Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

FIGEN CIFTCI: “ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ”

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 40 φωτογραφικά έργα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει σήμερα τη νέα αυτή περιοδική φωτογραφική έκθεση στις 7μμ.

Στην πέμπτη αυτή ατομική της έκθεση, η καλλιτέχνιδα μέσα από μία σειρά φωτορεαλιστικών έργων κολάζ και ζωγραφικής, μας δίνει μια ιδιάζουσα οπτική του αρχαίου κόσμου, συνδυάζοντας συχνά τη φωτογραφική αποτύπωση λαμπρών ερειπίων της αρχαιότητας σε Ελλάδα και Τουρκία με σκηνές της λαϊκής παράδοσης, της καθημερινότητας και της σύγχρονης ζωής στις δύο γειτονικές χώρες.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 40 φωτογραφικά έργα, στα οποία εφαρμόζεται είτε η τεχνική του ψηφιακού κολάζ (C-print) είτε μεικτή τεχνική (ακρυλικό σε εκτύπωση). Μεγάλος αριθμός έργων της Figen Ciftci αφορά σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχιτεκτονικών καταλοίπων και μνημείων από αρχαίες πόλεις της Μ. Ασίας (Αφροδισιάς, Έφεσος, Αιζανοί, Άσπενδος, Ιεράπολις, Λαοδίκεια), σε συνδυασμό με επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες λίθινων αρχαιοτήτων από διάφορα μουσεία της Τουρκίας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η καλλιτέχνιδα διανθίζει τα έργα της αυτά με έγχρωμες φωτογραφικές απεικονίσεις σύγχρονων κατοίκων της Καρπάθου με παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και κατοίκων της Τουρκίας, κυρίως γιουρούκων.

Once-upon-a-time

Τα κατασκευασμένα με μεικτή τεχνική έργα της καλλιτέχνιδας αφορούν κυρίως σε φωτογραφίες λίθινων αγαλμάτων και ανάγλυφων στηλών, πήλινων ειδωλίων και ψηφιδωτών. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στις συλλογές διαφόρων μουσείων της Τουρκίας, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και αρκετές αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Η Figen Ciftci, μέσα από το έργο της, επιδιώκει να εξάρει τη διαχρονία της τέχνης και την αέναη επίδραση του αρχαίου πολιτισμού στον σύγχρονο καθημερινό βίο, προωθώντας έτσι τον δημιουργικό «διάλογο» παρελθόντος – παρόντος και την πολιτισμική συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.

  • Xώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ανδρονίκου 6, Θεσσαλονίκη
  • Εγκαίνια: Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19:00
  • Διάρκεια: 7 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016