Νέα

ERNESTO VALVERDE: H ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΝΟΣ …ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ!

Το …εικονικό πρόσωπο του νέου προπονητή της Barcelona!

“…Φωτογραφίες που παρουσιάζουν έναν κόσμο που δεν είναι ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Με ξενοδοχεία, αεροπλάνα, λεωφορεία, γήπεδα, τουριστικές περιοχές και γενικά μοναχικά μέρη, μέρη στα οποία οποιοσδήποτε θα αισθανόταν μόνος. Μοιάζουν μοναχικοί, μάλιστα, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εμφανίζονται σε αυτές…” Ποιος δημιουργός κρύβεται πίσω από αυτές τις λήψεις; Ο άνθρωπος που από χτες το βράδυ κάθεται στον πιο φωτισμένο προπονητικό ποδοσφαιρικό θρόνο του πλανήτη Γη!

Ο γεννημένος το 1964 Ernesto Valverde, γνωστός και καταξιωμένος και στη χώρα μας από τη διπλή του παρουσία εδώ (2008-2009, 2010-2012) είναι ο νέος προπονητής της Barcelona!

Πόσοι από εσάς, όμως θυμάστε/γνωρίζετε πως πρόκειται για μανιώδη και συστηματικό φωτογράφο;

Η εισαγωγή του κειμένου ανήκει στον Ισπανό συγγραφέα Bernardo Atxaga και γράφτηκε ως πρόλογος για το 128 σελίδων φωτογραφικό λεύκωμα που δημιούργησε o Valverde με τίτλο Medio Tiempo (Ημίχρονο) και κυκλοφόρησε στις 30/5/12.

Το εξώφυλλο του λευκώματος

Λίγες ημέρες μόνο μετά την κυκλοφορία του λευκώματος (6/6/12), εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα ομότιτλη με αυτό έκθεση, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Mιλώντας σχετικά στην κάμερα των καναλιών Novasports είχε σχολιάσει: “Είναι φωτογραφίες που έχουν να κάνουν με διάφορα κομμάτια της ζωής μου. Υπάρχουν φωτογραφίες απ’ την προσωπική μου ζωή, απ’ τα μέρη που έχω επισκεφθεί. Το Ρέντη ήταν ένα μέρος στο οποίο βρισκόμουν κάθε ημέρα. Οι ποδοσφαιριστές ήταν μέρος της ζωής μου. Οπότε έχω διαλέξει και κάποιες με αυτούς”.

Αυτό που επίσης πρέπει να υπογραμμιστεί είναι πως η αγάπη που επιδεικνύει  το …μυρμύγκι (txingurri στα ισπανικά – το γνωστότερο παρατσούκλι του Valverde, εξαιτίας της αθόρυβης αλλά συνεχούς εργατικότητάς του) για τη φωτογραφία, κάθε άλλο παρά όψιμη είναι: φωτογραφίζει συνεχώς από τα χρόνια της εφηβείας του. Για την ακρίβεια ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική και διανύει την προπονητική του καριέρα, κρατώντας πάντα μια φωτογραφική μηχανή!

…επί το έργον!

Σπούδασε στο IEFC (Institut d’ Estudis Fotografics de Catalunya) στην Βαρκελώνη. Ενώ ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στην Espanyol και την Barcelona, στην δεκαετία του ’80,  δημοσίευσε portfolio με φωτογραφίες συμπαικτών του στην κυριακάτικη El País και την El Periódico de Catalunya. Mε αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, μετά από παραγγελία της El País δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών, με θέμα το ποδόσφαιρο στο δρόμο.

Κυρίες και κύριοι, ο φωτογράφος Ernesto Valverde!

Untitled III, 2012

Untitled III, 2012 – “Η αλήθεια είναι πως δεν διάλεγα τους ποδοσφαιριστές ανάλογα με το αν έχουν φωτογένεια. Υπάρχει και ο Μοδέστο. Ο σκοπός μου δεν ήταν να κάνω ένα ωραίο πορτραίτο του ποδοσφαιριστή. Ήταν κάτι πιο αυθόρμητο. Τον Αβραάμ (σ.σ.: Παπαδόπουλο) τον έβγαλα βγαίνοντας απ’ την πισίνα στο Ρέντη, μόνο και μόνο γιατί μου άρεσε ο φωτισμός εκείνη τη στιγμή. Είπα, εδώ έχει ωραίο φως.”

17 Απριλίου 2012, 18:55 (Ρέντη)

Darko Kovacevic (Marsella), 2011

Μια από τις λήψεις του Media Tiempo.

“Τον Ραφίκ ήθελα να τον βγάλω μία φωτογραφία γιατί έλεγε πως έχει φάτσα κακού ανθρώπου. Οπότε ήθελα να του βγάλω μία φωτογραφία. Τελικά δεν ξέρω αν η φωτογραφία ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα του Ραφίκ, γιατί είναι πολύ πιο συμπαθητικός απ’ ότι έχει βγει εδώ.”