Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

«ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη.

Πέντε φωτογράφοι διαφορετικής θρησκευτικής πίστης (Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan,  και Νικόλαος Μαγγίνας) ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, και στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία για να μεταφέρουν, μέσα από τις λήψεις τους, την λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους.

Οι δημιουργοί αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.Όπως γνωρίζουμε, η Παρασκευή είναι ιερή ημέρα για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό, και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό.

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η έκθεσή μας στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός Τουρκίας και γενικότερα είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζούμε στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντιόμαστε, ενώνουμε την τέχνη μας, διασταυρώνουμε τους πολιτισμούς μας και στέλνουμε ένα κοινό μήνυμα», δήλωσε στα εγκαίνια ο Νικόλαος Μαγγίνας, δημοσιογράφος – φωτογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη.

Οι 125 συνολικά φωτογραφίες (25 από τον κάθε φωτογράφο) αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους.

 

  • Χώρος: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Παπαρρηγοπούλου 7, 105 61 Αθήνα
  • Διάρκεια: Ως 9 Απριλίου
  • Ωράριο: καθημερινές (εκτός Τρίτης): 09.00 – 16.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 – 15.00