Νέα μοντέλα

FUJIFILM X100VI

Το τελευταίο μοντέλο της σειράς μηχανών Χ100 είναι εφοδιασμένο με αισθητήρα Χ-Trans CMOS 5 HR, τεχνολογίας BSI, ο οποίος έχει ανάλυση 40.2ΜΡ.

Ο αισθητήρας έχει τέτοια κατασκευαστική δομή που του επιτρέπει αποτελεσματικότερη συλλογή φωτός σε σχέση με πριν.

Επιπλέον η ελάχιστη ευαισθησία λήψης, στην κανονική κλίμακα, είναι τώρα ISO 125. H X100VI διαθέτει σταθερό φακό 23mm f/2, ο οποίος δίνει εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Όπως είναι φυσικό η μηχανή είναι εφοδιασμένη με τα προφίλ προσομοίωσης φιλμ της εταιρίας. Ανάμεσα στα 20 προφίλ υπάρχει και το νέο REALA ACE που προσφέρει πιστή χρωματική αναπαραγωγή με υψηλό κοντράστ.

Το σύστημα εστίασης της X100VI διαθέτει αποτελεσματική λειτουργία παρακολούθησης κινούμενων θεμάτων, ενώ ο επεξεργαστής Χ-Processor 5 διαθέτει τεχνολογία ΑΙ που αναγνωρίζει αυτόματα ανθρώπους, ζώα, πουλιά, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, αεροπλάνα, τραίνα, έντομα και drones.

H X100VI είναι η πρώτη μηχανή της σειράς Χ100 που διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης 5 αξόνων, τοποθετημένο στον αισθητήρα, το οποίο προσφέρει διόρθωση μέχρι 6 στοπ. Παρόλα αυτά οι διαστάσεις και το βάρος της μηχανής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο χειριστής της μηχανής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ηλεκτρονικό (EVF) και οπτικό (OVF) σκόπευτρο, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό του στυλ τηλεμετρικών μηχανών της σειράς Χ100.

Επίσης η λειτουργία “Electronic Range Finder” κάνει δυνατή την προβολή ενός μικρού παράθυρου EVF όταν χρησιμοποιείτε οπτικό σκόπευτρο OVF. Σε αυτή τη λειτουργία ο χρήστης μπορεί να δεί στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο είτε όλο το καρέ, είτε ένα μικρό μέρος για καλύτερη εστίαση. Η X100VI είναι επίσης η πρώτη μηχανή της σειράς Χ100 που μπορεί να κάνει λήψη βίντεο 6.2Κ/30p.

Όπως και με τα προηγούμενα μοντέλα, το επάνω και κάτω μέρος του σώματος της μηχανής είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, ενώ ανοδιωμένο αλουμίνιο έχει χρησιμοποιηθεί για τις εξωτερικές επιφάνειες.

Η μηχανή διαθέτει πληθώρα προαιρετικών εξαρτημάτων, όπως προστασία από δύσκολες καιρικές συνθήκες με τον προσαρμογέα ARX100 και το φίλτρο προστασίας PRF-49, το αλεξήλιο LHX100 για το φακό, καθώς και δύο πρόσθετους φακούς που μετατρέπουν το φακό της μηχανής σε 28mm και 50mm.

Η διάθεση της μηχανής στην αγορά αναμένεται αρχές Μαρτίου 2024 με τιμή ∼1480€.

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.