Ενδιαφέρουν Νέα

GETTY IMAGES: ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ

Τέρμα το ρετούς που αλλοιώνει το σωματικό βάρος των μοντέλων!

Από την 1η Οκτωβρίου 2017, το πρακτορείο θέσπισε νέους κανονισμούς ως προς την επεξεργασία των εικόνων τις οποίες θα αποδέχεται από τους συνεργάτες του, εναρμονιζόμενο με τις διατάξεις ενός νέου νόμου της Γαλλίας, ο οποίος επιδιώκει να προστατεύσει την υγεία των μοντέλων που εργάζονται επαγγελματικά, θέτοντας κατώτατα αποδεκτά όρια ως προς το ποσοστό λίπους που αυτά φέρουν στο σώμα τους!

Ο ελάχιστος Δείκτης Μάζας Σώματος (Βody Μass Ιndex  – BMI) που πλέον είναι αποδεκτός από το γαλλικό κράτος είναι πάνω από το 18 και οφείλει να συνοδεύεται από ιατρικό πιστοποιητικό καλής υγείας προκειμένου να μπορούν τα μοντέλα να εργαστούν επαγγελματικά! Ποινές φυλάκισης έως και 6 μηνών και πρόστιμα ύψους 75.000€ αναμένουν τους παραβάτες είτε αυτοί είναι συνεργάτες πρακτορείων είτε υπάλληλοι εταιριών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μπει τέλος στην εποχή των αδιανότητα λιπόσαρκων μοντέλων και των “προτύπων” που αυτά θέτουν με τη σιλουέτα τους στις καθημερινές γυναίκες – μια σιλουέτα που για να κατακτηθεί συχνά επιφέρει σοβαρές διαταραχές υγείας. Παράλληλα με τα παραπάνω, απαιτείται από το νόμο όλες οι ψηφιακά τροποποιημένες λήψεις των μοντέλων να συνοδεύονται από μία ετικέτα που θα αναγράφει «ρετουσαρισμένη φωτογραφία».

Εναρμονιζόμενο με τα νέα δεδομένα, το Getty ενημέρωσε μέσω email τους συνεργαζόμενους φωτογράφους του πως δεν αποδέχεται πλέον “κανένα δημιουργικό περιεχόμενο που να απεικονίζει μοντέλα των οποίων τα σώματα έχουν υποστεί επεξεργασία προκειμένου να φαίνονται πιο λεπτά ή πιο μεγαλόσωμα.” Παράλληλα διευκρινίζει πως αλλαγές που δεν σχετίζονται με τον σωματότυπο των μοντέλων, αλλά με το χρώμα των μαλλιών το σχήμα της μύτης κ.λπ., δεν επηρεάζονται από την απόφαση και άρα είναι ακόμη αποδεκτές.

“Εδώ και πολλά χρόνια μελετάμε την εξέλιξη στην εικόνα της γυναίκας και παρατηρούμε μια θετική στροφή στις επιλογές των πελατών, προς εικόνες που παρουσιάζουν με πιο ρεαλιστικό τρόπο τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, έχουμε παρατηρήσει μια τάση απομάκρυνσης από τις υπερβολικά επεξεργασμένες, ‘τέλειες’ εικόνες του παρελθόντος και μια αυξημένη ζήτηση για ρεαλισμό” δήλωσε σχετικά στην USA Today η εκπρόσωπος του Getty, Anne Flanagan.

Η αλλαγή αυτή στην πολιτική του πρακτορείου θα περιλαμβάνεται πλέον στο συμβόλαιο όλων των φωτογράφων που συνεργάζονται μαζί του και όχι μόνο όσων έχουν ως έδρα τους την Γαλλία όπου και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος. “Όποιος φωτογράφος δεν συμμορφωθεί με τους νέους όρους μας θα θεωρείται ότι αθετεί το συμβόλαιό του” δήλωσε στο Dazed εκπρόσωπος του πρακτορείου επιβεβαιώνοντας την αντίστοιχη αναφορά του email. Οι παραβάτες φωτογράφοι μπορεί να αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους ως και 37.500€!

Το Getty, το οποίο παρέχει φωτογραφικό περιεχόμενο σε εταιρίες από 100 χώρες, δεν θα αφαιρέσει τις επεξεργασμένες εικόνες που βρίσκονται ήδη στη βάση δεδομένων του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της HuffPost που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου της, η οποία είπε πως η ψηφιακή επεξεργασία του σώματος των μοντέλων στο χώρο της εμπορικής φωτογραφίας είναι σπάνια, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες φωτογραφίες στη συλλογή του.