Photo Specials

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!

Πρακτικές συμβουλές για να καλλιεργήσετε τις φωτογραφικές δεξιότητες στα παιδιά σας!

Οποιοσδήποτε έχει παιδί (-ά) και φωτογραφική μηχανή γνωρίζει ότι αυτά τα δυο πάνε μαζί – είτε μπροστά είτε πίσω από την κάμερα. Εάν το παιδί σας, μοιράζεται το ίδιο πάθος με εσάς για τη φωτογραφία, γνωρίστε μερικούς τρόπους για να βελτιώσετε τις δεξιότητές του και να το κάνετε να νιώσει εμπιστοσύνη για τον εαυτό του.

Ζηλεύω τα σημερινά παιδιά. Σε αντίθεση με τα παιδικά μου χρόνια, σήμερα δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τη λήψη μιας φωτογραφίας. Ανεπιθύμητες φωτογραφίες μπορούν εύκολα να διαγραφούν από την κάρτα μνήμης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.

Όταν πήρα φωτογραφική μηχανή για πρώτη φορά στα χέρια μου, γύρω τα 6-7 χρόνια μου, οι γονείς μου έλεγαν συνεχώς να μην τραβάω «κακές φωτογραφίες» γιατί το φιλμ είχε συγκεκριμένο αριθμό φωτογραφιών και η εμφάνισή του κόστιζε αρκετά χρήματα. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά της γενιάς μου δεν ήταν σε θέση να εξερευνήσουν αρκετά τη δημιουργικότητά τους με μια φωτογραφική μηχανή. Αντίθετα σήμερα, βλέπουμε ταλαντούχους φωτογράφους να αναπτύσσονται από νεότερες ηλικίες, επειδή ακριβώς είναι σε θέση να εξελίξουν τις ικανότητές τους, χωρίς το άγχος του «λάθους που κοστίζει».

Φυσική έλξη για τη φωτογραφία

Τα παιδιά έχουν μια καταπληκτική τάση να μιμούνται τα πάντα. Όταν κάνουν παιδιά ζευγάρια που ασχολούνται με τη φωτογραφία, η μηχανή δεν ξεκολλά από τα χέρια τους, αφού τραβάνε σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους, τουλάχιστον στα πρώτα της χρόνια! Αυτή η πράξη γίνεται βίωμα για το παιδί, το οποίο μεγαλώνοντας ζητά και το ίδιο να κρατήσει μια μηχανή και να βγάλει τις δικές του εικόνες.

Όχι δεν είναι καθόλου κακό ένα παιδί να ασχοληθεί με τη φωτογραφία από μικρή ηλικία. Όπως είναι φυσιολογικό να παίξει με τουβλάκια και να προσπαθήσει να χτίσει κάτι που είδε, να ζωγραφίσει ή να φτιάξει κάτι από πλαστελίνη, είναι εξίσου όμορφο να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια λήψη μόνο του.

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με …φρέσκια ματιά, που οι ενήλικες δεν διαθέτουν. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε  να επανακτήσουμε τη δημιουργικότητα και τη μοναδική άποψη που είχαμε ως παιδιά. Τα παιδιά έχουν καλλιτεχνική φύση, πειραματίζονται και δεν φοβούνται να αναλάβουν έναν «δημιουργικό κίνδυνο». Αυτά είναι χαρακτηριστικά που βοηθούν έναν φωτογράφο!

girl taking picture of tree branch outdoors

Monica Gozalo, Unsplash

Κινητά τηλέφωνα και συσκευές

Η ιδανική πρώτη φωτογραφική μηχανή για το παιδί σας, θα μπορούσε να είναι ένα παλιό smartphone με αποσυνδεδεμένες τις λειτουργίες κινητού και με μια πολύ καλή προστατευτική θήκη στο εξωτερικό του. Ομοίως, υπάρχουν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που εσκεμμένα κατασκευάζονται για παιδιά. Αυτές οι κάμερες είναι σχεδόν “αλεξίσφαιρες” (π.χ.: μια VTech KidiZoom Duo Camera) και παράλληλα πολύ απλές στη χρήση τους.  Η φωτογραφική μηχανή δεν πρέπει να είναι περίπλοκη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το παιδί. Η μόνη του ανησυχία πρέπει να είναι ο τρόπος που θα βάλει το αντικείμενο της φωτογραφίας στο πλαίσιο και το πάτημα του κουμπιού για να πάρει την εικόνα.

