Φωτογραφικές ομάδες

F14–ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Tις απαντήσεις έδωσαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φώτης Παλαιολόγος και η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Μαρνέλλου. Ας δούμε τι μας είπαν!


Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία “κοινόν φωτογράφων” και το διακριτικό τίτλο “f14” ιδρύθηκε το 2006 με σκοπούς μορφωτικούς και αυστηρά καλλιτεχνικούς, χωρίς οικονομικό όφελος και υπό τους όρους του καταστατικού του, που δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Κύριο μέλημά της είναι η με κάθε μέσον υποστήριξη και καλλιέργεια της τέχνης της φωτογραφίας, που υλοποιείται κατά το βέλτιστο δυνατόν με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εργαστήρια, σεμινάρια, παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων, διαλέξεις, συναντήσεις των μελών, φωτογραφικές εξορμήσεις και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο κατά τις συγκυρίες της εποχής και του τόπου.

Από το 2006 έως και σήμερα το f14–κοινόν φωτογράφων έχει πραγματοποιήσει πάνω από 60 εκθέσεις φωτογραφίας, ομαδικές και ατομικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει συνεργαστεί με πληθώρα φορέων πολιτισμού. Επίσης, έχει οργανώσει και υλοποιήσει πάνω από 100 σε σύνολο, παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων φωτογράφων και εικαστικών, διαλέξεις και προβολές πάνω σε θέματα Τέχνης και πολιτισμού.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Βασικοί στόχοι του f14–κοινόν φωτογράφων είναι να αποτελέσει, αφενός μεν, κύτταρο γέννησης και εξέλιξης νέων δημιουργών φωτογράφων και αφετέρου, κυψέλη παραγωγής καλλιτεχνικού έργου τόσο για τους παλιούς, όσο και για τους νεότερους δημιουργούς. Επίσης, η με κάθε καλλιτεχνικό μέσο παρέμβαση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου και ιδιαίτερα της φωτογραφίας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων που έχει θέσει το f14–κοινόν φωτογράφων, οργανώνει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις, συναντήσεις μελών, εκδρομές και ό,τι άλλο κριθεί σκόπιμο από τις εκάστοτε συνθήκες .

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Οι περισσότερες από τις δράσεις και εκθέσεις της ομάδας φιλοξενούνται στον χώρο-έδρα της ομάδας, f14–gallery, που βρίσκεται επί της οδού Μητσαίων 3 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη γραφική-μποέμ γειτονιά της Αρχαίας Αγοράς. Οι μεγάλες παραγωγές της ομάδας φιλοξενούνται σε χώρους συνεργαζόμενων φορέων πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Το f14–κοινόν φωτογράφων διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.f14.gr όπου προβάλλονται οι εκάστοτε εκθέσεις της ομάδας, αλλά και αρχείο με όλες τις παλιότερες εκθέσεις μας από το 2006, έτος ίδρυσης της ομάδας, ως και σήμερα.

Υλικό από τα εγκαίνια των τρεχουσών εκθέσεών μας μπορεί κάποιος να δει στη σελίδα μας του facebook (facebook/f14 – κοινόν φωτογράφων), καθώς και ανακοινώσεις για τις ανοιχτές στο κοινό παρουσιάσεις, προβολές ή διαλέξεις που γίνονται στα πλαίσια μιας δια βίου εκπαίδευσης των μελών μας σε θέματα Τέχνης και πολιτισμού.

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Εκτός από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών της ομάδας, στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιούνται και οι ανοιχτές στο κοινό παρουσιάσεις και διαλέξεις μας, το f14–κοινόν φωτογράφων οργανώνει κάθε χρόνο κύκλο σεμιναρίων.

Τα σεμινάρια οργανώνονται σε ενιαίο κύκλο δύο επιπέδων –βασικό και προχωρημένο– τα οποία διεξάγονται παράλληλα σε δύο τμήματα και διαρκούν οκτώ μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και αναπτύσσονται σε πέντε βασικούς πυλώνες: ιστορία – τεχνική – οπτική – αισθητική – σύνθεση.

Ο κύκλος των σεμιναρίων κλείνει πάντα με την παραγωγή φωτογραφικής έκθεσης, με θεματολογία που επιλέγεται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, με βάση τα project που έχουν προηγηθεί στη διάρκεια των δύο χρόνων.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον κύκλο των σεμιναρίων και των δύο επιπέδων λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και μπορούν να συνεχίσουν, με την ένταξή τους στην ομάδα του f14-κοινόν φωτογράφων ως μέλη.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέο-ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Η ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε, επιτάσσει μάλλον η πρώτη επαφή να γίνεται πια μέσω διαδικτύου, είτε γνωρίζοντας την ομάδα από την ιστοσελίδα της, είτε συνηθέστερα πλέον από τα social media. To f14–κοινόν φωτογράφων διαθέτει ναι μεν τα ψηφιακά εργαλεία για όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει μέσω αυτών, αλλά είναι μια ομάδα που προωθεί την κοινωνική επαφή, την εκ του σύνεγγυς γνωριμία. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να απαντήσουμε σε mails και τηλέφωνα, αλλά κυρίως να υποδεχτούμε στον χώρο και τη φιλοσοφία μας όποιον ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην ομάδα.

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Το f14–κοινόν φωτογράφων είναι πάντα ανοιχτό σε συνεργασίες με άτομα, ομάδες και φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη φωτογραφία και έχουν σαν στόχο την προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και δημιουργίας μέσα από το πρίσμα της συνεχιζόμενης καλλιέργειας στο κομμάτι της Τέχνης και του πολιτισμού.

Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Το f14–κοινόν φωτογράφων είναι πιστοποιημένο μέλος της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.