Με αφετηρία το GIMP, ξεκινά στο site μία σειρά άρθρων αφιερωμένων σε “free to use” προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για επιτραπέζιους υπολογιστές και σε αντίστοιχα apps για smartphones. Δεν γίνεται φυσικά λόγος για σύγκρισή τους με το παντοδύναμο Photoshop – στόχος είναι να καταδειχθεί το κατά πόσο είναι εύκολο, μέσω αυτών, να επιτευχθούν τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα για την επεξεργασία των φωτογραφιών μας.
Ξεκινώντας, λοιπόν τη γνωριμία με το GIMP, ας σημειωθεί πως η πλήρης ονομασία του είναι GNU Image Manipulation Program. Αποτελεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, το δωρεάν πρόγραμμα που μοιάζει περισσότερο με το Photoshop.
Προσωπικά θεωρώ ότι αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του, διότι αποτελεί ουσιαστικά ένα επαγγελματικό πρόγραμμα, και μάλιστα σε “open source” μορφή, γεγονός που το κάνει πολύ δυνατό. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για κάποιον που ασχολείται και με προγραμματισμό, διότι έχει την ελευθερία να επέμβει στον πηγαίο κώδικα του προγράμματος και να δημιουργήσει νέες εντολές ή ακόμα και να το επανασχεδιάσει! Αυτό είναι και το στοιχείο που το κάνει μοναδικό σαν πρόγραμμα. Οι ίδιοι οι χρήστες είναι ταυτόχρονα και οι άνθρωποι που το αναπτύσσουν, ολοένα και πιο δυναμικά, με νέα plugins.
Οι χρήστες Windows που ενδιαφέρονται, μπορούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μια μεγάλη γκάμα από τέτοια plugins, εδώ.
Το GIMP λειτουργεί ακριβώς με την ίδια λογική όπως το Photoshop. Δηλαδή με επίπεδα (layers) και blending modes. Όλες οι εντολές βρίσκονται ψηλά πάνω στο μενού, το οποίο θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο του Photoshop, με τις καρτέλες να παρατίθενται ως εξής: File, Edit, Select, View, Image, Layer, Colors, Tools, Filters, Windows και Help.
Κάθε καρτέλα εμπεριέχει μια πληθώρα από εντολές, οι οποίες ενεργοποιούνται με συντομεύσεις – διαφορετικές όμως από αυτές του Photoshop. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης Photoshop θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί άμεσα και να εργάζεται με ταχύτητα, από την πρώτη επαφή του με το GIMP, καθώς θα πρέπει να (ξανα)μάθει τα απαραίτητα shortcuts τα οποία κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σε περιπτώσεις εντατικής ενασχόλησης όπως συμβαίνει σε κάθε δημιουργικό πρόγραμμα.
Η αντιστοίχιση των συντομεύσεων μεταξύ Photoshop και GIMP βρίσκεται εδώ.
Φυσικά μέσα στο πρόγραμμα μπορούμε να ανοίξουμε πολλαπλές εικόνες απλά με ένα drag and drop ή με τον κλασικό τρόπο, μέσω της διαδρομής File > Open.
Βέβαια, εφόσον ανοίξουν, οι εικόνες κρύβονται η μία επάνω στην άλλη, οπότε και επιβάλλεται να ενεργοποιήσουμε την εμφάνισή τους σε καρτέλες (βλ. σημείο 1 στην παραπάνω εικόνα) μέσα από την εντολή Windows > Single-Window Mode.
Στο περιβάλλον του GIMP μπορούμε να βρούμε αριστερά (σημείο 2) το παράθυρο των βασικών εργαλείων, όπως είναι τα εργαλεία επιλογής (pen, healing, clone stamp) και αυτά του κειμένου (μολύβι, πινέλο, γόμα κ.ά.).
Στη δεξιά μπάρα βρίσκονται κρυμμένες οι καρτέλες των Layers, Channels, Paths και History (σημείο 3) ενώ αμέσως από κάτω βρίσκονται οι επιλογές των Blending Modes, όπως είναι γνωστό από το Photoshop (σημείο 4).
