Δοκιμές Εξοπλισμός

TEST: EPSON PERFECTION V550 PHOTO

Για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση.

Επίπεδος επιτραπέζιος σαρωτής φωτογραφιών, φιλμ και εγγράφων, για πολλές οικιακές και μεσαίες εφαρμογές με καλή χρωματική απόδοση.

Σε παραδοσιακά σχεδιαστικά πρότυπα των flatbed σαρωτών, ελαφρώς πιο σύγχρονο design στις λεπτομέρειες και ματ μαύρο χρώμα, ο V550 ταιριάζει στην αισθητική των σύγχρονων επαγγελματικών χώρων.

Εpson Ρerfection V550 Photo

Το μεγάλο πλεονέκτημα του V550 είναι η πληθώρα των σαρώσεων που μπορεί να εκτελέσει: από απλά έγγραφα και τυπωμένες φωτογραφίες, μέχρι φιλμ αρνητικό και θετικό και μάλιστα ακόμη και μεσαίου φορμά 120/220mm. Οι εφαρμογές αυτές γίνονται με το γνωστό τρόπο του φορέα για τα διαφορετικά φορμά. Οι ταχύτητες των σαρώσεων είναι ικανοποιητικές: χωρίς ρεκόρ μεν αλλά και χωρίς παράλογες καθυστερήσεις. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην απλή σάρωση (κυρίως για έγγραφα) και στην «βέλτιστη» (best) που αργεί –αναλογικά– περισσότερο, αλλά δίνει σαφώς πιο καλά αποτελέσματα.Τα αποτελέσματα της σάρωσης εν γένει αφήνουν τον χρήστη ικανοποιημένο. Με τη συνεργασία της εφαρμογής Image Capture και του λογισμικού EPSON Scan, ο χρήστης μπορεί είτε να κάνει απλή και αυτοματοποιημένη σάρωση είτε να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις, με επέμβαση για βελτίωση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εικόνας μέσω μείωσης κόκκου, αφαίρεσης σκόνης, διόρθωσης χρωμάτων και τόνων και διόρθωσης του κόντρα φωτός.

Εpson Ρerfection V550 Photo: ενδεικτική σάρωση

Σάρωση από τυπωμένη έγχρωμη φωτογραφία σε glossy χαρτί. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν καλή απόδοση των χρωμάτων, όχι όμως και της αναμενόμενης ευκρίνειας και κοντράστ.

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα –ειδικά στις σαρώσεις φιλμ– εξαρτάται πολύ από την ποιότητα του ίδιου του αρνητικού ή slide προς σάρωση. Το μενού του Epson Scan σαφώς δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να επέμβει ελαφρώς στην προς σάρωση εικόνα, ωστόσο ένα καλό αρνητικό ή θετικό φιλμ, σαφώς θα μας δώσει ένα πιο σωστό σαρωμένο αρχείο, χωρίς ανάγκη πολλών επεμβάσεων ή «μαγειρεμάτων» – και αυτό φαίνεται και από τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή μας.

Εpson Ρerfection V550 Photo: ενδεικτική σάρωση

Σάρωση από ασπρόμαυρο φιλμ με καλή «καταγραφή» των λεπτομερειών στους χαμηλούς τόνους και ελαφρώς αδύναμο συνολικό κοντράστ που μπορεί να οφείλεται και στο αρνητικό.

Τα αποτελέσματα είναι εν γένει σωστά, με καλύτερη ομολογουμένως απόδοση στην σάρωση των φιλμ, αρνητικών και slides από ότι στη σάρωση τυπωμένων φωτογραφιών. Στη τελευταία περίπτωση, παρατηρείται μια ελαφριά αδυναμία στο κοντράστ αλλά και στην ευκρίνεια.

Ο V550 έχει πολύ λιτή εμφάνιση, με ελαχιστοποιημένη παρουσία πλήκτρων, που υπάρχουν κυρίως για να συνδράμουν τον χρήστη στην γρήγορη διαχείριση των δημιουργημένων αρχείων, παρακάμπτοντας τις πολλές ρυθμίσεις και αλλαγές μέσα από το μενού των διαθέσιμων λογισμικών.Εpson Ρerfection V550 Photo

Τα τέσσερα πλήκτρα βοηθούν την άμεση εφαρμογή σάρωσης PDF εγγράφων, την άμεση είσοδο στο μενού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή του εγγράφου/φωτογραφίας, την άμεση επικοινωνία με τον εκτυπωτή για την περαιτέρω εκτύπωση / αντιγραφή του και για είσοδο άμεσα στο Epson Scan.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τον Perfection V550 Photo;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, πληροφορίες για τα εξαρτήματά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 4

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 5

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4

 ΣΥΝΟΛΟ: 88/100

ΥΠΕΡ
  • Πολλές επιλογές σάρωσης
  • Πολλά φορμά σάρωσης φιλμ
  • Δυνατότητα σάρωσης PDF
  • Δυνατότητα αποστολής της σάρωσης με e-mail απευθείας
  • Καλή σάρωση από θετικό φιλμ
KATA
  • Αδύναμο κοντράστ στη σάρωση ασπρόμαυρου
  • Αδύναμο κοντράστ στη σάρωση φωτογραφιών
  • Ανάγκη προσοχής στις ρυθμίσεις του λογισμικού για σωστό αποτέλεσμα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο V550 είναι ένας πρακτικός και εύκολος στη χρήση του σαρωτής τόσο για οικιακή χρήση όσο και για τον επαγγελματία που χρειάζεται μια εύκολη λύση για βασικής ανάγκης σαρώσεις.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Epson Italia S.p.a. – Γρ. Εξυπηρέτησης Πελατών Epson

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 172