H ανάγκη φροντίδας και η σημασία του σκόπευτρου

Αργά ή γρήγορα, οι παραπάνω συσκευές θα σταματήσουν να είναι λύση. Το παιδί θα ζητήσει μια «πραγματική φωτογραφική μηχανή». Και θα κάνει τα πάντα για να την αποκτήσει, αφού πλέον μια απλή συσκευή δε θα του αρκεί.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα έχοντας μια φωτογραφική μηχανή, σε αντίθεση με μια κινητή συσκευή, είναι ότι παρέχει μια ευκαιρία για να διδαχθεί ένα παιδί ότι μια μηχανή χρειάζεται τη φροντίδα. Δηλαδή, το παιδί θα μάθει πως δεν τραβάει πια απλά φωτογραφίες, αλλά πρέπει να γνωρίζει πώς να καθαρίσει ένα φακό, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα των φίλτρων, και πώς μπορεί να αλλάξει και να φροντίσει τις μπαταρίες.

Εάν έχετε μια φωτογραφική μηχανή με σκόπευτρο, προσπαθήστε να βρείτε το παιδί σας μια αντίστοιχη. Το σκόπευτρο εκτός από το ότι του μαθαίνει να τραβάει καλύτερα φωτογραφίες, το κάνει να μοιάζει περισσότερο με εσάς. Εάν έχει συνηθίσει να σας βλέπει να χρησιμοποιήσετε σκόπευτρο, θέλει και αυτό μια ίδια μηχανή γιατί είναι «αυτές οι φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι.»

person in grey hoodie holding up camera over face

Kelly Sikkema, Unsplash

Διδάξτε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της κάμερας

Η φωτογραφική μηχανή δε λειτουργεί απλά πατώντας το κουμπί που τραβά τη φωτογραφία. Η σωστή της χρήση είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Εξηγήσετε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της μηχανής σας, με τη βοήθεια του εγχειρίδιου χρήσης (που δεν πρέπει να βαριέστε να διαβάσετε) καθώς και των σχετικών cd ή dvd που περιλαμβάνονται σε κάποιες συσκευασίες. Επιπρόσθετα δείξτε του βίντεο από το διαδίκτυο (υπάρχουν πάρα πολλά!) που απλά και κατανοητά  εξηγούν πώς λειτουργεί μια κάμερα.

Ένας άλλος τρόπος να μάθει το παιδί πώς να χειρίζεται τη φωτογραφική του μηχανή, είναι να το αφήσετε να την εξερευνήσει μόνο του και μετά να το ρωτήσετε τι έμαθε, προκειμένου να το βοηθήσετε να μάθει περισσότερα. Πού ξέρετε; Μπορεί να βρει κάτι που εσείς δε γνωρίζετε!

Γνωρίστε του τα βασικά

Ο ενθουσιασμός του παιδιού σας με τη φωτογραφία χρειάζεται καθοδήγηση για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα γι’ αυτό πρέπει να του μάθετε τα βασικά.

Αν η κάμερα διαθέτει χειροκίνητο έλεγχο ή προτεραιότητα κλείστρου ή προτεραιότητα διαφράγματος (πολλές φωτογραφικές μηχανές Point & Shoot διαθέτουν στοιχειώδη χειροκίνητο έλεγχο) μπορείτε να αρχίσετε τη διδασκαλία του τριγώνου της έκθεσης. Διδάξτε τους πώς να παγώσει τη δράση χρησιμοποιώντας μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, ή πώς να θολώνει δημιουργικά την κίνηση.

selective focus photography of boy and girl sitting on log

Annie Spratt, Unsplash

Εκτυπώστε τις φωτογραφίες του

Ποιος γονιός δεν εκθέτει περήφανα τις δημιουργίες του παιδιού του; Η φωτογραφία δεν πρέπει να διαφέρει από τις ζωγραφιές και τις υπόλοιπες χειροτεχνίες του παιδιού σας. Ρωτήστε το ποιες είναι οι αγαπημένες του φωτογραφίες για να τις εκτυπώσετε. Μην διαλέξετε εσείς ποιες σας αρέσουν γιατί έτσι θα είναι σαν να το ωθείτε να φωτογραφίζει ό,τι σας αρέσει. Αφήνοντάς το να επιλέξει, νιώθει ότι έχει καταφέρει να απαθανατίσει ωραίες φωτογραφίες και έτσι νιώθει αποδοχή.

Ενσωματώστε τη φωτογραφία στα άλλα ενδιαφέροντά του

Ένας τρόπος για να κρατήσει το παιδί σας το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία είναι να ενσωματώσει στα ενδιαφέροντά του κι αυτή. Εάν λ.χ. το παιδί σας αγαπά τα ζώα, δώστε του αντίστοιχες ευκαιρίες λήψης.

Ολοκληρώνοντας

Εσείς και το παιδί πρέπει να έχετε τη φωτογραφία ως ένα μέσο που θα σας ενώνει και θα σας χαρίζει στο μέλλον αναμνήσεις και όμορφες στιγμές. Εάν το παιδί θελήσει, με το πέρασμα των χρόνων, να ασχοληθεί με τη φωτογραφία ως τέχνη, αυτό μπορεί να είναι ένα το ευχάριστο αποτέλεσμα μιας δημιουργικής παιδικής ηλικίας.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Kelly Sikkema