Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

BAΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ: ΕΚΘΕΣΗ-PERFORMANCE “WESEN – LUST”

Mία σύνθετη πολυμορφική έκθεση για την παρουσίαση ενός Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών.

Στο πλαίσιο των πρόδρομων εκδηλώσεων της Art –Thessaloniki International Contemporary Art Fair της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται στους χώρους της Δ.Ε.Θ.- HELEXPO, στο Open Art Lab (δίπλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – προς τον Πύργο του ΟΤΕ) η έκθεση-performance  Wesen – Lust (ή «αυτό» που δεν παύει να «επιστρέφει»…) την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00.

Πρόκειται για μία σύνθετη πολυμορφική έκθεση για την παρουσίαση του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Workcenter AlmaKalma μέσω εικαστικών έργων, που περιλαμβάνει:

  • Έκθεση φωτογραφιών και φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη, που παρήχθησαν για τις performance της ομάδας στην γκαλερί Χ-ART-Ι, στο Θέατρο Αθήναιον, τους δημόσιους χώρους του ΑΠΘ, στην Γκαλερί TAF της Αθήνας και  τη συγκεκριμένη παρουσίαση
  • Βίντεο (διαφορετικών καλλιτεχνών) που παρήχθησαν για τις performance της ομάδας
  • Ηχητική εγκατάσταση του Manuel Baldassar για την performance: Eros and Revolution
  • Κείμενα σχετικά με το Εργαστήριο Έρευνας και την έκθεση
  • Δράσεις

Περιεχόμενο δράσεων

Σε όλη την διάρκεια του δεκαήμερου θα υπάρχουν δράσεις. Τρεις από αυτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά της exhibition-performance.

Η πρώτη αφορά στην έναρξη (ημέρα εγκαινίων) και περιλαμβάνει μία πολυμορφική performance, η οποία θα καταλαμβάνει όλον τον ενεργό χώρο της gallerie ενώ χαρακτηρίζεται και από διαδραστικά χαρακτηριστικά.

karkatselis wesen (24)

Η δεύτερη αφορά στην θεωρητική παρουσίαση της συνολικής εργασίας υπό την μορφή masterclass. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος θεάτρου, προκειμένου να διανοίξει ο χώρος για έναν γόνιμο διάλογο. Ταυτόχρονα, αυτό το masterclass θα αποτελέσει πρόσκληση για τη συμμετοχή όσων το παρακολουθήσουν σε ένα είδος workshop-action, κατά το οποίο θα έρθουν σε βιωματική επαφή με τον τρόπο δουλειάς των performers αλλά και των δημιουργών που εμπνέονται από την σωματικότητα, η οποία κατακτιέται/ εμφανίζεται στο training. Για το λόγο αυτό σε καθημερινό πρόγραμμα θα διεξάγεται το training της ομάδας εντός της gallerie, ενώ θα δουλεύονται μικρές δομές με σώμα και λόγο. Παράλληλα θα υπάρχει προσανατολισμός πάνω στις μεθόδους που χρησιμοποιεί το εργαστήριο για την installation performance.

Η τρίτη  κεντρική δράση θα λάβει χώρα την τελευταία ημέρα (21/05). Στόχος είναι η παραγωγή μίας ολονύχτιας κατάστασης εγρήγορσης πάνω στην εργασία με τη συμμετοχή των  performers, αυτών που έλαβαν μέρος στο masterclass και τα training, καθώς και άλλων ατόμων που θα επιλεχθούν, προκειμένου να μοιραστούν ενεργά την εμπειρία με την ομάδα δράσης και τους υπόλοιπους δημιουργούς. Η συνεύρεση αυτή θα αποτελέσει και ένα είδος τελετουργικής πράξης σε ενεστώτα χρόνο, ώστε να βιωθεί η μετάβαση από το τέλος της δεκαήμερης διαδικασίας σε κάτι νέο που γεννιέται εκείνη την στιγμή.