Market

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΟΤΗΤΑ!

Mια κίνηση που είχε πραγματικά ανάγκη ο χώρος ολοκληρώθηκε και επίσημα!

Ας δούμε καταρχάς το σχετικό κοινό δελτίο τύπου που συνυπογράφουν οι δύο διοργανώτριες εταιρίες και ο ΣΕΚΑΦ.

Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους των μεγαλύτερων
επιχειρήσεων Imaging της χώρας μας που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΚΑΦ (Σύνδεσμος
Ελλήνων Κατασκευαστών, Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων
Εικόνας) η στρατηγικής σημασίας συνεργασία του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος και της εταιρίας
BE BEST για τη συνδιοργάνωση της μεγαλύτερης έκθεσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ
στην Ελλάδα στο χώρο της εικόνας και των νέων τεχνολογιών.
Η εταιρία BE BEST διοργανώτρια της IMAGE & TECH expo αλλά και πολλών ακόμα μεγάλων
επαγγελματικών εκθέσεων, μεταξύ άλλων η ERGO MARATHON expo, ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ,
INFACOMA, AQUATHERM, ART ATHINA, ATHENS HALF MARATHON expo, και το περιοδικό
ΦΩΤΟγράφος, διοργανωτής της PHOTOVISION, της μεγαλύτερης και μακροβιότερης
έκθεσης Imaging της χώρας που πραγματοποιείται σταθερά από το 1995 με 12 επιτυχημένες
διοργανώσεις στο ενεργητικό της, συνένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την δημιουργία μίας
έκθεσης τεχνολογίας και συστημάτων εικόνας όπως την έχει οραματιστεί ο ευρύτερος κλάδος
imaging της χώρας μας.
Η έκθεση θα τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΚΑΦ ενώ θα διεκδικήσει και την υποστήριξη πολλών
ακόμη Οργανώσεων και Φορέων του κλάδου αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων και
Υπηρεσιών.
Για την διεξαγωγή της έκθεσης επιλέχθηκε ο στρατηγικά λόγω τοποθεσίας και αποδεδειγμένης
λειτουργικότητας χώρος των εγκαταστάσεων του Εκθεσιακού – Συνεδριακού Κέντρου
HELEXPO MAROUSI, και οι ημερομηνίες από 5 έως & 7 Απριλίου 2019.
Στόχος της έκθεσης είναι να καλύψει δυναμικά όλους τους τομείς της εφαρμοσμένης υψηλής
τεχνολογίας Imaging, που πλέον είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας, την
επαγγελματική μας ζωή, τον οικιακό μας χώρο αλλά και τα χόμπι και την δημιουργικότητά μας.
Επίσης, όπως έχει καθιερωθεί και από τις προηγούμενες διοργανώσεις, η νέα μεγάλη
έκθεση θα πλαισιωθεί από πλούσιο επιμορφωτικό και πολιτιστικό παράλληλο πρόγραμμα,
αποδεικνύοντας την σταθερή προσήλωση του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος και της BE BEST στο
όραμα για την πραγματοποίηση της κορυφαίας έκθεσης στην Ελλάδα για τη φωτογραφία, το
βίντεο, το printing και τις τεχνολογίες του μέλλοντος, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες
να ζήσουν μια μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία στο μαγικό χώρο της εικόνας και της νέας
ψηφιακής εποχής!

Σας ευχαριστούμε!

To πρώτο μου σχόλιο με μια μόνο λέξη; Επιτέλους!

Χρόνια ολόκληρα πάλευα για μια τέτοια εξέλιξη – τα περισσότερα εξ’ αυτών (επιτρέψτε μου να το σημειώσω) μόνος. Μια σύντομη αναδρομή στα γραπτά μου; Ιδού:

(15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της Photovision): Μήπως ήρθε η ώρα, εδώ και τώρα, να ξεκινήσει μια συζήτηση, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της οποίας θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι, με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση όλων των φορέων του Imaging στην Ελλάδα, όπου και θα κατατεθούν συγκεκριμένες και μετρήσιμες προτάσεις για το μέλλον της κλαδικής ΜΑΣ έκθεσης;

Το διάστημα που ακολούθησε τίποτα απολύτως δε συνέβη. Καμία κίνηση από πουθενά. Επιμένω!

