Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΩΝ SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2017

Ο διαγωνισμός γιορτάζει φέτος την 10η επέτειο του!

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 10 φιναλίστ και των 50 κορυφαίων που έφτασαν μέχρι τον τελικό, σε όλες τις κατηγορίες του Sony World Photography Awards 2017. Aνάμεσά τους και αυτά του Κωνσταντίνου Σοφικίτη (Ανοιχτός Διαγωνισμός, κατ. Στο Δρόμο) και της Ελένης Κυπαρισσά (Κατηγορία Νέων). 5 επιπλέον Έλληνες συμπεριλήφθηκαν στο Τοp-50 των κατηγοριών τους. Οι φωτογράφοι καταχώρησαν 227.596 φωτογραφίες στις κατηγορίες Επαγγελματιών, στον Ανοικτό Διαγωνισμό και στην κατηγορία Νέων.

Η λίστα των φιναλίστ για τα Sony World Photography Awards 2017 αντιπροσωπεύει τα κορυφαία έργα της σύγχρονης φωτογραφίας, που αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, και εμφανίζουν μια τεράστια ποικιλία από εξαιρετικές φωτογραφίες όσον αφορά τα είδη, τα στυλ και  τις θεματικές. 49 χώρες εκπροσωπούνται στην λίστα των φιναλίστ, ενισχύοντας τη διεθνή απήχηση των βραβείων και τη μοναδική δυνατότητά τους να παρουσιάσουν τις καλύτερες φωτογραφίες που λήφθηκαν από φωτογράφους που προέρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου, σε μια πραγματικά παγκόσμια κλίμακα.

Φωτογράφοι από 11 επιπλέον χώρες βρίσκονται στη λίστα όσων έφτασαν μέχρι τον τελικό. Οι φιναλίστ φωτογράφοι της κατηγορίας Επαγγελματιών, του Ανοικτού Διαγωνισμού, της κατηγορίας Νέων και του Student Focus εντυπωσίασαν τους κριτές με τις δυνατές αφηγήσεις τους και την ισχυρή οπτική γλώσσα που πλαισίωσαν τα θέματα των κατηγοριών. Εντός της λίστας των φιναλίστ, υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν κτήρια αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής και εξαίσια τοπία, ενώ παράλληλα υπάρχει μια εκπληκτική σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν κυρίαρχα παγκόσμια γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος. Ξεχωρίζουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν θέματα όπως: μια ευαίσθητη ματιά στην οικιακή ζωή γυναικών στη Σαουδική Αραβία, εγκάρδιες εξομολογήσεις παιδιών από σχολείο της Κίνας, Ρώσσους body builders που ετοιμάζονται να δείξουν τους μυς τους στη σκηνή και μια σειρά από την προσωπική μάχη ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις.

Κωνσταντίνος Σοφικίτης: Halloween Protagonists – Shortlist, Open Competition, Street Photography, 2017  Sony World Photography Awards.

Σχολιάζοντας τη λίστα με τους φετινούς φιναλίστ, ο Scott Gray, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, σημειώνει: «Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι συμμετοχές στα Sony World Photography Awards έχουν δείξει μεγάλη ακεραιότητα και χαρακτηρίζονται από τη μελετημένη προσέγγισή τους. Αυτά τα όμορφα έργα της τέχνης της φωτογραφικής, που δεν μπορούν να θεωρηθούν απλές λήψεις, έχουν παρουσιαστεί στους κριτές και είμαι ευτυχής που βλέπω ότι οι αξιότιμες κριτικές επιτροπές μας, έχουν επιλέξει να ανταμείβουν την καθαρή ικανότητα, την καλλιτεχνική ερμηνεία και τη σοβαρότητα του φωτογράφου και όχι μόνο το θέμα που ο φωτογράφος έχει αποτυπώσει. Τα Sony World Photography Awards τιμούν τους φωτογράφους και τη φωτογραφία σε όλη τη δεκαετή τους ιστορία. Τώρα επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλιστεί ότι η φωτογραφία κατέχει μια παγκόσμια πλατφόρμα και αναγνωρίζεται ως ένα μέσο δυναμικό, συναρπαστικό και προσιτό, όπως πραγματικά είναι».

Ελένη Κυπαρισσά: The beauty of body – Shortlist, Youth Competition, Beauty, 2017  Sony World Photography Awards.

Βασικά στοιχεία και στατιστικά της λίστας των φιναλίστ

  • Καταγράφηκε μεγάλη αύξηση συμμετεχόντων το 2016 από χώρες της Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεραλαβομένων των: Κίνα (90%), Μυανμάρ (183%), Βιετνάμ (108%), Φιλιππίνες (71%) και Χονγκ Κονγκ (73%)
  • Η κατηγορία Νέων παρουσίασε αύξηση τάξεως 56% στις συμμετοχές για το 2016.
  • Οι συμμετοχές στον Ανοιχτό Διαγωνισμό αυξήθηκαν κατά 11%, το 2016

Η κατηγορία Επαγγελματιών εμφάνισε μια αύξηση 13% στον αριθμό των φωτογράφων που καταχώρησαν την δουλειά τους

  • 183 χώρες εκπροσωπήθηκαν στις συμμετοχές – με τις περισσότερες να προέρχονται (κατά φθίνουσα σειρά) από: Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία και Πολωνία
  • 49 χώρες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τους φιναλίστ, με τους περισσότερους φωτογράφους να προέρχονται από την Ιταλία (22), Ηνωμένο Βασίλειο (18), τη Γερμανία (17), την Κίνα (14) και τη Ρωσία (11)
  • Η Αρμενία, η Κούβα, η Ισλανδία και η Σαουδική Αραβία συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά φέτος στη λίστα των φιναλίστ

© Olga Sinenko, Ρωσία: Shortlist, Open Competition, Motion, 2017 Sony World Photography Awards

Οι φιναλίστ φωτογράφοι  διαγωνίζονται για τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony, για την ένταξη τους στο φετινό βιβλίο των Βραβείων, καθώς και για χρηματικά έπαθλα ύψους $25.000 για τον «Φωτογράφο της Χρονιάς», $5000 για τον μεγάλο νικητή του Ανοιχτού Διαγωνισμού και εξοπλισμό αξίας €30.000  για το πανεπιστήμιο του νικητή της κατηγορίας Student Focus. Όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Λονδίνο, στις 20 Απριλίου 2017.

Οι φωτογραφίες των νικητών, οι φωτογραφίες των φιναλίστ και κορυφαίες φωτογραφίες θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition στο Somerset House, στο Λονδίνο. Μια έκθεση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα ανοίξει στις 21 Απριλίου και θα περιλαμβάνει σπάνιο έργο του Martin Parr, αποδέκτη του Βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία». Η έκθεση στο Λονδίνο θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια περιοδεία.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Raju Ghosh, India, Commended, Open Competition, Culture, 2017 Sony World Photography Awards
Δείτε την πλήρη λίστα των φιναλίστ σε όλες τις κατηγορίες του διαγωνισμού: www.worldphoto.org/winners-galleries