Εκθέσεις φωτογραφίας

F14-ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ: “ΝΕΟΣ ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ, ΑΝΤΙ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Έως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017.

Το f14-κοινόν φωτογράφων παρουσιάζει την έκθεση «Νέος εξπρεσιονισμός, αντί-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της  Θεσσαλονίκης.

Στο σχετικό δελτίο τύπου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής f14 Φώτης Παλαιολόγος σημειώνει:

Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του εξπρεσιονισμού, προσπαθήσαμε με τη φωτογραφία σαν μέσο –που έχει εξελιχθεί σε επίπεδα ουτοπίας– να δημιουργήσουμε εικόνες με αφορμή αυτόν. Εικόνες που να αποδίδουν εκείνο το κλίμα με στοιχεία σημερινά. Εικόνες με έντονες σκιές, βαριές, πεσιμιστικές. Εικόνες με εκρήξεις χρωμάτων. Εικόνες που δεν είναι σχεδόν ποτέ χαρούμενες,  εκφράζουν τα βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, δημιουργούν αγωνία.

Η ιστορία κάνοντας τους κύκλους της και η πολύβουη Ευρώπη μας με τα τεράστια σύγχρονα προβλήματα –οικονομικά, άνοδος του ακραίων πολιτικών, προσφυγικό– φέρνει στο νου και την έκφραση γενεσιουργά στοιχεία του εξπρεσιονισμού. Βλέπουμε τις αντι-παραστάσεις ενός σύγχρονου κόσμου που επαναλαμβάνει λάθη και πρακτικές του παρελθόντος.

Έχουμε λοιπόν και σήμερα εικόνες ενός νεοεξπρεσιονισμού που, δανειζόμενος στοιχεία από το κίνημα του περασμένου αιώνα, προσπαθεί να εκφράσει την εποχή μας.

Συμμετέχουν: Αγάπη Φαρφάρα, Άλεξ Παρασκευαΐδης, Αναστασία Παλαιολόγου, Βασίλης Μαλίγκος, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Δημήτρης Παραθυράς, Κατερίνα Μαρνέλλου (φωτό), Κώστας Παρασκευαΐδης, Λιάνα Δημητριάδου, Νίκος Πετρίδης, Στέλιος Φιλίππου, Τάσος Ηλιάδης, Φώτης Παλαιολόγος, Χριστίνα Τρώντσιου.

  • Χώρος: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρος Στρατού 2 – Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2313-306400)
  • Διάρκεια: ως τις 22/10/17
  • Ωράριο: Καθημερινά 08:00 – 20:00