  • 16-10-15 

    Οι επαγγελματίες της φωτογραφίας εκπέμπουν σταθερά σήμα κινδύνου. Δουλειές διαρκώς σμικρύνονται ή/και χάνονται. Χρόνος για χάσιμο δεν υφίσταται πλέον. Εμείς, για άλλη μια φορά, τείνουμε χείρα συνεργασίας για το οριστικό ξεπέρασμα των δυσκολιών και τη γέννηση μιας άλλης, περισσότερο ευοίωνης, εποχής για το χώρο και την αγορά του Imaging.

Το 2016 ήταν η χρονιά που άρχισε να διακρίνεται επιτέλους αυτή η νέα εποχή – κομβική στιγμή η εκλογή ενός νέου ΔΣ στο ΣΕΚΑΦ. Την 1η Ιουνίου 2016, σε μια από τις πρώτες ανακοινώσεις του τονίζει “την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την διοργάνωση μιας ΝΕΑΣ κλαδικής έκθεσης Εικόνας και Τεχνολογίας εντός του 2017 υπό την αιγίδα του. Στόχος της έκθεσης του 2017 είναι η σύνδεση των εταιριών Τεχνολογίας και Φωτογραφίας και η προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού άλλα και των επαγγελματιών σε μια έκθεση όπου θα παρουσιαστούν προϊόντα, υπηρεσίες αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας γύρω από την εικόνα και όχι μόνο.”

H Νexus Publications AE ανταποκρίνεται άμεσα – και θετικά!

Ένα τέτοιο project απαιτεί, κατά την άποψή μου, την οποία εδώ και χρόνια εγγράφως καταθέτω, συνέργειες, ευρύτητα πνεύματος και ιδεών, όχι μονοπωλιακές καταστάσεις και αποκλεισμούς, διάθεση για δουλειά, νέες ιδέες και κυρίως ανοιχτά μυαλά, πρόθυμα να δεχτούν συνεργασίες για το καλό της αγοράς. Το νέο Δ.Σ. του ΣΕΚΑΦ κάνει μια καλή αρχή, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε και συμπαράσταση προκειμένου να είναι θετική η πορεία των επόμενων κινήσεών του. Από τη θέση αυτή δηλώνω υπεύθυνα πως εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

To φθινόπωρο που ακολουθεί, ο ΣΕΚΑΦ καλεί τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκειά της λήφθηκε, συλλογικά, η τελική απόφαση σχετικά με την Kλαδική Έκθεση του 2017, τόσο για τον χρόνο διοργάνωσης όσο και για την εταιρία που θα την διοργάνωνε. Η ανάθεση, όπως είναι γνωστό, δόθηκε στην εταιρία Be Best.

Ευχόμαστε ολόψυχα, η διοργάνωση του 2017 να πετύχει τους στόχους της και να δικαιώσει την επιλογή των εταιρειών – μελών του ΣΕΚΑΦ. Εμείς, παρόλο που μας στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν αναλάβαμε τη συγκεκριμένη διοργάνωση <…> θα σταθούμε αρωγοί του νέου Δ.Σ., πιστεύοντας ακράδαντα ότι όλα τα μέλη του εργάζονται με κέφι, όρεξη και νέες ιδέες, για το καλό του χώρου στον οποίο όλοι μας δραστηριοποιούμαστε.

Στο editorial του Professional, που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά, συμπλήρωνα:

Θα είμαστε αρωγοί με όποιον τρόπο μας ζητηθεί. Ήδη ξεκινήσαμε την προβολή της έκθεσης, κατόπιν συμφωνίας με την Βe Best για ένα διαφημιστικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι και την διεξαγωγή της IMAGE+TECH expo.