Ειδικότερα τώρα, μέσα από την καρτέλα Filters δίνεται η πρόσβαση σε μια μεγάλη λίστα από εφέ ενώ μέσα από την καρτέλα Colors δίνονται οι λύσεις για την επεξεργασία των χρωμάτων, της αντίθεσης, των τόνων και πολλών άλλων χαρακτηριστικών μιας εικόνας.
GIMP: TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
- Χαρακτηριστικά: Layers, εργαλεία επιλογής, HDR, Re-touching, διόρθωση θορύβου, χρωματική διόρθωση, sharpening, υποστήριξη plugin κ.ά.
- Αρχεία που υποστηρίζει: Το GIMP μπορεί να ανοίξει RAW μέσω ενός plugin που ονομάζεται UFRaw (λειτουργεί και ως μεμονωμένο πρόγραμμα). Πέραν αυτού, το GIMP υποστηρίζει όλα τα γνωστά format αρχείων όπως BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, PSD και πολλά άλλα. Εάν θέλετε όμως να αποθηκεύσετε την εργασία σας ως ανοιχτό αρχείο, τότε πρέπει να επιλέξετε τον τύπο .xcf (είναι το αντίστοιχο .psd του Photoshop).
- Περιβάλλον: Όποιος έχει εμπειρία στο περιβάλλον του Photoshop, σίγουρα δεν θα δυσκολευτεί να “προσανατολιστεί”. Βέβαια, κάποιες εντολές που στο Photoshop γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, στο GIMP χρειάζονται περισσότερες ενέργειες, στοιχείο που κάνει το τελευταίο περισσότερο πολύπλοκο. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να εφαρμόσουμε μάσκα σε μια εικόνα, πρέπει, αφού ορίσουμε με τα εργαλεία επιλογής ποιο σημείο της εικόνας θέλουμε να φαίνεται, να πατήσουμε δεξί κλικ στην εικόνα, ύστερα Add layer mask, Selection και τέλος Add. Για τους αρχάριους χρήστες χρειάζεται οπωσδήποτε μια περίοδος προσαρμογής, αλλά το GIMP είναι τόσο δημοφιλές ώστε, με μια απλή αναζήτηση, θα βρεθούν άπειρα βίντεο tutorials στο YouΤube που περιγράφουν, βήμα- βήμα, τη χρήση του.
- Δημοφιλία: ≃ 4,390,215 downloads (Νοέμβριος 2017)
- Μέγεθος προγράμματος (Download – Version 2.8.22): ≃ 85.43 MB
- Μέγεθος προγράμματος στον δίσκο: ≃ 295 MB
ΥΠΕΡ
- Δυνατότητες επαγγελματικής επεξεργασίας εικόνας
- Τρέχει σε όλα τα λειτουργικά προγράμματα
- Σχετικά ελαφρύ πρόγραμμα
- Μεγάλη ποικιλία σε plugins (Μπορεί να φορτώσει ακόμη και τα αντίστοιχα του Photoshop – περισσότερα εδώ)
- Υποστηρίζει όλα τα πιθανά format εικόνων
ΚΑΤΑ
- Οι ανανεώσεις γίνονται μεν, αλλά δεν ανακοινώνονται ή/και αργούν χαρακτηριστικά
- Δεν υποστηρίζει αρχεία 16bit και 32bit (ωστόσο θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη μεγάλη έκδοση)
- Δεν υποστηρίζει μοντέλο CMYK
- Ορισμένες διεργασίες πραγματοποιούνται πιο δύσκολα απ’ ότι σε άλλα προγράμματα
- Η μετάβαση από το περιβάλλον Photoshop σε αυτό του GIMP μπορεί να αποβεί χρονοβόρα
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το GIMP είναι ένα απόλυτα αξιόπιστο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και αποτελεί την ιδανική περίπτωση για κάποιον σχετικά αρχάριο χρήστη που θέλει να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα σε κάτι πιο επαγγελματικό. Ένα σχεδιαστικό όπλο χωρίς κανένα περιορισμό στην άδεια χρήσης του και μάλιστα δωρεάν! Μπορεί να στερείται πολλών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε σύγκριση με την ναυαρχίδα που λέγεται Photoshop, αλλά και μόνο το γεγονός ότι γίνεται σύγκριση μεταξύ τους, αποτελεί την πιο ισχυρή επιβεβαίωση για τη δυναμική του.