Nαι, καλά διαβάσατε, δεν υπάρχει λάθος: οι ερευνητές του Στάνφορντ κατέγραψαν φωτογραφίες με ανάλυση 3.200 megapixel (προφανώς η μεγαλύτερη από ποτέ μέχρι σήμερα!) χρησιμοποιώντας αισθητήρες που θα αποτελέσουν μέρος της μεγαλύτερης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής στον κόσμο, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του SLAC National Accelerator Laboratory!
Η κάμερα θα εγκατασταθεί στο τηλεσκόπιο Legacy Survey of Space and Time (LSST) στη Χιλή, το οποίο θα μελετήσει τη σκοτεινή ενέργεια, τη σκοτεινή ύλη και θα δημιουργήσει τη «μεγαλύτερη αστρονομική ταινία όλων των εποχών».
Οι φωτογραφίες είναι τόσο μεγάλες, ώστε στην πραγματικότητα, θα χρειάζονταν 378 4K τηλεοράσεις εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας για να εμφανιστεί μία από αυτές σε πλήρες μέγεθος. Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής αντικειμένων τόσο μικρών ώστε να είναι πρακτικά αόρατα για οποιαδήποτε άλλη κάμερα: η ανάλυση είναι τόσο υψηλή ώστε λ.χ, θα μπορούσατε να δείτε μια μπάλα του γκολφ από απόσταση 24 και πλέον χιλιομέτρων(!). Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα 100 εκατομμύρια φορές πιο αμυδρά από οτιδήποτε ορατό με γυμνό μάτι!
Αυτή η εντυπωσιακή απόδοση καθίσταται εφικτή μέσω 189 αισθητήρων, γνωστών ως συσκευών συζευγμένης φόρτισης (CCDs) κάθε ένας εκ των οποίων διαθέτει ανάλυση 16MP.
Oι εικόνες των 3.200 megapixel έγιναν στα πλαίσιων των γενικότερων δοκιμών που πραγματοποιούνται για την κατασκευή της υπόλοιπης κάμερας.
Θέλετε μια ιδέα από τις διαστάσεις της;
- Μήκος: 3.73 μέτρα
- Ύψος: 1.65 μέτρα
- Βάρος: 2.8 τόνοι
Η τελική φάση των δοκιμών για την υλοποίηση της κάμερας αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2021.
- Φωτό: Jacqueline Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory