Ενδιαφέρουν

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ FILM NOIR

Φωτογράφιση σε στούντιο και εξωτερικό χώρο, αύριο Σάββατο 18/2/23 (19:30 – 21:30) στο Cinemarian.

Η ονομασία Film Noir δόθηκε από τους Γάλλους κριτικούς κινηματογράφου για ένα κατεξοχήν αμερικάνικο είδος αστυνομικής ταινίας που δημιουργήθηκε κυρίως από Γερμανούς (ή Αυστριακούς) σκηνοθέτες και τους διευθυντές φωτογραφίας που έφεραν μαζί τους στο Χόλιγουντ.

Θεματολογία: η διαφθαρμένη κοινωνία, ο πουλημένος πολιτικός και αστυνομικός – όλα πουλιούνται κι αγοράζονται, η μοιραία γυναίκα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που κινείται στο περιθώριο του νόμου, ο βιομήχανος που καταστρέφει τα πάντα, οι άνθρωποι της νύχτας…

Αισθητική: επηρεασμένη εντελώς από την εξπρεσιονιστική φωτογραφία. Σκληρό φως, σκοτάδια, σκιές, ευρυγώνιος φακός, περίεργες γωνίες λήψης, καπνοί, φώτα νέον που τρεμοπαίζουν, εκτός εστίασης φωτογραφία όταν ο ήρωας βλέπει αστράκια…

Το εργαστήρι μας: με τη βοήθεια δύο μοντέλων (της Χριστίνας και του Κώστα) που θα αλλάξουν διάφορα ρούχα και τον ανάλογο χειρισμό του φωτός, σχετικών αντικειμένων (π.χ. περίστροφα, γάντια, καπέλα) και καπνού, όπως και των συμβουλών του εισηγητή θα τραβήξουμε όμορφα και ατμοσφαιρικά πορτρέτα. Θα αξιοποιήσουμε το φωτισμό στούντιο που υπάρχει στο Cinemarian, αλλά και την εντυπωσιακή του ταράτσα. Επίσης θα βγούμε έξω στο δρόμο για να δουλέψουμε εκεί κοντά και θα μάθουμε λίγα πράγματα για τη νυχτερινή φωτογραφία με το φως του δρόμου.

Πληροφορίες

  • Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, 19:30 – 21:30 (η φωτογράφιση ενδέχεται να κρατήσει ως τις 22:00, εξαρτάται από τα άτομα – όριο: 12 φωτογράφοι)
  • Χώρος: Cinemarian, Σισμάνη 16, 11743, Νέος Κόσμος – Αθήνα, τηλ.: 211 400 2640
  • Εισηγητής: Ανδρέας Κατσικούδης – Βοηθός: Κώστας Σταμπάνης
  • Κόστος: 30€
  • Δηλώσεις συμμετοχής: στο akatsikoudis@yahoo.com (γράφουμε στο θέμα ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ και στο μήνυμα πλήρες όνομα και κινητό τηλέφωνο)

– Φωτό: cottonbro studio

 


Aρθρογράφος

Aνδρέας Κατσικούδης

Έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Σπούδασε επίσης φωτογραφία και παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και σεμινάρια πάνω στην ιστορία της τέχνης και τη δημιουργικότητα. Διδάσκει φωτογραφία από το 2005 και κινηματογράφο από το 2011. Αυτή την περίοδο είναι στην επεξεργασία της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους - ένα ντοκιμαντέρ για τη φωτογραφία και τους φωτογράφους. Στον ελεύθερό του χρόνο παίζει ηλεκτρικό μπάσο και τρέχει μαραθώνιους.