Professional Περιοδικά

GORAN TOMASEVIC: ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Είναι ο Επικεφαλής Φωτογράφος (Chief Photographer) του Reuters για την Ανατολική Αφρική.

Γεννημένος το 1969 στο Βελιγράδι, ο 47χρονος σήμερα Tomasevic άρχισε να συνεργάζεται με το Reuters, ως freelance, το 1996 κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Μιλόσεβιτς. Στα προσεχή χρόνια κατέγραψε από κοντά όλα τα θερμά μέτωπα: Βαγδάτη, Ιερουσαλήμ, Αίγυπτος ήταν μερικά μόνο από αυτά. Σήμερα είναι ο Επικεφαλής Φωτογράφος (Chief Photographer) του Πρακτορείου για την Ανατολική Αφρική με έδρα το Ναϊρόμπι. Κέρδισε τον τίτλο “Reuters Photographer of the Υear” το 2003 και το 2005.

Μίλησε για την παρούσα αποστολή του στο cnn.gr και την Μαρία Καρχιλάκη:

«Κάθε φορά που κάποιος φωνάζει ‘ο Θεός είναι Μεγάλος’ (‘Allahu Akbar’) περιμένω ν’ ακούσω τον ήχο του πυροβολικού». Μ’ αυτά τα λόγια ο βετεράνος πολεμικός φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς, Γκόραν Τομάσεβιτς, ξεδιπλώνει μια από τις προσλαμβάνουσές του από την τελευταία του αποστολή στη Λιβύη και συγκεκριμένα στο μέτωπο της Σύρτης στη Μεσόγειο.

Η γενέτειρα του Καντάφι έχει μετατραπεί, ένα χρόνο τώρα, σε βορειο-αφρικανικό ορμητήριο του ISIS και πολιορκείται από πολιτοφυλακές της γειτονικής Μισράτα, οι οποίες έχουν ορκιστεί να την απελευθερώσουν και να κατατροπώσουν τους τζιχαντιστές. Η επιχείρηση ανακατάληψής της διαρκεί από τον περασμένο Μάιο.

Καθώς οι πολεμιστές της Μισράτα προελαύνουν σταθερά, ολοένα και περισσότεροι τζιχαντιστές εγκαταλείπουν καθημερινά τη Σύρτη. Μάλιστα, όπως απεκάλυψε προσφάτως ο Independent, για να περνούν απαρατήρητοι και να χάνονται μέσα στο πλήθος των κατοίκων της που ζητούν απεγνωσμένα τρόπους διαφυγής από το βάναυσο μικρο-χαλιφάτο που έχει εγκαθιδρύσει, εκεί, το Ισλαμικό Κράτος, ξυρίζουν τις γενειάδες τους – άλλως, το σήμα κατατεθέν τους. Ωστόσο, ένας σκληρός πυρήνας -τον οποίο συγκροτούν δεινοί ελεύθεροι σκοπευτές- παραμένει στο κέντρο της πόλης και ανθίσταται σθεναρά.

Goran Tomasevic (1)

Ο φωτογράφος στη Λιβύη – Πηγή: Reuters

Η Μισράτα κατά των τζιχαντιστών

Οι πολιτοφυλακές της Μισράτα έχουν δομή ταξιαρχίας και φημίζονται για την ικανότητά τους στον πόλεμο. Ήταν εκείνες που ηγήθηκαν της μάχης της Τρίπολης, το καλοκαίρι του 2011, η οποία κατέληξε στην ανατροπή του Καντάφι. Ο Γκόραν Τομάσεβιτς είχε καλύψει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την εξέγερση στη Βεγγάζη, τα ιστορικά γεγονότα στη Λιβύη. Έκτοτε πηγαινοέρχεται στη χώρα, οποτεδήποτε οι εξελίξεις το καλούν. Έτσι και τώρα: “Στόχος μου είναι να καλύψω τη μητέρα όλων των μαχών για την απελευθέρωση της Σύρτης.”

Κάτω από τον καυτό ήλιο της Λιβύης, όλα είναι δύσκολα για τους μαχητές και τον φωτορεπόρτερ: “είσαι διαρκώς σε κίνηση. Εάν η ομάδα των μαχητών που ακολουθείς, για κάποιο λόγο, σταματήσει το πυρ, πρέπει ν’ αναζητήσεις κάποια άλλη. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα είναι η επικοινωνία. Δεν μιλώ αραβικά, εκείνοι, στην πλειοψηφία τους, δεν καταλαβαίνουν αγγλικά. Όταν οι εύστοχοι του ISIS αντεπιτίθενται, συνεννοούμαστε μεταξύ μας με φωνές και χειρονομίες. Κι έπειτα είναι ο ήλιος. Σε αρρωσταίνει…”

Από την περασμένη Πέμπτη (σ.σ.: 21/7/16), οι πολιτοφυλακές της Μισράτα έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά των τζιχαντιστών της Σύρτης. Παρότι προωθούνται, μετρούν σημαντικές απώλειες: οι νεκροί είναι τουλάχιστον 25, οι τραυματίες 200. Οι ταξιαρχίες τους έχουν συμπράξει με την, υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση εθνικής ενότητας (κατά λέξη: Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας [GNA]), με έδρα την Τρίπολη, η οποία, παρά τις προσπάθειές της, δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τον εμφύλιο που μαίνεται στη Λιβύη από το 2014.

Δείτε εικόνες του από τις μάχες για την ανακατάληψη της Σύρτης από τους τζιχαντιστές:

© Goran Tomasevic - Reuters Goran Tomasevic (3) Goran Tomasevic (2) Goran Tomasevic (1)