Εκθέσεις φωτογραφίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ

H Φωτογραφική Λέσχη Τήνου παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση «Φωτογραφίζοντας ένα έθιμο: Τα Φαναράκια» αποτυπώνοντας τους φετινούς εορτασμούς μέσα από το φακό οχτώ μελών της.

Είναι ένα παλιό και αγαπημένο έθιμο για τους ντόπιους, λιγότερο γνωστό για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Στην ιστοσελίδα της ΦΛΤ δημιουργήθηκε μια γκαλερί με δεκατέσσερις χαρακτηριστικές λήψεις από τη λαμπαδηφορία, η οποία, όπως κάθε χρόνο, ξεκινάει από το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Παναγίας Τήνου, διασχίζει τα στενά της Χώρας και καταλήγει στο λιμάνι, με χιλιάδες ακολούθους που κρατούν αναμμένα τα φαναράκια τους ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους ειδικά για την περίσταση.

Τα «Φαναράκια» λαμβάνουν χώρα στις 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τη γιορτή που καθιερώθηκε αμέσως μετά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου. Οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με την επέτειο των διακοσίων χρόνων της εύρεσης. (1823-2023). Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου μαθεύτηκε ότι βρέθηκε η εικόνα – ήταν βράδυ, κρατούσαν στα χέρια φαναράκια δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα της διαδρομής από κάθε γωνιά του νησιού.

Μάνθος Πρελορέντζος

Στην ψηφιακή έκθεση συμμετέχουν οι: Αντώνης Αρμάος, Δημήτρης Κραμποβίτης, Βαλάντης Μαρκουΐζος, Γιώργος Πολυκανδρίτης, Μάνθος Πρελορέντζος, Βασίλης Ρούβαλης, Παναγιώτης Χαλκιάς (φωτό στην κορυφή της σελίδας), Αργύρης Χατζηαργυρόπουλος.

Για να δείτε όλες τις εικόνες αρκεί ένα κλικ εδώ!