Ενδιαφέρουν Νέα

ΕΡΕΥΝΑ EUROSTAT: ΠΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Ποιοι είναι οι πιο ικανοποιημένοι Ευρωπαίοι;

Η 20η Μαρτίου 2015 ήταν η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας. Με αυτή την αφορμή, πραγματοποιήθηκε έρευνα της Eurostat σχετικά με το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι λαοί της Ευρώπης.

Σε μια κλίμακα βαθμολογίας που κυμάνθηκε από το 0 (“καθόλου ικανοποιημένος”) έως το 10 (“απόλυτα ικανοποιημένος”) σχεδόν το 80% των κατοίκων, ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλώνουν ονομαστική συνολική ικανοποίηση από τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του 2013, σε βαθμό από 6 και πάνω, με το μέσο όρο ικανοποίησης να αγγίζει το 7/10.

Φυσικά οι λόγοι που καθορίζουν τις επιλογές των ανθρώπων ποικίλουν, ανάλογα και με τη διαφορετικότητα των προσδοκιών και των προτιμήσεών τους. Άντρες και γυναίκες φαίνεται να δηλώνουν ευτυχισμένοι σε ίσα σχεδόν επίπεδα. Η κατάσταση της υγείας φαντάζει ως ο πιο καθοριστικός παράγοντας αναφορικά με το βαθμό ικανοποίησης που αισθάνεται ο καθένας, μπαίνοντας ιεραρχικά μπροστά από παραμέτρους όπως η οικονομική κατάσταση, τα εργασιακά δεδομένα και οι κοινωνικές σχέσεις.

Λιγότερο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι δηλώνουν οι Βούλγαροι (4.8/10) και οι Σέρβοι (4.9/10).  Ακολουθούν Έλληνες, Κύπριοι, Ούγγροι και οι Πορτογάλοι (6.2/10) . Στον αντίποδα θα βρούμε τους Δανούς, τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς, να δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη ζωή τους (8/10), ακολουθούμενους από τους Ολλανδούς και τους Αυστριακούς (7.8/10).

EUROSTAT: LIFE SATISFACTIION 2013

Αναλύοντας την κατάσταση ανά ηλικία, διαπιστώνουμε πως ο υψηλότερος βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή στην ΕΕ το 2013 ήταν μεταξύ των νέων (κατά μέσο όρο 7.6/10 στις ηλικίες 16-24) και ο χαμηλότερος στους ηλικιωμένους (κατά μέσο όρο 6.8 /10, για τον πληθυσμό ηλικίας 75 ετών και άνω). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ικανοποίηση από τη ζωή, σε επίπεδο ΕΕ, τείνει να μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, με εξαίρεση την ηλικιακή ομάδα 65-74, η οποία, για τους περισσότερους ανθρώπους, αφορά την περίοδο αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση.

EUROSTAT: LIFE SATISFACTIION 2013 / BY AGE GROUP