Νέα μοντέλα

NEA ΑΠΟ ΤΗΝ FUJIFILM!

Nέα μηχανή, νέος φακός και νέα εφαρμογή για smartphones από την εταιρία!

Ας τα δούμε αναλυτικά!

Fujifilm X-S20

H νέα μηχανή από την Fujifilm διαδέχεται την γνωστή XS10. Διαθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά, που περιλαμβάνουν σύστημα εστίασης που βασίζεται στην αναγνώριση θεμάτων βάσει τεχνητής νοημοσύνης, δυνατότητα εγγραφής βίντεο 6.2Κ/30p και 4K/60p μέσω θύρας USBC. Η XS20 είναι η ιδανική μηχανή για φωτογράφους και εικονολήπτες, ειδικά για όσους ταξιδεύουν και θέλουν να αποθανατίσουν όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Η μηχανή είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα BSI 26.1MPXTransCMOS 4 καθώς και με επεξεργαστή “XProcessor 5”, για τη δημιουργία εικόνων υψηλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την XS10. Το νέο σύστημα εστίασης που ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει ζώα, πουλιά, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, αεροπλάνα, τραίνα, έντομα και drones. Προσφέρει δε σταθερή παρακολούθηση εστίασης σε κινούμενα θέματα.

Το πρόγραμμα λειτουργίας AUTO, που επιλέγει αυτόματα τις ιδανικές ρυθμίσεις για το θέμα που φωτογραφίζετε, διαθέτει τώρα τη νέα αυτόματη λειτουργία αναγνώρισης θέματος με την οποία η μηχανή εστιάζει και παρακολουθεί ένα κινούμενο θέμα. Η XS20 διαθέτει 19 προγράμματα προσομοίωσης φιλμ, που περιλαμβάνουν το “Nostalgic Neg” που χαρακτηρίζεται από υψηλό κορεσμό και απαλή τονικότητα. Η μηχανή έχει διπλάσια αυτονομία λειτουργίας, σε σχέση με την XS10, χάρη στη νέα μπαταρία NPW235. Έτσι τώρα μπορεί να κάνει μέχρι 800 λήψεις σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Η XS20 διαθέτει μηχανισμό σταθεροποίησης 5 αξόνων τοποθετημένο στον αισθητήρα ο οποίος προσφέρει διόρθωση μέχρι 7 στοπ, κάνοντας εύκολες τις λήψεις σε χαμηλό φωτισμό αλλά και τη λήψη βίντεο.

Η οθόνη LCD της μηχανής έχει ανάλυση 1.84 εκατ. dot και είναι αρθρωτή κάνοντας έτσι εύκολη τη φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση σε δύσκολες γωνίες αλλά και την αυτοφωτογράφηση. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο EVF έχει ανάλυση 2.36 εκατ. dot και μεγέθυνση 0.62Χ. Η μηχανή υποστηρίζει λειτουργία FLog2 στη λήψη βίντεο που προσφέρει εύρος δυναμικού πεδίου μέχρι 13+ στοπ για πλούσια τονικότητα. Σε συνδυασμό με εξωτερικές συσκευές ATOMOS HDMI ή Blackmagic 12G η XS20 μπορεί να κάνει λήψη βίντεο RAW 12-bit σε Apple ProRes με ανάλυση 6.2K/29.97fps. H διάθεση της μηχανής θα αρχίσει στο τέλος Ιουνίου 2023 με τιμή ∼1200€.

Fujinon XF 8mm f/3.5 R WR

H Fujifilm παρουσίασε ένα νέο υπερευρυγώνιο φακο για τις μηχανές σειράς Χ. Το εστιακό του μήκος αντιστοιχεί σε 12mm στο φορμά 135 και είναι ο πιο ευρυγώνιος φακός που υπάρχει για τη σειρά μηχανών Χ. Διαθέτει οπτική γωνία 121ο διαγώνια και 112ο οριζόντια, κάτι που τον κάνει κατάλληλο για θέματα που απαιτούν μεγάλη γωνία κάλυψης. Η κατασκευή του αποτελείται από 12 στοιχεία διατεταγμένα σε 9 ομάδες, τα οποία περιλαμβάνουν 3 ασφαιρικά στοιχεία και 2 ExtraLow Dispersion (ED), που διορθώνουν όλες τις εκτροπές και τα σφάλματα του φακού.

Ο φακός χρησιμοποιεί εσωτερικό σύστημα εστίασης που προσφέρει γρήγορη εστίαση σε χρόνο 0.02δευτ. Η αναλυτική ικανότητα του φακού είναι πολύ υψηλή σε όλο το καρέ, κάτι που προσφέρει κορυφαία ευκρίνεια. Το βάρος του είναι μόνο 215g και δέχεται φίλτρα διαμέτρου 62mm. Το σώμα του είναι στεγανοποιημένο σε 10 σημεία ενάντια σε σκόνη και υγρασία και επίσης μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες μέχρι -10ο C. H διάθεσή του θα αρχίσει στο τέλος Ιουνίου 2023 με τιμή ∼750€.

Fujifilm XApp Smartphone App

H Fujifilm δημιούργησε μια εφαρμογή smartphone για τις σειρές μηχανών GFX και X. Η διάθεση της εφαρμογής ξεκίνησε από τις 25/5/23 και είναι δωρεάν για συσκευές Apple και Android. H XApp συμπληρώνει την εφαρμογή Camera Remote App που συνδέει ασύρματα μια μηχανή με smartphone ή tablet για ασύρματη λήψη εικόνων. Οι δυνατότητες της XApp είναι σημαντικά βελτιωμένες, προσφέροντας κορυφαία ευχρηστία και ταχύτητα λειτουργίας. Η Fujifilm ανέπτυξε την XApp βάσει των απαιτήσεων των χρηστών της εταιρίας. Έτσι η σύνδεση και η μεταφορά δεδομένων γίνεται ταχύτερα σε σχέση με την Camera Remote App. H μεταφορά δεδομένων μπορεί να γίνει ακόμα και αν η μηχανή είναι απενεργοποιημένη αλλά και ενώ δημιουργεί νέες εικόνες. Όταν υπάρχει σύνδεση μέσω Bluetooth η XApp επιτρέπει στο χρήστη να χειρίζεται ασύρματα τη μηχανή του ενώ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στο smartphone ή το tablet. Επίσης ρυθμίσεις όπως διάφραγμα, ταχύτητα φωτοφράκτη, ευαισθησία λήψης μπορούν να γίνουν από το smartphone ή το tablet.