Ενδιαφέρουν Νέα

E.M.Σ.Τ.: “ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΑΘΗΝΑ – ΑΜΒΕΡΣΑ”

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές.

Η πρώτη έκθεση που εγκαινιάζει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας.

Η έκθεση, υπό τον τίτλο Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα θα διαρκέσει εως τις 29 Ιανουαρίου 2017, επανεκκινώντας ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.

Στα πλαίσια της έκθεσης Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης καθώς και ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ειδικών ομάδων κοινού, όπως ΑμεΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κ.ά.

Στο κείμενο για την έκθεση της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνας Κοσκινά και του Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας κ. Bart De Baere διαβάζουμε, μεταξύ άλλων:

Κίνητρο για τις δύο δράσεις, Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα και Το ΕΜΣΤ στον κόσμο, είναι η αναγκαιότητα του πολιτιστικού διαλόγου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στο πλαίσιο μιας πολυπρόσωπης Ευρώπης. Οι κοινωνίες στις μέρες μας έχουν την τάση της πόλωσης, με στρατόπεδα του 49 τοις εκατό έναντι του 51 τοις εκατό, και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εξαρχής από ανταγωνιστικές θέσεις, με την εσωστρέφεια και τον ατομικισμό να έχουν εδραιωθεί ως καταστάσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν υψηλότερες φιλοδοξίες από την ενίσχυση του διαλόγου, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε πρόσφατα ο διάλογος, συχνά άγγιξε οριακά επίπεδα και μπορεί να περιγραφεί ως κρίσιμη.

Η έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα αναπτύχθηκε από κάτω προς τα πάνω, με αφετηρία κάθε φορά έργα ενός Έλληνα και ενός Βέλγου καλλιτέχνη που συντονίζονται, αναζητώντας μια έννοια που προκύπτει από αυτή τη συνήχηση και  προσθέτοντας, στη συνέχεια, έναν τρίτο καλλιτέχνη, από τη μία εκ των δύο συλλογών. Έτσι, η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από 22 έννοιες με αντίστοιχα έργα τριών καλλιτεχνών σε διάλογο γύρω από την έννοια αυτή, και παρουσιάζει συνολικά 66 καλλιτέχνες και περισσότερα από 70 έργα.

Η έκθεση εκφράζει την κοινή πεποίθηση των δύο μουσείων ότι τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό αυτό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, επομένως, και μία αντιπρόταση στην πολιτιστική και επιμελητική ομοιογένεια, επιλέγοντας, αντίθετα, ένα ανεξάντλητο πλήθος από πειστικούς αστερισμούς θεμάτων, που να οδηγεί σε συζητήσεις που αφορούν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές συνειδητοποιήσεις, αλλά και σε δράσεις.

  • Χώρος: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,
  • Διάρκεια: ως 29/1/17
  • Ωράριο: Τρ. – Κυρ. 11.00 π.μ – 7.00 μ.μ., Δευτ. κλειστά
  • Είσοδος: 5€ (μειωμένο 3€)