Ενδιαφέρουν Νέα

FAMILY BUSINESS: «DIRTY LINEN» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

H οικογένεια ως ένα κουβάρι ατόμων και σχέσεων.

Το Family Business ιδρύθηκε το 2012 από τον καλλιτέχνη Maurizio Cattelan και τον επιμελητή και Διευθυντή Εκθέσεων του New Museum Massimiliano Gioni ως ένας εναλλακτικός μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός χώρος που φιλοξενεί πρωτότυπες εκθέσεις ανοιχτές σε κάθε είδους  καλλιτεχνικό πειραματισμό και σε ανατρεπτικές μορφές συλλογικότητας.

Ξεκινώντας από έναν μικρό χώρο καταστήματος στην 21η Οδό και τη 10η Λεωφόρο στη γειτονιά των γκαλερί στο Chelsea της Νέας Υόρκης, το Family Business φιλοξένησε πλήθος εκθέσεων, δράσεων και συναυλιών από τον Φεβρουάριο του 2012 ως τον Μάιο του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 το Family Business βρήκε νέα στέγη στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, όπου κατασκευάστηκε ειδικά ένας λυόμενος, minimal εκθεσιακός χώρος με αναφορά στην άναρχη δόμηση των αθηναϊκών προαστίων. Τώρα η υβριδική αυτή κατασκευή εγκαθίσταται στην ίδια την Αθήνα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενων εκθέσεων που στοχεύουν στην ενθάρρυνση νέων μορφών σύγχρονης δημιουργικότητας.

Στη νέα του ενσάρκωση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το Family Business θα διατηρήσει μια συμβιωτική σχέση τόσο με το Μουσείο όσο και με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ.

Στην Αθήνα το Family Business θα παρουσιάσει μια σειρά εκθέσεων μέσω ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων (open call), παρέχοντας μια πειραματική πλατφόρμα διαθέσιμη σε όλους όσους έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν και να προτείνουν. Μέσα από αυτή την ευέλικτη δομή, το Family Business θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους και στους φιλότεχνους να εμπλακούν στις εκθέσεις, καθώς και να γνωρίσουν νέους φίλους, νέες «οικογένειες» και ένα ευρύτερο κοινό.

Οι εκθέσεις που θα φιλοξενεί το Family Business θα εκτείνονται πέρα από τα εικαστικά και σε άλλους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Τα επιλεγόμενα μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης έργα θα εναλλάσσονται σε τακτή βάση και θα παρουσιάζονται μέσα ή γύρω από τον μοναδικής σχεδίασης χώρο που θα εγκατασταθεί στην καφετέρια του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Kostas Russakis

Kώστας Ρουσάκης: αυτοσχέδιος μηχανισμός προβολής (κόντρα πλακέ, slides, λάμπα φθορίου) 90x43x10 εκ. – Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης και Elika Gallery.

Ως προοίμιο στο πρόγραμμα ανοιχτών προτάσεων, το Family Business παρουσιάζει, ως τις 11/10/2015, το DIRTY LINEN, μια πρόταση από την Myriam Ben Salah, επιμελήτρια ειδικών έργων και πολιτιστικών προγραμμάτων στο Palais de Tokyo και ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Family Business.

Σχεδιασμένο ως μιας μικρής κλίμακας έρευνα σε θέματα ατίμωσης και σκανδάλων, το DIRTY LINEN εξετάζει την οικογένεια ως ένα κουβάρι ατόμων και σχέσεων που περιλαμβάνει πραγματικούς οικογενειακούς δεσμούς όσο και ευρύτερες εθνικές και διεθνείς σχέσεις που γίνονται πιο εμφανείς κατά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση. Βγάζοντας τα ‘άπλυτα στη φόρα’, η έκθεση επιχειρεί να αποτρέψει το κακό μάτι από το σπίτι της Οικογένειας [Family] ώστε να μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή με τις υποθέσεις της [Business].

Φωτό επάνω: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Άτιτλο #28 (από την ενότητα Συλλογή & Συλλογική μνήμη), 2013, Silver gelatin print, γυαλόχαρτο και καψίματα σε χαρτί – 26,3 x 29 εκ. (χωρίς κορνίζα) – Ευγενική παραχώρηση: Qbox και Γιάννης Κολιόπουλος