Ήταν 10 Οκτωβρίου 2013 όταν το Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus) παρουσίασε μια σημαντική εκδήλωση που αξίζει να θυμηθούμε. Φιλοξένησε τον κ. Eric Schmidt, Executive Chairman της Google, για να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να εξηγήσει πώς ακριβώς οι καινοτομίες του σήμερα θα στηρίξουν την οικονομία του αύριο.
Η ομιλία του κ. Schmidt είχε τίτλο «Η Τεχνολογία ως έναυσμα για την ανάπτυξη». Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Google, στην οποία ο Eric Schmidt πήγε το 2001. Από τότε έχει συνδράμει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της. Ως εκτελεστικός πρόεδρος, είναι το δημόσιο πρόσωπο της, ο πρεσβευτής της: ο άνθρωπος που διευρύνει τις επιχειρησιακές σχέσεις με κυβερνητικούς φορείς και που παρέχει συμβουλές στον διευθύνοντα σύμβουλο και στα ανώτατα στελέχη. Ως επικεφαλής του Google Ideas, του Think Tank της εταιρίας, ταξίδεψε σε 30 χώρες και κατέγραψε τις τάσεις στη χρήση και τις εφαρμογές του Internet, σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Η συγκομιδή αυτού του οδοιπορικού καταγράφηκε στο βιβλίο The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business, το οποίο έγραψε με τον συνταξιδιώτη του Jared Cohen, σχεδιαστή στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων Bush και Οbama. Το βιβλίο θέτει ως κεντρικό θέμα του την ανίχνευση της εικόνας ενός μελλοντικού κόσμου, που θα έχει 5 δισεκατομμύρια νέους χρήστες του Ιnternet, την επόμενη δεκαετία.
Ιδού τα βασικότερα σημεία της τοποθέτησής του (ρεπορτάζ εφημερίδας Τα Νέα, 10/10/13):
- «Ο παράγοντας-κλειδί για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα είναι η τεχνολογική καινοτομία».
- «Η κρίση είναι ευκαιρία για να βρείτε νέους τρόπους και μέσα ανάπτυξης» είπε και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουν οι Έλληνες τον κομβικό ρόλο των καινοτομιών, οι οποίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν τον μοχλό και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
- «Για την Ελλάδα τα δυσάρεστα είναι πίσω της και τα καλά είναι μπροστά της <…> μπορεί να γίνει μια Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας».
- Επεσήμανε με αισιόδοξο πνεύμα ότι «κάθε κρίση δημιουργεί μια ευκαιρία» και κάλεσε την Ελλάδα να τολμήσει «να εκτεθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», δημιουργώντας κέντρα καινοτομίας και νέες ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από τη στενή συνεργασία κράτους, επιχειρήσεων και μεγάλων πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η Google «θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού».
- Εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η ανάπτυξη της εταιρίας του στην Ελλάδα εμφανίζει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη – δήλωσε ότι «σκεπτόμαστε τι θα κάνουμε στο μέλλον», ενώ επεσήμανε πως ένας λόγος του ταξιδιού του στη χώρα μας ήταν για να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση στην Ελλάδα.
- Δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τον αριθμό των ταλέντων που έχει η Ελλάδα, όσο και για την ανθεκτικότητα των Ελλήνων μπροστά στην κρίση.
- Ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν εφεύρει πολλά πράγματα στην ιστορία, μεταξύ των οποίων τη Δημοκρατία και εξέφρασε το «σεβασμό» του απέναντι στον ελληνικό λαό για όσα έχει περάσει λόγω της κρίσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς θα είχαμε αντιδράσει στις ΗΠΑ, αν μας είχε συμβεί κάτι ανάλογο».
- Παρατήρησε ότι μολονότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αθήνα διαθέτει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό πολυάριθμων αναξιοποίητων ταλέντων και εξειδικευμένων εργαζομένων χωρίς δουλειά, λίγων καινοτομικών εταιρειών και χαμηλών μισθών, με συνέπεια να παρατηρείται «διαρροή εγκεφάλων» σε άλλες χώρες. Όπως είπε, «σε μια χώρα με ανεργία των νέων κοντά στο 60%, το πρόβλημα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, αλλά μπορεί να λυθεί».
- Για να αλλάξουν τα πράγματα, τόνισε, και για να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οι πρωτοβουλίες ανήκουν αφενός στην ελληνική κυβέρνηση, που πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και αφετέρου στην ανάληψη ρίσκου από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. «Δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας οι κυβερνήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις» τόνισε και υπογράμμισε ότι «χρειάζονται νόμοι που να προωθούν την επιχειρηματικότητα». Για να διακινδυνεύσουν οι επιχειρηματίες, «οι πολιτικοί πρέπει να απομακρύνουν τα εμπόδια» και «να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία που αποτρέπει τις επενδύσεις».
- Διαπίστωσε πως χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο, επειδή «οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι σε μερικά χρόνια η κυβερνητική πολιτική δεν θα έχει αλλάξει». Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να δοθούν κίνητρα (λ.χ. φορολογικά) για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του Internet στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση των δικτύων. Στην Ελλάδα, όπως είπε, μπορούν μέσα από τις νέες καινοτομίες, «να δημιουργηθούν νέοι εκατομμυριούχοι».
- Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, τέλος, μιλώντας για την ανεργία, υποστήριξε ότι αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, για το οποίο η τεχνολογία φέρει τη δική της ευθύνη (π.χ. λόγω αυτοματοποίησης της παραγωγής), γι’ αυτό τόνισε ότι χρειάζονται «σωστές» καινοτομίες, ώστε να ενισχύεται η απασχόληση και όχι να μειώνεται.