Νέα μοντέλα

FUJIFILM: ΝΕΟΙ ΦΑΚΟΙ ΚΑΙ FIRMWARE UPDATE ΓΙΑ ΤΗΝ Χ-Α7

H εταιρία διευρύνει τα συστήματα GF και GFX!

H Fujifilm παρουσίασε τον Fujinon GF 45-100mm f/4 R LM OIS WR και παράλληλα ανακοίνωσε δύο νέους φακούς για το σύστημα GFX, oι οποίοι είχαν ζητηθεί από τους χρήστες του συστήματος, και ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των σχετικών διαθέσιμων φακών σε 13. Επιπρόσθετα, προχώρησε σε αναβάθμιση λογισμικού για την Fujifilm X-A7!

Ας ξεκινήσουμε από τον Fujinon GF 45-100mm f/4 R LM OIS WR, η διάθεση του οποίου θα αρχίσει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Ο νέος φακός συμπληρώνει την υπάρχουσα γκάμα φακών GF, ενώ το εστιακό του μήκος αντιστοιχεί σε 36-79mm στο φορμά 135. Σε συνδυασμό με τους άλλους δύο υπάρχοντες φακούς, τον GF 32-64mm f/4 και τον GF 100-200mm f/5.6, προσφέρει στους φωτογράφους μια ευρεία κάλυψη εστιακών μηκών, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι πιο δημιουργικοί και ευέλικτοι. Ο νέος φακός διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης εικόνων 5 αξόνων, το οποίο προσφέρει διόρθωση μέχρι 5 στοπ.

Αποτελείται από 16 στοιχεία διατεταγμένα σε 12 ομάδες, τα οποία περιλαμβάνουν 3 ασφαιρικά στοιχεία, ένα κρύσταλλο Super ED καθώς και ένα ED. To σύστημα εσωτερικής εστίασης χρησιμοποιεί ένα σχεδόν αθόρυβο μοτέρ εστίασης. Ο φακός ζυγίζει 1005g και οι διαστάσεις του είναι 144.5X93mm, στοιχεία που τον κάνουν εξαιρετικά συμπαγή και ελαφρύ. Η κατασκευή του είναι στεγανοποιημένη με 11 δακτυλίδια ενάντια σε σκόνη και υγρασία, και μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες μέχρι -10ο C.

Περνώντας στους νέους φακούς για το σύστημα GFX, ο GF 30mm f/3.5 R WR είναι ένας ευρυγώνιος φακός, που το εστιακό του μήκος αντιστοιχεί σε 24mm στο φορμά 135, και ο οποίος είναι κατάλληλος για λήψεις τοπίου. Έχει σχεδιαστεί με έμφαση στο μικρό βάρος και τον περιορισμένο όγκο, που είναι παραπλήσια με τον GF 45mm f/2.8 R WR.

O GF 80mm f/1.7 R WR είναι ο φακός με το πιο ανοικτό διάφραγμα στη σειρά GF, ενώ το εστιακό του μήκος αντιστοιχεί σε 63mm στο φορμά 135. Είναι φακός κατάλληλος για πορτρέτα και για λήψεις σε χαμηλό φως. Η ποιότητα εικόνας που δίνει είναι παραπλήσια με αυτή του GF 110mm f/2 LM WR, αλλά καλύπτει μεγαλύτερη οπτική γωνία.

Η οικογένεια φακών της εταιρίας.

Αναβάθμιση λογισμικού για την Fujifilm X-A7

H Fujifilm πρόκειται να παρουσιάσει, στο τέλος του Ιανουαρίου, μια αναβάθμιση λογισμικού για την Χ-Α7, προκειμένου να ικανοποιήσει αιτήματα των χρηστών της μηχανής για βελτιωμένη λειτουργικότητα. Η αναβάθμιση προσθέτει τη λειτουργία My Menu, που μέχρι τώρα είναι διαθέσιμη μόνο στα κορυφαία μοντέλα της σειράς Χ. Η λειτουργία αυτή μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 16 ρυθμίσεις και έτσι ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό στυλ φωτογράφησης. Επίσης η αναβάθμιση δίνει τη δυνατότητα, ενώ είστε σε λήψη Program, να μπορείτε να ρυθμίζετε το διάφραγμα με λειτουργία αφής στην οθόνη.

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.