Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “FLOWERS”: ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Πείτε το… μ’ ένα λουλούδι!

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός επιβεβαίωσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαπίστωση, που κάναμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκινήσαμε αυτούς τους διαγωνισμούς: μας προσφέρουν πολύ καλό φωτογραφικό υλικό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα!

Άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω; Ο ευχάριστος …πονοκέφαλος για την κριτική επιτροπή προκειμένου να επιλέξει τους 3 νικητές. Ας τους δούμε:

1ος νικητής – Mάκης Βίτος

Mάκης Βίτος

Το θέμα αυτού του διαγωνισμού συγκέντρωσε ορισμένες εξαιρετικές εικόνες και έκανε δύσκολη την επιλογή των καλύτερων ανάμεσά τους. Αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε τη συγκεκριμένη εικόνα ως την καλύτερη επειδή ακριβώς δεν αναλώνεται μόνο στο να είναι μια απλή macro λήψη. Περιγράφει κάτι περισσότερο, λέει μια …ιστορία. Χρησιμοποιεί τη δυναμική του πρώτου και δεύτερου πλάνου για να δώσει βάθος στην εικόνα και φλερτάρει με την ιδιαίτερη δυναμική του πρώτου πλάνου χάρη στην κλίση του λουλουδιού. Ωστόσο, το στοιχείο που προσδίδει αισθητική τονικότητα είναι η βροχή και οι σταγόνες που παραμένουν στα πέταλα. Με κάποιο μαγικό τρόπο, αν και πρόκειται για ένα εν γένει στατικό θέμα, αποδίδεται η αίσθηση της διαρκούς κίνησης.

2ος νικητής – Πάνος Λουκάς

Πάνος Λουκάς

Καταλήξαμε στην επιλογή της δεύτερης φωτογραφίας πρωτίστως λόγω της τεχνικής και δευτερευόντως λόγω της αισθητικής αρτιότητάς της. Εκείνο που μας κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον είναι ο πολύ καλός, πλάγιος φωτισμός. Αυτή η επιλογή είχε σαν επακόλουθο να αναδειχθούν καλύτερα οι υφές των πετάλων και η εικόνα συνολικά να αποκτήσει μια τρισδιάστατη αίσθηση. Ο φωτογράφος είναι συνεπής τόσο με την ακεραιότητα του σημείου εστίασης (παράγοντας πολύ βασικός όταν ασχολούμαστε με macro λήψεις), όσο και με το ικανοποιητικό εύρος του βάθους πεδίου που με τη σειρά του χωρίζει την εικόνα σε επίπεδα.

3ος νικητής – Θέμις Ζήδρου

Θέμις Ζήδρου

Σε σχέση με τις δύο πρώτες φωτογραφίες, η τρίτη κατά σειρά επιλογή μας μοιάζει πιο απλή και λιτή λήψη. Πρόκειται ακόμα για μια macro εκδοχή του θέματος που αποδίδει τις λεπτομέρειες του λουλουδιού σε κάτοψη. Πέρα από το προφανές, η φωτογράφος διαχειρίστηκε πολύ σωστά το χρώμα της εικόνας και έπαιξε με την αντίθεση των διαφορετικών hue. Θεωρώ όμως ότι το μυστικό, εκείνο που σε κερδίζει αμέσως μόλις πάψεις να εντυπωσιάζεσαι από τα χρώματα, είναι η συμμετρία. Η συμμετρία, όπως κι αν αυτή προκύπτει, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στη σύνθεση της εικόνας και θα πρέπει να μας απασχολεί σε κάθε αναζήτηση για το ιδανικό κάδρο.

Best of the Rest

  • Oι νικητές του διαγωνισμού έχουν ανακοινωθεί στο τ. 186 του Photonet.