Εκθέσεις φωτογραφίας Χορηγίες Επικοινωνίας

ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ – ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: “FORSAKEN PLACES”

Η δυαδική αυτή έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στο T.A.F. / the art foundation από την Πέμπτη 16 Μαΐου ως το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024. Το Photonet είναι Χορηγός Επικοινωνίας!

Η έκθεση φωτογραφίας είναι εμπνευσμένη από τη διαχρονικότητα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου – τόπου ο οποίος εσωκλείει τη διήγηση ανθρώπινων ιστοριών. Ουσιαστικά παρουσιάζει το «ψυχογράφημα» ενός εγκαταλελειμμένου χώρου μέσω του «εννοιολογικού πλαισίου» και της «ντοκιμαντέρ καταγραφής».

Ο χώρος είναι ένας τόπος συνάντησης με την εκάστοτε πραγματικότητα που τον περιέχει. Κάθε τόπος είναι ένας μοναδικός κόσμος. Οικείος ή ανοίκειος, με νοσταλγική ατμόσφαιρα, ηχοτοπία ή με την ταυτότητα μιας μνήμης είναι αναμφισβήτητα υποκειμενικά αντιληπτός αλλά υπαρκτός για όποιον βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Ωστόσο η εξιστόρησή του ενέχει τον «κοσμοχώρο» της ανθρώπινης «αιώρησης».

Η Φωτογραφική Έκθεση “Forsaken Places” έχει ως στόχο να επικοινωνήσει το συνδυασμό φωτογραφικού ντοκιμαντέρ και εννοιολογικής φωτογραφίας προκειμένου ο/η θεατής/τρια να αναβιώσει τις συνθήκες των εγκαταλελειμμένων χώρων αλλά συγχρόνως να διευρύνει τη σκέψη του στην έννοια της «εγκατάλειψης». Η απόδοση του έργου έχει νεωτεριστικό χαρακτήρα που επιτρέπει την πολυεπίπεδη αναγνωστικότητά του. Η εστίαση στο ανθρώπινο στίγμα, η διεισδυτική οπτική και η αφαιρετικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την αισθητική των κάδρων.

Ελισσάβετ Ευσταθίου

Επειδή πρόκειται για δυαδική έκθεση, οι φωτογράφοι Υπατία Κορνάρου και Ελισσάβετ Ευσταθίου διαφοροποιούνται μέσα από το προσωπικό ύφος της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας. Το κοινό τους σημείο είναι οι «τόποι συνάντησης».

Για την ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιήθηκε ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό σε διάφορα σημεία της Ελλάδας – συγκεκριμένα σε χώρους και δομές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας και πλέον δεν λειτουργούν.

Λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος, γεννήθηκε η επιθυμότητα να επικοινωνηθεί κι ένα επιπλέον κοινωνικό μήνυμα που αφορά την «γυναικεία δημιουργικότητα – πρωτοβουλία».

Υπατία Κορνάρου

Οι φωτογραφίσεις ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024. Διανύθηκαν συνολικά 5.179 χιλιόμετρα σε πάνω από 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πάτρα, Αίγιο, Ερμιόνη, Θήβα, Μέθανα, Μεγαλόπολη, Ελευσίνα, Λαύριο, Σαλαμίνα, Μεγάλο Πεύκο. Οι λήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία χώρων. Ο φωτογραφικός φακός έχει εισχωρήσει σε εργοστασιακές μονάδες παραγωγής πρώτων υλών, σε κτίρια ψυχιατρικών κλινικών μέχρι και σε εργατικές κατοικίες βιομηχανικής ζώνης μεταλλείων.

Στην κεντρική αίθουσα του χώρου θα φιλοξενείται η έκθεση “Forsaken Places” και στη μικρή αίθουσα θα προβάλλεται θεματικό video art.

Στον ίδιο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας “Forsaken Places” θα περιέχεται και μια έκθεση με εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Η παράλληλη δραστηριότητα της έκθεσης έγκειται στην επιθυμία των καλλιτεχνών να μεταφέρουν στο/στη θεατή/τρια μέρος της ατμόσφαιρας των εγκαταλελειμμένων τόπων.

Ελισσάβετ Ευσταθίου

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα φιλοξενηθούν οι εξής εκδηλώσεις :

 • Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στις 20:30 – Performance «Το Ταξίδι της Ανάσας» από την Νίκη Ζαχαρή
 • Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στις 18:30 – Ανοιχτή συζήτηση με τον οργανισμό Women On Top Προσκεκλημένη: Έλλη Αγιαννίδη, Φωτογράφος – Ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Greek Instagramers Events. Συντονίστρια: Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια του WoT – Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης & Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων

Υπατία Κορνάρου

Θερμές ευχαριστίες για την αδειοδότηση φωτογράφησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων

 • Στη Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (στο Δαφνί) και στην Προϊσταμένη παραϊατρικών επαγγελμάτων κ. Βασιλική Γιαννούλη.
 • Στη Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», στον Πρόεδρο, κ. Αντώνιο Χλωρό και στη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας – Ψυχίατρο κ. Ιωάννα Φωτάρα
 • Στον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας και στον κ. Σταύρο Αντύπα, Διευθυντή Ανάπτυξης & Εκμετάλλευσης,
 • Στο Δήμο Αιγιαλείας και στην κ. Μαρία Σταυροπούλου, Αντιδήμαρχο Διοίκησης – Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας

Ελισσάβετ Ευσταθίου

Έλαβαν μέρος στις φωτογραφήσεις

Ελένη Αλιφέρη, Πετρίνα Γιαννάκου, Μαρία Καμπανού, Παναγιώτα Κρεμμύδα, Χριστίνα Μάλλιου, Μιχάλης Καλιότσος, Katerina Yue Wu

 • Εικαστικά: Υπατία Κορνάρου, Ελισσάβετ Ευσταθίου
 • Επιμέλεια έκθεσης – Video art: Υπατία Κορνάρου
 • Βοηθός ενδυματολόγου: Ελένη Αλιφέρη
 • Εκτυπώσεις: Ψηφιακό Τύπωμα Μάριος Βάινβουρμ

Ακολουθήστε τις φωτογράφους στο Instagram

Υπατία Κορνάρου

 • Xώρος: T.A.F. / the art foundation | Νορμανού 5, Μοναστηράκι Αθήνα (δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι)
 • Εγκαίνια : Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19:30 
 • Διάρκεια: 16/05/24 – 01/06/24
 • Ημέρες & ώρες επίσκεψης: Δευτέρα  – Κυριακή 17:00 – 22:00

Ελισσάβετ Ευσταθίου

 • Η Δυαδική Έκθεση Φωτογραφίας “Forsaken Places” έχει πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του T.A.F. / the art foundation.