Εκθέσεις φωτογραφίας

F14-ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ: “TRIBUTE TO HYPOSULPHITE”

Επειδή και η χημεία μπορεί να γράψει ιστορία!

Το 1821 ο πολυπράγμων John Herschel χρησιμοποιεί πρώτος το θειοθειικό νάτριο (sodium thiosulfate) το οποίο από το 1839 και μετά θα χρησιμοποιηθεί ευρέως για να σταθεροποιεί ως στερεωτής τα ασπρόμαυρα αρνητικά. Από 2 Νοεμβρίου 2018 έως 6 Φεβρουαρίου 2019 στην f14-gallery θα φιλοξενηθεί μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στο κλασικό υποσουλφίτ (όπως ονομάζεται στη φωτογραφική αργκό) που με τον τρόπο του συνέβαλε στην εξέλιξη του μέσου. 

Ο Φώτης Παλαιολόγος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του f14, σχολιάζει σχετικά με την επιλογή αυτή:

Κάτι ενδιαφέρον. Θέλω να το απαθανατίσω. Εγώ. Όπως μου αρέσει. Ρυθμίζω την φωτογραφική μηχανή. Δημιουργώ το κάδρο μου. Πυροδοτώ. Δεν μπορώ να δω το αποτέλεσμα, άρα σκέφτομαι πριν το κλικ.  Και συνεχίζω. Έχω άλλες 35 λήψεις. Τις τραβώ με θέματα που πραγματικά με ενδιαφέρουν, που έχουν κάτι να πουν. Τελείωσα. Βγάζω το φιλμ και το περνώ στο τανκ. Επιλέγω εμφάνιση, στερέωση και το εμφανίζω. Στεγνώνει. Μελετώ τις εικόνες. Αποφασίζω ποιες θα εκτυπώσω. Πάλι η διαδικασία η γνωστή. Μυσταγωγία! Εκτύπωση, ρυθμίσεις, σκιάσεις, εμφάνιση, ροκιές από το ραδιόφωνο. Βλέπω το αποτέλεσμα. Έξοχο. Κρατώ τις φωτογραφίες στο χέρι. Μένουν αυτές και η χαρά της δημιουργίας.

Α! Και η ιδιαίτερη, δηλωτική μυρωδιά του hyposulphite!

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει αποκλειστικά ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Λήψη σε φιλμ, επεξεργασία και εκτύπωση σε σκοτεινό θάλαμο και διάφορες άλλες κλασικές τεχνικές (τονισμό, πολλαπλές εκθέσεις, πολλαπλές εκτυπώσεις, κολάζ ). Είναι ίσως ένας τρόπος να δείξουμε στους νέους και να θυμίσουμε στους παλιούς ότι η φωτογραφία προϋπήρχε των κινητών και του Instagram.

Συμμετέχουν: Αναστασία Παλαιολόγου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καρακατσάνης, Κατερίνα Μαρνέλλου, Στέλιος Φιλίππου, Τάσος Σούπαρης (φωτό στην κορυφή της σελίδας), Φώτης Παλαιολόγος.

  • Χώρος: f14 gallery, Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκη – τηλ.: 2310 244714
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:00
  • Διάρκεια: 2 Νοεμβρίου 2018 – 6 Φεβρουαρίου 2019
  • Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 22:00

Αναστασία Παλαιολόγου