Ενδιαφέρουν

EΡΧΕΤΑΙ Η ΕΝΙΑIΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚH ΨΗΦΙΑΚH ΤΑΥΤOΤΗΤA;

Επιτεύχθηκε “αρχική πολιτική συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας”.

Διαβάστε τα βασικότερα σημεία από το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Κανελλόπουλου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο!


  • Ένα ακόμη βήμα προς την υιοθέτηση, ακόμη και έως το 2027, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (eID) έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αρχική πολιτική συμφωνία για τα κύρια συστατικά της eID που θα επιτρέπει σε πολίτες και επιχειρήσεις της ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση των στοιχείων τους μέσω του λεγόμενου «προσωπικού ψηφιακού πορτοφολιού» που θα αποθηκεύεται σε έξυπνο κινητό τηλέφωνο.
  • Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα έχει σχεδιαστεί για να παράσχει το νομικό πλαίσιο ώστε να δημιουργηθούν μια σειρά από εθνικά ψηφιακά πορτοφόλια στις χώρες της Ευρώπης. Τα ψηφιακά αυτά πορτοφόλια θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους σε όλη την ΕΕ ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση μέσω αυτών σε όλα τα προσωπικά έγγραφα που τους αφορούν, όπως είναι μεταξύ άλλων διπλώματα οδήγησης, βιβλιάρια υγείας, πιστοποιητικά γέννησης, ή επαγγελματικές πιστοποιήσεις.
  • Βασικός στόχος της ΕΕ είναι με την δημιουργία αυτού του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πορτοφολιού να μην εξαρτάται η ΕΕ από συστήματα αναγνώρισης ατόμων τα οποία προωθούν σήμερα μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech) όπως είναι οι Google, η Apple, η Amazon και η Facebook. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να μπορεί να μην βασίζεται στις Big Tech για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της.
  • Με βάση το νέο πλαίσιο για το eID στόχος είναι επίσης οι πολίτες να διατηρούν «τον πλήρη έλεγχο», όπως τουλάχιστον υπόσχεται η ΕΕ, των δεδομένων τους και να μπορούν «να αποφασίζουν μόνοι τους ποιες πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν και με ποιόν».
  • Πλέον μετά το νέο βήμα γίνονται προσπάθειες να υιοθετηθεί ένα τέτοιο ψηφιακό σύστημα από το 2027 και έως το 2030 να έχει πρόσβαση σε αυτό το 80% του πληθυσμού της ΕΕ.
  • Όπως ανακοίνωσε (Πέμπτη 29/6, τα ξημερώματα) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις διαβουλεύσεις, ένας από τους κύριους στόχους χάραξης πολιτικής του αναθεωρημένου κανονισμού για το eID είναι να παρέχει στους πολίτες εναρμονισμένο ευρωπαϊκό μέσο ψηφιακής ταυτότητας με βάση την έννοια του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας όπως ορίζουν και οι εθνικές νομοθεσίες.
  • Οι τεχνικές διεργασίες τώρα θα συνεχιστούν για την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου, σύμφωνα με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) πολιτική συμφωνία. Όταν οριστικοποιηθεί, το κείμενο θα υποβληθεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών προς έγκριση.
  • Ο αναθεωρημένος κανονισμός προσφέρει εναρμονισμένη προσέγγιση στην ασφάλεια για τους πολίτες που θα βασίζονται στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα αλλά και για τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών που θα μπορούν να βασίζονται πλήρως και να αποδέχονται λύσεις ψηφιακής ταυτότητας ανεξάρτητα από το πού έχουν εκδοθεί, υπόσχεται το Ευρωκοινοβούλιο.

 


Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).