Η Be Best και ο ΣΕΚΑΦ μας ζήτησε να συμμετάσχουμε ενεργά στο νέο εγχείρημα. To πράξαμε άμεσα:

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως υπογράφτηκε Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ των εταιριών Nexus Publications και Βe Best, που σηματοδοτεί την αφετηρία της περαιτέρω μεταξύ μας συνεργασίας ενόψει της IMAGE+TECH expo. <…> Ξεκινάμε κι εμείς λοιπόν, τη δική μας προσπάθεια, στο πλευρό του ΣΕΚΑΦ και της Βe Best, για την αναγέννηση της έκθεσης και (εν συνεχεία) του χώρου. Ο στόχος είναι υψηλός, ο χρόνος είναι λίγος, αλλά, όλοι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ακολούθως, στο ίδιο άρθρο παρουσίασα μια σειρά λόγους που μας οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση. Θυμίζω μερικούς:

  • Γιατί πιστεύουμε στην ανανέωση, στις νέες ιδέες και στις συνεργασίες.
  • Γιατί πρέπει να επιδιωχθεί το άνοιγμα της αγοράς και σε νέες τεχνολογίες, στα πρότυπα της Photokina
  • Γιατί η Be Best έχει και τα οικονομικά μέσα και το know how προκειμένου να οργανώσει μια ευρεία διαφημιστική καμπάνια ώστε να προσελκύσει νέο κοινό (σε ηλικία αλλά και σε αριθμούς) – στοιχείο που το έχει απόλυτη ανάγκη η αγορά.

Παρά τα νέα δεδομένα που υφίστανται πλέον στην αγορά, η Photovision εξαγγέλλεται επίσης, σε ίδιες μάλιστα ημερομηνίες. Αποφασίζω μια νέα παρέμβαση:

Κανένας εκδότης του φωτογραφικού χώρου δεν μπορεί μόνος του, χωρίς συνεργασία άλλων, να οργανώσει όχι μία αλλά τέσσερις (4) μεγάλες εκθέσεις μέσα σε 16 μέρες, όπως θα κάνει η Be Best μεταξύ 2 – 18 Μαρτίου 2017 (ΙNFACOMA & AQUATHERM ΑTHENS, IMAGE+TECH EXPO, HALF MARATHON EXPO)! Το γιατί είναι προφανές: δεν διαθέτουμε ούτε το δυναμικό, ούτε τις υποδομές, ούτε την οικονομική επιφάνεια, ούτε τις διασυνδέσεις και τα απαραίτητα κονδύλια για ταυτόχρονη διαφήμιση και προβολή τεσσάρων μεγάλου βεληνεκούς events. Η Be Best, αντίθετα, έχει αποδεδειγμένα τη δυναμική να οδηγήσει την έκθεση του χώρου σε νέα και υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα ωφελήσει όλη την αγορά.

Ταυτόχρονα, καλώ τον Τάκη Τζίμα να αναθεωρήσει:

Αν θέλει, μπορεί ακόμα να αποτελέσει μέρος της νέας εποχής αντί να (αυτο)περιοριστεί στο ρόλο του μοναδικού πολέμιού της. Μπορεί να προσφέρει υπηρεσία αντί ζημία – στο χέρι του είναι να λάβει τις πρέπουσες αποφάσεις και να καρπωθεί τα οφέλη τους.

Το τι επακολούθησε είναι νωπό ακόμα στις μνήμες όλων μας – ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει:

H 1η Ιmage+Tech Expo πέρασε ήδη στην ιστορία και ο αντίκτυπός της τόσο στην αγορά, που τη στήριξε ευρέως, όσο και στο καταναλωτικό κοινό που την επισκέφθηκε μαζικά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή <…> δεν είχα καμία δυσκολία να μετατραπώ από ανταγωνιστής της Be Best σε συνεργάτη της <…> Έγινα ο …πρεσβευτής της Be Best στο χώρο της φωτογραφίας. 

Οι τελευταίες εξελίξεις βεβαιώνουν πως δεν έκανα λάθος!

