Ενδιαφέρουν Νέα

ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΦΟΡΤΙΖΟΥΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΟΥΝ 1 EΒΔΟΜΑΔΑ!

Ακούγεται σαν όνειρο, όμως ίσως να γίνει πραγματικότητα!

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) έχουν αναπτύξει μια νέα διαδικασία για την κατασκευή υπερπυκνωτών που θα φορτίζουν πολύ γρήγορα ενώ ταυτόχρονα θα έχουν μακρά διάρκεια! 

Αυτές οι υπερπυκνωτές υπόσχονται πως θα λειτουργούν σαν καινούριοι ακόμα και μετά από 30.000(!) φορτίσεις ενώ θα διαρκούν πάνω από 20 φορές περισσότερο, σε σχέση με τις κλασικές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Ένα επίτευγμα τέτοιου βεληνεκούς είναι προφανές πως θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα αναφορικά με τις μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών, των smartphones και όχι μόνο!

“Αν αντικατασταθούν οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων με αυτούς τους υπερπυκνωτές, θα μπορούμε να φορτίζουμε το smartphone μας σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και να μην ξανά χρειάζεται φόρτιση για την επόμενη εβδομάδα!” λέει ο ερευνητής Nitin Choudhary. «Για τέτοιες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, τα υλικά μας ξεπερνάνε τα συμβατικά σε όλο τον κόσμο, από την άποψη της ενεργειακής πυκνότητας, της πυκνότητας ισχύος και της κυκλικής σταθερότητας.”

Ένα από τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τους επιστήμονες αυτής της έρευνας, είναι το μέγεθος των υπερπυκνωτών. Για να έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια οι μπαταρίες αυτές,  πρέπει αναγκαστικά να είναι αρκετά μεγαλύτερες. Έτσι, οι επιστήμονες εξετάζουν τη χρήση νανοϋλικών για να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των μπαταριών.

Οι ερευνητές του UCF λένε ότι η τεχνολογία τους δεν είναι ακόμα έτοιμη για εμπορικά προϊόντα. Όμως, μετά την τελευταία έρευνα είναι αισιόδοξοι πως αυτοί οι υπερπυκνωτές θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην τεχνολογία και θα μπορούσαν να είναι οι μπαταρίες του μέλλοντος!