Software & Apps

FACEAPP: ΓΕΡΑΣΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΟΥ!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την πιο “καυτή” εφαρμογή των ημερών!

Εν μία νυκτί, ένα trend στα social media μάς μετέτρεψε όλους σε γέρους και γριές!

Το FaceΑpp δεν είναι η μόνη εφαρμογή που γερνάει τεχνητά μια φωτογραφία προφίλ στα social media, ούτε κυκλοφόρησε πρόσφατα. Έκανε την εμφάνισή τoυ στις αρχές του 2017, παρότι κατάφερε να γίνει viral δύο χρόνια (και κάτι) μετά!

Επιπρόσθετα, δεν περιορίζεται στο να μας προσθαφαιρεί χρόνια κατά βούληση – κάνει πολλά περισσότερα και μάλιστα με μόνο ένα κλικ.

Ας δούμε συγκεκριμένα ορισμένα από αυτά:

Γήρανση
Επιστροφή στη νεότητα
Αντικατάσταση φόντου

Με το ξεκίνημα, έχεις άμεσα τη δυνατότητα να επιλέξεις μια φωτογραφία και να αρχίσεις να δοκιμάζεις φίλτρα, να συνδεθείς με τον λογαριασμό σου στο facebook ώστε να επιλέξεις φωτογραφία από τις ήδη υπάρχουσες ανεβασμένες ή να επιλέξεις κάποιο διάσημο πρόσωπο.

Εμείς επιλέξαμε την τρίτη επιλογή, και η εφαρμογή μάς έβγαλε ως πρώτο πρόσωπο “Μitsotakis”!

Είναι ξεκάθαρο ότι το FaceApp απευθύνεται στους νέους ανθρώπους και ειδικά στους λάτρεις των social media. Όλα τα εφέ λειτουργούν άμεσα, μόνο με ένα κλικ, για γρήγορο upload!

Μερικά ακόμη εφέ που διατίθενται δωρεάν (με την προσθήκη του watermark “FaceApp”) είναι η προσθήκη χαμόγελου, μουσιού, αλλαγής χρώματος μαλλιών, νέων κουρεμάτων και αξεσουάρ όπως λ.χ. τα γυαλιά.

Μια άλλη κατηγορία εφέ ονομάζεται “Fun” και κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Χρησιμοποιεί διάφορα εφέ, αναμορφώνοντας την πρωτότυπη εικόνα με εντυπωσιακό τρόπο και προσφέροντας αποτελέσματα για πολλά γέλια ή …κλάματα – εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία κάθε προσώπου!

…καλά όλα αυτά: είναι όμως ασφαλές;

Πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή από το Google Play. Παράλληλα, είναι η κορυφαία, αυτή την περίοδο, στο iOS App Store σε 121(!) χώρες. Is there a catch?  – σε απλά ελληνικά: υπάρχει λάκκος στη φάβα;

Πολλά ΜΜΕ ανά τον κόσμο έθιξαν το θέμα, γράφοντας σχετικά. Ενδεικτικά:

  • Το Forbes σε ειδικό άρθρο του εστιάζει σε μια μικρή(;) λεπτομέρεια στους όρους χρήσης: κάθε χρήστης, ανεβάζοντας φωτογραφία του, διατηρεί μεν τον έλεγχο στο “περιεχόμενό της” (στο πρόσωπό του δηλαδή!) παραχωρεί δε στο FaceApp τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει επίσης το περιεχόμενο αυτό, με όποιο τρόπο επιθυμεί, για όσο καιρό επιθυμεί. Το άρθρο επικαλείται την εκτίμηση του Peter Kostadinov (phonearena.com) πως το πολύ – πολύ το πρόσωπό σου να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό παράδειγμα – εργαλείο σε ένα “νέο AI αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου” αν δε βρεθεί “σε μια διαφημιστική πινακίδα στη Μόσχα”. Γιατί ειδικά στη Μόσχα; Η μητρική εταιρία της εφαρμογής Wireless Labs είναι ρωσική! Ο Kostadinov ισχυρίζεται πως πιθανότατα δεν πρέπει να γίνεται χρήση του FaceApp, αλλά πλαισιώνει το άρθρο του με φωτογραφία γήρανσής του που ίδιος ανέβασε σε αυτό!
  • Σε δικό του άρθρο το Euronews αναρωτιέται με τη σειρά του αν είναι εύλογοι προβληματισμοί για τα θέματα ασφαλείας των δεδομένων των χρηστών. Το συμπέρασμα που διατυπώνεται μέσα από τα λόγια του James Whateley (στρατηγικού συνεργάτη της εταιρίας marketing Digitas UK) έχει ως εξής: “οι όροι χρήσης (σ.σ.: του FaceApp) δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικοί από τους αντίστοιχους των Facebook και των Instagram αυτού του κόσμου, αλλά τουλάχιστον σε αυτές τις εφαρμογές, ξέρετε (σ.σ.: ξέρουμε;) πού ακριβώς κάνετε εγγραφή <…> Το να ανεβάζετε το πρόσωπό σας σε μια τυχαία εφαρμογή είναι ένας εφιάλτης για την ιδιωτικότητα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό”.

Σε όλα αυτά απάντησε επίσημα ο CEO της Wireless Lab Yaroslav Goncharov, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως “μόνο οι φωτογραφίες που ανεβάζει ο χρήστης αποστέλλονται στο cloud της εφαρμογής, όπου και εκτελείται το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας των φωτογραφιών. Ποτέ δεν μεταφέρουμε άλλες εικόνες από το τηλέφωνό του στο cloud: μια φωτογραφία που γίνεται upload μπορεί να αποθηκευτεί για λόγους ‘απόδοσης και επισκεψιμότητας’ (performance and traffic) ωστόσο οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τους διακομιστές μας εντός 48 ωρών από την ημερομηνία αποστολής τους” καταλήγει το σχετικό σχόλιο.

Mε όλο αυτό το θόρυβο, το θέμα έφτασε μέχρι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο! Η πρώτη παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη εκεί, ήρθε μέσω ερώτησης για την εφαρμογή του FaceApp και τον τεράστιο όγκο προσωπικό δεδομένων που αυτή ζητά!

Εξυπακούεται πως παρά (ή/και παράλληλα με) τα παραπάνω, άσημοι και διάσημοι του πλανήτη εξακολουθούν να ανεβάζουν εικόνες στην εφαρμογή, με ρυθμό οπλοπολυβόλου, χωρίς κανένα φόβο και πάθος…

Συμπέρασμα

Αν δεν τρόμαξες από την παραπάνω παράγραφο (θίγει υπαρκτά θέματα – μόνο που είναι πολύ ευρύτερα και βαθύτερα από τα πλαίσια μιας οποιασδήποτε μεμονωμένης εφαρμογής) και αν δεν ενοχλείσαι από το ότι τα περισσότερα εφέ του FaceApp διατίθενται επί πληρωμή, συνέχισε τη χρήση του – ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι και οι ρυθμοί χαλαρώνουν.

Αφενός έχει (όντως!) πλάκα, αφετέρου …γιατί να μην αρχίσουμε να συμφιλιωνόμαστε με την εικόνα μας ως ηλικιωμένοι;


  • Updated: 23/7/19

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;