Εκθέσεις φωτογραφίας

ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΛΚΑΛΑΗ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Διάρκεια: ως τις 23  Φεβρουαρίου 2018.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης  και παρουσιάζει σειρά φωτογραφιών-πορτρέτων των Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων. Τα πρόσωπα αυτά, εγγεγραμμένα πλέον στην ιστορία του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ξεδιπλώνουν τη μνήμη  τους μπροστά στο φακό.

Από το 2012 η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη ερευνά, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνομιλεί με τους επιζώντες των –προπολεμικά– ακμαίων εβραϊκών κοινοτήτων.
Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ιστορικού ντοκουμέντου και τέχνης  συνδυάζει στο ίδιο πλάνο τον άνθρωπο μαζί με ένα δικό της έργο από τη σειρά «Σπίτι: μια περιπλάνηση». Το αρχετυπικό σχήμα της οικίας-εστίας, δηλωτικό τόπου χαράς, ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής, ανακαλεί μνήμες και ξεκινά έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, τραύματος και επούλωσης, λόγου και σιωπής.

Η σειρά με επιζώντες από το στρατόπεδο του Άουσβιτς πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο της Διασποράς στο Τελ Αβίβ το 2014, στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Οι Έλληνες Εβραίοι υπό τη Ναζιστική κατοχή – υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδoς στο Ισραήλ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» ενώ το 2015 εκτέθηκε στην Αθήνα στον χώρο τέχνης Αγκάθι, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2015. To 2016 εκτέθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και στις Φωτογραφικές Συγκυρίες Κυθήρων και το 2017 στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στον Ελληνικό Κόσμο.

  • Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Φουαγιέ, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη
  • Διάρκεια: 28/1-23/2/18
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:00-18:00
  • Είσοδος ελεύθερη