Ο Τάκης Τζίμας (ένας άνθρωπος που γνωρίζω, από την καλή κι από την ανάποδη, εδώ και 40 σχεδόν χρόνια) δικαίωσε την επιλογή που έκανα το 2016, ακολουθώντας την, έστω κι αν το ημερολόγιο γράφει τώρα 2018. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Είδα το λαμπερό του χαμόγελο στις φωτογραφίες της επισημοποίησης (και) της δικής του συμφωνίας μe τη Be Best, αλλά γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο ήταν γι’ αυτόν να δεχτεί τα νέα δεδομένα που αναδιαμορφώνουν ριζικά ένα status quo που υφίστατο στην αγορά από το 1995 (όταν γεννήθηκε η πρώτη Photovision μέσα από τα χέρια του μακαρίτη Γιάννη Σπανδάγου αλλά και του υπογράφοντα) μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το 2003. Θεωρώ πως έπραξε το σωστό – και τον συγχαίρω γι’ αυτό. Να που μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε και πάλι στην ίδια πλευρά: θα μπορούσε να είχε συμβεί πολύ πριν, αν είχε θελήσει να ακούσει τις εκκλήσεις μου, αλλά δεν πειράζει. Ο χώρος θα ωφεληθεί από την κίνησή του: αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλα τα νέα παιδιά που στελεχώνουν το ΔΣ του ΣΕΚΑΦ: στον Γιώργο (Μαρνελάκη), στον Κώστα (Τάγκαλο), στον Ανέστη (Αποστολίδη) στον Πέτρο (Αγκοπιάν), στο Αλέξανδρο (Καμπανάο). Μέσα σε λιγότερους από 24 μήνες κατάφεραν πράγματα αληθινά ιστορικά για το χώρο, τα οποία είχαν επιδιώξει πολύ πιο “βαριά” και ιστορικά ονόματα της αγοράς στο παρελθόν, χωρίς να το καταφέρουν. Στάθηκα δίπλα τους από την πρώτη ημέρα δουλειάς, κι αισθάνομαι υπερήφανος και δικαιωμένος για τα όσα πέτυχαν. Είχα πλήρη επίγνωση της προσπάθειάς τους να κλείσει και η τελευταία πληγή του θέματος “έκθεση” στη φωτογραφική αγορά, με τη συνένωση των δυο διοργανώσεων του 2017. Σε μια “off the record” συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιώργο Μαρνελάκη στα γραφεία μας, είχα ενημερωθεί λεπτομερώς για την προσπάθειά τους κι είχα γίνει κοινωνός (και) αυτής. Τελικά πέτυχαν κι αυτό το στόχο!

Τέλος, απευθύνω ένα μεγάλο (ίσως το μεγαλύτερο στη φάση αυτή) μπράβο στους ανθρώπους της Be Best και κυρίως στο Γιώργο (Χρυσοσπάθη) το Βαγγέλη (Χαραλάμπους) και το Θύμιο (Λυμπερόπουλο). Το διάστημα της προετοιμασίας της 1ης IMAGE+TECH expo αφιερώσαμε, καθημερινά, άπειρες ώρες σε τηλεφωνικές και απευθείας επαφές, προκειμένου αυτή να πετύχει ενάντια στις απρόσμενες αντιξοότητες που προξενούσε ο ανταγωνισμός της τελευταίας Photovision της παλιάς εποχής. Γνωρίζω άριστα και από πρώτο χέρι τις πολλές πικρίες που τους προξένησε αυτό το εμπόδιο που δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως θα υπήρχε. Κι όμως! Παρότι οι συγκρίσεις απέβησαν συντριπτικά υπέρ τους, δεν θέλησαν να λειτουργήσουν εκδικητικά, διεκδικώντας το “όλα ή τίποτα” για τη 2η διοργάνωση. Έβαλαν και πάλι μπροστά τη σύνεση, τη φρόνηση και τη διάθεση συνεργασίας, που διέκρινα στους χαρακτήρες τους από τότε που τους γνώρισα για πρώτη φορά και άρχισα να συνεργάζομαι μαζί τους. Θεωρώ πως θα δικαιωθούν υλικά και ηθικά γι’ αυτή τους την επιλογή από ολόκληρη τη φωτογραφική αγορά.

Το προσεχές σαββατοκύριακο, 10 και 11 Μαρτίου, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αγοράς θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του 11ου Photonet Show που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα στο ΣΕΚΑΦ στο ξενοδοχείο Porto Palace. Θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε από κοντά περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα εποχή στην κλαδική μας έκθεση, εστιάζοντας πλέον όχι σε έριδες και αντιπαλότητες, αλλά σε συνθέσεις και αισιόδοξες προοπτικές για το τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί πλέον!

Δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα περισσότερο…