Φωτογραφικές ομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Τις απαντήσεις έδωσε ο Γιάννης Λεμονής, που είναι και Πρόεδρος της Λέσχης.

Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς ιδρύθηκε το 2005 και από τότε συνεχίζει τη λειτουργία της, χωρίς διακοπή, μέχρι σήμερα. Είναι αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το μοναδικό στην πόλη της Λιβαδειάς, με πάνω από 30 ενεργά μέλη και 15 με 20 νέους μαθητές στο τμήμα μαθημάτων φωτογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Σκοπός της Λέσχης μας είναι η προώθηση της φωτογραφικής τέχνης και η ανάπτυξη του καλλιτεχνικού επιπέδου κάθε μέλους ξεχωριστά.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Διατηρούμε δικό μας χώρο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, τον οποίο και συντηρούμε με χρήματα της Λέσχης μας – είμαστε δηλαδή πλήρως ανεξάρτητοι οικονομικά. Ο χώρος αυτός μπορεί να φιλοξενήσει 40 περίπου άτομα, διαθέτει υπολογιστή και προτζέκτορα και εκεί γίνονται οι εβδομαδιαίες συναντήσεις μας και οι περισσότερες εκδηλώσεις μας, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και κάποιες μικρές εκθέσεις, πράγμα που έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Έχουμε δικό ιστότοπο (fotolesxilivadias.gr) τον οποίο και ενημερώνουμε συνεχώς καθώς και γκρουπ στο Facebook (Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς) με 2500 μέλη. Όλες μας οι εκδηλώσεις αναρτώνται στην ώρα τους όπως και η καλλιτεχνική δουλειά των μελών μας.

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Ο κορμός της λειτουργίας της Λέσχης είναι οι εβδομαδιαίες συναντήσεις μας, κάθε Τετάρτη. Εκεί, για μια ολόκληρη χρονιά, συναντιόμαστε, δείχνουμε τη δουλειά μας των τελευταίων ημερών, συζητάμε, αναλύουμε και κρίνουμε όλοι μαζί τις φωτογραφίες μας. Παράλληλα παρουσιάζουμε μεταξύ μας θέματα όπως το έργο γνωστών καλλιτεχνών και βλέπουμε την δουλειά τους. Εκεί επίσης σχεδιάζουμε τις υπόλοιπες δράσεις μας οι οποίες είναι πολλές και διαφορετικές. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε μαθήματα φωτογραφίας που διαρκούν όλη την εκπαιδευτική χρονιά (από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο). Όπως είπαμε και παραπάνω συμμετέχουν κάθε φορά 15 με 20 νέοι μαθητές, και όσοι επιθυμούν συνεχίζουν ως μέλη της ΦΛΛ. Το τέλος των μαθημάτων ολοκληρώνεται με μια έκθεση των μαθητών που δείχνουν την δουλειά με το έργο τους που προέκυψε από όλη τη διαδικασία αυτή. Διοργανώνουμε επίσης, κάθε χρόνο, δύο με τρία σεμινάρια (που είναι όλα σχεδόν δωρεάν για τα μέλη μας) με τα περισσότερα να είναι κυρίως καλλιτεχνικά αλλά και κάποια από αυτά τεχνικά. Μέσα στην χρονιά καλούμε 4 με 5 φωτογράφους που έρχονται στην Λέσχη μας και παρουσιάζουν το έργο τους και στη συνέχεια συζητάνε μαζί μας για την δουλειά τους. Εκθέτουν όλα τα μέλη μας τις φωτογραφίες τους δύο φορές το χρόνο, στις δύο ομαδικές εκθέσεις μας που γίνονται στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου. Το κυριότερο: κάθε Μάιο διοργανώνουμε “Μήνα Φωτογραφίας” όπου φιλοξενούμε εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών και ομάδων από όλη την Ελλάδα. Έτσι, για ένα μήνα, όλη η πόλη επισκέπτεται τις πολύ ωραίες αίθουσες που μας παραχωρεί ο Δήμος και βλέπει φωτογραφίες.. Οι εκδηλώσεις κλείνουν πάντα μια με μια ομιλία κάποιου καλεσμένου σε μια κεντρική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Λιβαδειάς. Εδώ και δυο χρόνια ασχοληθήκαμε όμως και με τον κινηματογράφο και προβάλουμε, με δωρεάν είσοδο, κλασικές κινηματογραφικές ταινίες στον κινηματογράφο της πόλης. Εκτός από αυτά, επισκεπτόμαστε και διάφορες εκθέσεις ή φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, ενώ πάμε και εκδρομές με φωτογραφικό ενδιαφέρον.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέο ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Απλά στέλνοντας ένα μήνυμα με τα στοιχεία του στο fotolesxilivadias@gmail.com.

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Όχι μονάχα μας ενδιαφέρει, αλλά έχουμε πολύ καλή σχέση με όλες τις λέσχες της περιοχής μας. Πηγαίνουμε σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις τους μπορούμε και είναι αλήθεια, πως επισκέπτονται και τα παιδιά των γειτονικών περιοχών τις δικές μας εκδηλώσεις πάρα πολύ συχνά. Δεν είναι τυχαίο πως πριν από τρία χρόνια είχαμε φιλοξενήσει στη Λιβαδειά μια ομαδική έκθεση όλων των λεσχών της Στερεάς Ελλάδας.

Στοιχεία επικοινωνίας της Λέσχης