Εκθέσεις φωτογραφίας

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ: “GOBI, H ΕΡΗΜΟΣ”

Εγκαίνια: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Χώρο Τέχνης “Μελάνυθρος” (Ζάππα 4, Καλλιμάρμαρο). Επιμέλεια / Image Manipulation: Χρήστος Κανάκης.

“Απεραντοσύνη – Δέος – Θαυμασμός”.  Με αυτές τις 3 λέξεις – κλειδιά, αποτυπώνει τα βιώματά του πάνω στις εικόνες που δημιουργεί με το φωτογραφικό του φακό ο Αχιλλέας Αλεξανδράκης.

Ένας φωτογράφος με ελεύθερο πνεύμα και ιδιαίτερη προσέγγιση για τους τόπους που επισκέπτεται και για τους ανθρώπους που συνομιλεί. Οι εικόνες του Αχιλλέα, όσο ρεαλιστικά κι αν αποδίδουν το εκάστοτε τοπίο, σε ταξιδεύουν μέσα από την έντονα εικαστική του ματιά και το ανήσυχο πνεύμα του σε μία άλλη διάσταση γεμάτη χρώμα, φως και συναίσθημα. Μια διάσταση με πρωταγωνιστές τοπία από άλλο πλανήτη. Την ατελείωτη απάτητη και παγωμένη άγρια έρημο Gobi με τους επιβλητικούς αμμόλοφους και τις απέραντες άνυδρες πεδιάδες με τα φαράγγια και τα φλεγόμενα βουνά με τα απολιθώματα δεινοσαύρων. Τις οάσεις με τους αιώνιους παγετώνες, τις στέπες με τις περίφημες μεγαλοπρεπείς βακτριανές καμήλες και τα καταπράσινα λιβάδια στα υψίπεδα της κεντρικής Μογγολίας με τα περήφανα άγρια άλογα Takhi. Τις Γιούρτες-Girs, το μοναδικό είδος σπιτιού για τους νομάδες της χώρας αυτής, και φυσικά το θρυλικό αυτοκράτορα Τζένγκις-Χαν, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στην οικουμένη και που επηρέασαν το Δυτικό πολιτισμό.

Μini CV

Ο Αχιλλέας Αλεξανδράκης, απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Semmelweis και μετεκπαιδευθείς στο Liechtenstein της Ελβετίας πάνω στην αισθητική οδοντιατρική, ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα. Έχοντας παρακολουθήσει επί σειρά ετών τους σεμιναριακούς κύκλους της Λέσχης Φωτογραφίας ν.κ.Κωνσταντινουπολιτών/artPhotoClub καθώς επίσης τα σεμινάρια της κοινότητας του iFocus, έχει εκθέσει αρκετές φορές ομαδικά σε διάφορους χώρους στην Αθήνα. Το Φλεβάρη του 2014 γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου Οδοντιάτρων Καλλιτεχνών στον τομέα της φωτογραφίας, ενώ μέσα στο 2017 παρουσιάζεται και η πρώτη του συνέντευξη στο περιοδικό iFocus. Κατά κύριο λόγο ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία, τη φωτογραφία δρόμου, τη φωτογραφία αρχιτεκτονικής και αστικού τοπίου καθώς επίσης και με το πορτρέτο. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει εστιάσει στη δημιουργία εικόνων από τη φωτογραφία που κάνει με κύριο στοιχείο το χρώμα, επηρεασμένος από την Pop-Art.

Αφιέρωμα στο Photonet Μαΐου 

Στο επόμενο τεύχος του περιοδικού (ν. 245) θα φιλοξενηθεί συνέντευξη και portfolio του Αχιλλέα Αλεξανδράκη. Προλογίζει ο επιμελητής της έκθεσης Χρήστος Κανάκης, ο σημειώνει μεταξύ άλλων πως  “στη φωτογραφική του αναζήτηση ο Αχιλλέας σταματά σε ό,τι τον γοητεύει. Δεν τον ενδιαφέρει να ανακαλύψει κάποια κρυμμένη ομορφιά – ο κόσμος είναι αυτός που θέλει να είναι, όμορφος, άσχημος, διαφορετικός, ονειρικός. Δημιουργεί μια προσωρινή προσωπική σύνδεση με το θέμα, δουλεύοντας εξαιρετικά με αυστηρές φόρμες, όπου ενώ κάποιες φορές χάνουν την αίσθηση του περίγυρου, πλάθουν όμως πειστικά την αόρατη πόλη του, εικονογραφώντας σκέψεις και όνειρα.”

Ο ίδιος ο φωτογράφος παρατηρεί: “φωτογραφία για μένα σημαίνει Μαγεία. Όχι μόνο διότι σου δίνει τη δυνατότητα να δεις με άλλο μάτι αυτό που βλέπεις καθημερινά και πολλές φορές το προσπερνάς αδιάφορα, αλλά γιατί σου επιτρέπει να εκτιμήσεις την ομορφιά ή την ασχήμια, τη χαρά ή τον πόνο. Το γεγονός φυσικά ότι ήσουν εκεί, το είδες με τα ίδια σου τα μάτια, και με ένα κλικ το μοιράστηκες και το επικοινώνησες με ένα κύκλο ανθρώπων μικρό ή μεγάλο, σήμερα, αύριο αλλά ίσως και μετά από 50 ή 100 χρόνια.”


Περισσότερα στο Photonet Μαΐου – μην το χάσετε!


  • Xώρος: Μελάνυθρος, Ζάππα 4, Καλλιμάρμαρο | T +30 2103636904 
  • Εγκαίνια: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024, στις 19:00
  • Διάρκεια: 12/4/2024 – 20/4/2024
  • Ώρες Λειτουργίας: Τρ. – Παρ. 17:30 – 21:00 | Σαβ. 11:00 – 14:30