Νέα μοντέλα

NEΟΣ 16-BIT MICROCONTROLLER E-PAPER DRIVER AΠΟ ΤΗΝ EPSON

Σχεδιασμένο ειδικά για e-Paper οθόνες!

Η Epson ανέπτυξε και άρχισε να διοχετεύει στην αγορά τον S1C17F63, μία μονάδα microcontroller 16-bit (MCU) με ενσωματωμένο οδηγό, ιδανικό για την διαχείριση μικρών e-paper οθονών, ενώ σχεδιάζει την παραγωγή 500.000 τέτοιων μονάδων, ανά μήνα.

Η αγορά των e-paper οθονών (βλ. φωτό) διευρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς είναι ευέλικτες, προσφέρουν ευκρίνεια στην ανάγνωση, όπως ακριβώς και το χαρτί και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, καθώς είναι απαραίτητη για την αποθήκευση δεδομένων στην οθόνη. Αντικαθιστούν τις οθόνες υγρών κρυστάλλων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ηλεκτρονικά βιβλία και την σήμανση μέχρι τις ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιών και βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή στις έξυπνες κάρτες. Στις έξυπνες κάρτες, στις κάρτες με κωδικό μίας χρήσης και στις δυναμικές κάρτες CVV / CVC  με κωδικούς ασφαλείας που αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιούνται ως μέσο για την παροχή ισχυρότερης προστασίας από επιθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος «phishing», που προκαλούν μεγάλες απώλειες, αφού πλέον οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στις υπάρχουσες ενσωματωμένες κάρτες απεικόνισης που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η φθορά των εξαρτημάτων, αν κάμπτονται ή υποβάλλονται σε άλλες φυσικές καταπονήσεις, αλλά και η μειωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, λόγω των περιορισμών της διαμόρφωσης της κάρτας.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, η Epson ανέπτυξε microcontroller ενός τσιπ με ενσωματωμένο driver (οδηγό) σχεδιασμένο ειδικά για e-Paper οθόνες. Έχοντας ενσωματωμένους driver, δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερικούς και έτσι μειώνεται ο αριθμός των εξαρτημάτων, συρρικνώνεται το μέγεθος του τσιπ μέσω της βελτιστοποίησης των ενσωματωμένων περιφερειακών κυκλωμάτων και αυξάνεται η ανθεκτικότητα της κάρτας. Η Epson μείωσε, επίσης, με επιτυχία την κατανάλωση ρεύματος σε λειτουργία ρολογιού πραγματικού χρόνου σε 120 nA, μια μείωση της τάξεως του 40% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μονάδα MCU. Η χαμηλή ισχύς αυξάνει τη διάρκειας ζωής της μπαταρίας του προϊόντος, χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση της δυναμικής της. Ακόμη, το επιπλέον ρεύμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επανεγγραφή μιας οθόνης, επιτρέποντας έτσι τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος ανάμεσα στις ενημερώσεις του κωδικού ασφαλείας, συμβάλλοντας, έτσι, στην ενίσχυση της προστασίας.

Εκτός από το κύκλωμα οδηγού οθόνης, το νέο MCU προσφέρει μνήμη Flash, EEPROM, χρονοδιακόπτες, μετατροπέα A/D και αισθητήρα θερμοκρασίας. Ο ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα ποιότητας της οθόνης που προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας των e-paper οθονών, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με μια θεωρητική λειτουργία ρύθμισης3 για να αντισταθμίσει τη μετατόπιση συχνότητας που προκαλείται από την θερμοκρασία σε κρυστάλλους. Η ενημέρωση των κωδικών πρόσβασης απαιτεί συγχρονισμό μεταξύ τερματικού κάρτας και διακομιστή συστήματος, έτσι ώστε οι ακριβείς μετρήσεις χρόνου, που δεν επηρεάζονται από το περιβάλλον, να αυξάνουν την αξία του συστήματος ασφαλείας των πελατών.

Η Epson δεσμεύεται να βοηθήσει τους πελάτες της να βελτιώσουν την απόδοση των προϊόντων τους με λύσεις που αξιοποιούν τις αποδοτικές, συμπαγείς και ακριβείς τεχνολογίες της εταιρείας.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.