Φωτογραφικές ομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Τις απαντήσεις έδωσε η Πρόεδρος του ΔΣ Νάγια Βακλατζή. Ας δούμε τι μας είπε!

Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας;

Το 1980, η αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη ώθησε μια ομάδα ανθρώπων της πόλης μας στην ίδρυση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ). Πρόκειται λοιπόν για ένα σωματείο με 38 χρόνια δράσης γύρω από τη Φωτογραφική Τέχνη.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Το σωματείο μας έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της τέχνης της Φωτογραφίας στη Μυτιλήνη, αλλά και σε όλο το νησί της Λέσβου. Τα μέλη μας είναι άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων, με κοινό μεταξύ τους την αγάπη για ερασιτεχνική προσφορά μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Από το 2015 η ΦΕΜ στεγάζεται σε ένα καινούργιο σπίτι, σε έναν υπέροχο εκθεσιακό χώρο στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Οι συναντήσεις μας πλέον γίνονται σε αυτόν το χώρο, που λειτουργεί την χειμερινή περίοδο καθημερινά (εκτός Σαββάτου-Κυριακής) 7:00-9:00 το απόγευμα.

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Η παρουσία της ΦΕΜ στο διαδίκτυο γίνεται μέσα από τις σελίδες:

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Κάθε χρόνο προσπαθούμε με μαθήματα, σεμινάρια, προβολές, διαλέξεις, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, φωτογραφικές εξορμήσεις και άλλες εκδηλώσεις να πετύχουμε τους στόχους μας.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών έχουν επισκεφθεί το νησί, προσκεκλημένοι της Φωτογραφικής Εταιρείας, διάφορα εξέχοντα πρόσωπα της Φωτογραφίας, άλλοτε εκθέτοντας τη δουλειά τους και άλλοτε παραδίδοντας κάποια διάλεξη ή σεμινάριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αντωνιάδης, Κ. Γουδής, Γ. Βλασσάς, Π. Ριβέλης, Λ. Παπανικολάτος, Β. Γεροντάκος, Λ. Βασιλικός, κ.ά.

Το 2012 η ΦΕΜ συμμετείχε στο PANOPTIKON 13x13, ένα αποκεντρωτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη φωτογραφία, που εξελισσόταν σε 13 αστικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης φωτογραφίας σε αυτά, καθώς και τη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των φωτογραφικών ομάδων τους…

Το 2015 οργάνωσε και παρουσίασε φωτογραφική έκθεση με πρωτότυπες φωτογραφίες του μεγάλου φωτογράφου Henri Cartier-Bresson. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής που την έκανε μοναδική είναι ότι αποτελούταν από φωτογραφίες που έφεραν στο πίσω μέρος την ιδιόχειρη υπογραφή του μεγάλου καλλιτέχνη και κάποιες από αυτές παρουσιάζονταν για πρώτη φορά.

Το 2016 η ΦΕΜ διοργάνωσε ομαδική έκθεση των μελών της με θέμα “Πρόσφυγες”. Τα μέλη της με περισσή ευαισθησία κατέγραψαν με το φακό τους τα δρώμενα γύρω από το προσφυγικό στο νησί. Φωτογραφίες που πρόθεση δεν είχαν να εκθέσουν την δυστυχία στην περιέργεια, αλλά να καταγράψουν το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ειρήνη. Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πολύς κόσμος γέμιζε καθημερινά τον εκθεσιακό χώρο. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και ο κορυφαίος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei. Η έκθεση αυτή περιόδευσε σε διάφορες ελληνικές πόλεις, και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τα σεμινάρια φωτογραφίας που διοργανώνουμε κάθε χρόνο για αρχαρίους, είναι ένας πλήρης κύκλος γνώσεων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα θέματα που περιλαμβάνουν τα μαθήματα: Ιστορία της Φωτογραφίας, Μηχανές, Φακοί, Έκθεση, Βάθος Πεδίου, Φίλτρα, Λήψεις, Πορτραίτο, Βασικούς Κανόνες Σύνθεσης της Φωτογραφίας, Εισαγωγή στην Επεξεργασία της Εικόνας μέσω των προγραμμάτων Lightroom και Photoshop.

Επίσης τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε μαθήματα προχωρημένων, τα οποία απευθύνονται σε φωτογράφους που διαθέτουν την βασική τεχνική και θεωρητική κατάρτιση και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του έτους, οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα σεμινάρια και προβολές μέσα από τις εκδηλώσεις του χειμερινού μας προγράμματος.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο προσεχές διάστημα;

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και πάθος να προάγει την Φωτογραφική Τέχνη στο νησί της Λέσβου. Θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας μας με τη διαρκή προσφορά της στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέο ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Μέλος της Εταιρείας μας μπορεί να γίνει καθένας που έχει κοινά ενδιαφέροντα μαζί μας και είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε όλους στα πρώτα δύσκολα βήματα στη φωτογραφική τέχνη. Μπορεί να μας επισκεφθεί στον χώρο μας: 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης ή στο τηλ. 22510 – 41555. Επίσης στο site μας www.fem.gr υπάρχει φόρμα επικοινωνίας. Συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση εγγραφής μέλους μπορεί κάποιος πολύ απλά να γίνει μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει σταθερούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με διάφορα φωτογραφικά σωματεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Ιδιαίτερα με τα φωτογραφικά σωματεία της Χίου, της Περγάμου και της Σμύρνης, η ΦΕΜ έχει συνεργαστεί πολλές φορές πιστεύοντας ότι η ειρήνη, η φιλία, η τέχνη και ειδικότερα η φωτογραφία είναι το μέσον για έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά.