Νέα

“ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ”: ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ!

Εικόνες, ιστορικές αναμνήσεις και έντονη συγκίνηση χρωμάτισαν την εκδήλωση!

Μέσα σε ένα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 10 Ιουνίου, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, μια όμορφη εκδήλωση, αφιερωμένη σε τρεις φωτογράφους: τους Στέφανο και Νίκο Στουρνάρα από το Βόλο, και το Στέφανο Αλεξάνδρου από την Κερασιά του Πηλίου.

Η Κερασιά είναι ένα πανέμορφο χωριό του Πηλίου, άγνωστο στον πολύ κόσμο, μιας και βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά. Για την βραδιά της εκδήλωσης, ωστόσο, γέμισε απο κοινό!

Ο χώρος του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ) τη βραδιά της εκδήλωσης.

Η ψυχή της δημιουργίας του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αλεξάνδρου, μίλησε για τους σκοπούς  και  τους στόχους του Κέντρου και στη συνέχεια, ξεκινώντας από την ιστορία της φωτογραφίας, παρουσίασε ένα μοναδικής αξίας για την ιστορία της Κερασιάς υλικό των τριών δημιουργών: μοναδικές εικόνες από την Πάνω και κάτω Κερασιά πριν την καταστρέψουν οι Γερμανοί κατακτητές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και εικόνες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, από αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, από κτίσματα των δύο χωριών και από στιγμές χαράς (γάμους, γιορτές και εκδηλώσεις).

Ο Μπάμπης Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αποκάλυψη για μένα ήταν οι φωτογραφίες του Κώστα Αλεξάνδρου, ο οποίος υπήρξε ο συντηρητής του οπλισμού των αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ και αυτοδίδακτος φωτογράφος. Με την καθοδήγηση του Νίκου Στουρνάρα, και με μια μικρή φωτογραφική μηχανή φιλμ που αυτός του παρείχε, κατέγραψε ένα μοναδικό υλικό από το 54ο Σύνταγμα, και συγκεκριμένα από 2ο τάγμα το οποίο είχε την έδρα του στην Κερασιά, το 1943. Ελπίζω πως το συγκεκριμένο αυτό σπάνιο φωτογραφικό υλικό θα καταλήξει στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, θα ταξινομηθεί, θα καταγραφεί και θα συντηρηθεί κατάλληλα, ούτως ώστε να αποτελέσει προσβάσιμο υλικό σε ερευνητές  της περιόδου αυτής.

Στιγμιότυπο από την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ ).

Ο Στέφανος Αλεξάνδρου δούλεψε για χρόνια με την οικογένεια των αδερφών Στουρνάρα. Αν και αυτοδίδακτος, διακρινόταν για την εφευρετικότητά του – γρήγορα έγινε ένας πολύ καλός φωτογράφος! Το 1959 έρχεται στην Αθήνα και συνεργάζεται συστηματικά με τον Νίκο Στουρνάρα. Το 1969 είχα την τύχη να τον γνωρίσω, σε περίεργες συνθήκες, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπου (χωρίς να με γνωρίζει) με υποστήριξε με έναν τρόπο που παραμένει στη μνήμη μου ζωντανά, σχεδόν 50 χρόνια  τώρα. Ρωτώντας τον θείο μου Σπύρο Μελετζή για τον Στέφανο, οι λιγοστές του κουβέντες ήταν ότι “είναι αυτός ο ψηλέας που δουλεύει με το Νίκο Στουρνάρα – να ξέρεις ότι και αυτός και ο Νίκος είναι καλή πάστα ανθρώπων και καλοί φωτογράφοι.”

Αργότερα, τον γνώρισα καλύτερα, μιας και τον συναντούσα στα διάφορα μουσεία που φωτογράφιζε αυτός και εμείς με τον θείο μου τον Σπύρο. Άτομο που αγαπούσε το διάβασμα, καλλιεργημένο, με ιδέες σοσιαλιστικές και ανθρωπιστικές, και με ξεχωριστή αγάπη για τον τόπο του. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ γύρω από την ζωή του και το έργο του προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Μας έκανε όλους να τον θυμηθούμε και να δακρύσουμε στην ανάμνησή του.

Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωπος του Νομάρχη  του Δήμου Ρήγα Φεραίου και η πρώην υπουργός κ. Χρυσοβελώνη. Το μικρό αμφιθέατρο και ο εκθεσιακός χώρος γέμισαν από πλήθος κόσμου.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού για την εκδήλωση.