Χορηγίες Επικοινωνίας

GERDA TARO: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ROBERT CAPA

Ο τραγικός θάνατος της Gerda Taro το 1937, κατά τη διάρκεια της μάχης του Brunete στα περίχωρα της Μαδρίτης, της χάρισε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας φωτοειδησεογράφου που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης.

Η Gerda Taro ήταν όμως πολύ περισσότερα από αυτό. Ήταν υπεύθυνη για την μεταμόρφωση του άσημου Andre Friedman στο θρυλικό Robert Capa!

Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Taro ήταν το alter ego του Capa αν και μερικοί ιστορικοί πάνε λίγο πιο μακριά, αναφέροντας πως ο Andre Friedman και η Gerda Taro αποτελούσαν μαζί την περσόνα Robert Capa!

Γεννημένη στην Γερμανία ως Gerda Pohorylle σε μία πλούσια εβραϊκή οικογένεια με φιλελεύθερες ιδέες, μεγάλωσε στις συνθήκες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μία εποχή κατά την οποία η φωτογραφία αναπτυσσόταν ταχύτατα, ιδιαίτερα ανάμεσα σε γυναίκες δημιουργούς σε συνδυασμό με το κίνημα χειραφέτησης των γυναικών και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στις επιχειρήσεις και τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα βλέπουμε στο Bauhaus.

Η έλευση του Ναζισμού προκάλεσε την φυγή στο εξωτερικό όλων αυτών των γυναικών καλλιτεχνών, πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και φωτογράφων, μεταξύ των οποίων και της νεαρής Gerda, ιδιαίτερα όταν συνελήφθη για διακίνηση αντιφασιστικής προπαγανδας!

Η Gerda έφυγε για το Παρίσι ενώ η οικογένεια της ταξίδεψε ανατολικά και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ.

Όλα τα μέλη της οικογένειάς της πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


  • To παραπάνω κείμενο αποτελεί την εισαγωγή της μελέτης του Λέκτορα του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Νίκου Αποστολόπουλου, σε συνεργασία με τη φοιτήτρια Εrasmus Silvia Himenez Lopez.
  • Η συνέχεια θα δοθεί στα Χανιά, στις 7 Ιουλίου 2022 (ώρα: 8μμ) στο ιστορικό κτίριο του Χαμάμ της οδού Κατρέ, όπου θα παρουσιαστεί και μία έκθεση έργων της Gerda Taro.
  • Η παρουσίαση αυτή θα γίνει στα πλαίσια του φετινού (5ου) Chania International Photo Festival με συνδιοργανωτές την Blank Wall Gallery, το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
  • Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων με ένα κλικ εδώ!
  • Το Photonet είναι χορηγός επικοινωνίας!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Η Taro και ο Capa φωτογραφημένοι από τον Fred Stein στην βεράντα του Café du Dome στο Παρίσι.