είναι η διαδικασία της φωτογράφισης. Η σχέση που χτίζεται με το μοντέλο εκείνη τη στιγμή, από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο είναι μοναδική και πραγματικά χαίρομαι όταν βλέπουν την εικόνα τους όπως ποτέ δεν την είχαν φανταστεί.


Μini CV

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και έχει καταγωγή από τη Νάξο. Έχει σπουδάσει Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και εκτός από τη Φωτογραφία, αγαπά πολύ τη Γλυπτική και την Χαρακτική τις οποίες είχε “την τύχη και τη χαρά” όπως δηλώνει, να διδαχθεί δίπλα στους Στέλιο Σάρρο και Ανδριάνα Κώτση αντιστοίχως.

Τον εαυτό της τον θυμάται από παιδί με μία φωτογραφική μηχανή. Το ερέθισμά της ήταν ο πατέρας της, ο οποίος ασχολιόταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Ευγνωμοσύνη και πολλή αγάπη επίσης, αισθάνεται και για τη φωτογράφο Ηώ Πάσχου, αφού μέσα από τα σεμινάριά της στο HCP, κατάφερε να εμβαθύνει τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, μέσω της γνώσης και της διαδικασίας σκέψης για την ολοκλήρωση ενός project.

Διακρίσεις/Εκθέσεις/Δημοσιεύσεις

  1. Πρώτο βραβείο στον 18ο διαγωνισμό του Photonet με θέμα “Greenery” (Απρίλιος, 2017).
  2. Συμμετοχή στο πρώτο Chania’s International Photo Festival (29 Αυγούστου- 5 Σεπτεμβρίου 2018)
  1. Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας της Blank wall Gallery με θέμα “Travelers” (28 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2018)
  2. Εξώφυλλο και άρθρο στην εικαστική στήλη Ηχώ και Τέχνη της εφημερίδας Ηχώ των δημοπρασιών (21 Μαρτίου 2018)
  3. Guest Artist on “Black and white imagery”, a flyer on Astronauts Eye’s, Issue 3 (Νοέμβριος 2018)